Kabeljauwlever. Waarschijnlijk niet het meest smaakvolle woord dat je vandaag voorbij hoort komen, maar geloof mij, dit wil je proeven! Niet alleen door de zijdezachte en pure smaak (die gek genoeg amper vissig smaakt), maar vooral vanwege de gezondheidsvoordelen. Kabeljauwlever bárst namelijk van de omega 3 vetzuren en vitamines. Ik vond laatst per toeval een blikje in de supermarkt en wilde het wel eens proberen. Géén idee nog wat ik ermee kon maken, maar na wat experimenteren kwam ik uit op een mega lekker en voedzaam lunchrecept. Toast met kabeljauwlever, avocado, verse kruiden en een gepocheerd eitje. Kabeljauwlever is in Nederland niet erg bekend maar wat mij betreft komt daar verandering in. Ik vertel je er meer over! En onderaan vind je natuurlijk ook het recept van deze gezonde toast.
Kabeljauwlever gezond?
Oke kabeljauwlever, wat is dat nu eigenlijk? Het is letterlijk de lever van een kabeljauw. En die lever bevat meer omega 3 dan in welk ander stukje van vis dan ook. Met daarbij ook nog eens héél veel natuurlijke vitamine A en D. In Nederland eten we vooral de filets van kabeljauw, maar ik kan het iedereen aanraden om ook eens een blikje kabeljauwlever te kopen. Gewoon verkrijgbaar in de supermarkt voor een vriendelijk prijsje. Verse en koude kabeljauwlever uit blik smaakt amper naar vis, mits je hem direct eet. Als het blikje even openstaat krijgt hij wel een wat vissige smaak. Het heeft een hoog vetgehalte en is zijdezacht van structuur. Het smelt bijna op je tong. Je kunt kabeljauwlever zo uit blik eten, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een crème van maken met miso erdoor voor bij (doe eens gek) gebakken kabeljauw, kabeljauwkleverboter, als toevoeging op een gevuld eitje (héél lekker) of op een toastje smeren voor bij de borrel. Schenk bij die laatste vooral een glas witte Bordeaux met een beetje houtrijping. Die past uitstekend bij de vettigheid van de lever. Ik moet zeggen dat ik het echt een restaurantwaardig ingrediënt vind. In het Frans zeg je trouwens ‘foie de morue’. Klinkt toch een stuk chiquer dan ‘kabeljauwlever’ ;)
Tip: kies voor kabeljauwlever van wildgevangen kabeljauw. Die is het meest gezond!
Heb je deze gezonde lunchrecepten al gezien?
- Gezonde appeltaart pannenkoek
- Groene shakshuka met feta en salsa verde
- Hartige clafoutis met broccoli en feta
- Boerenkoolsalade met spicy tahindressing
Toast met kabeljauwlever en avocado
Ingrediënten
- 50 gr kabeljauwlever - uit blik
- ½ avocado
- 1 ei
- 3 takjes verse dille
- 1 boterham
- ¼ citroen rasp & sap
Instructies
- Toast de boterham krokant in een koekenpan of in de oven (zeg zo'n 8 minuten op 180 graden)
- Snijd de avocado in dunne plakjes.
- Pocheer het eitje. Breng een pan water aan de kook en voeg een klein scheutje azijn toe. Maak een draaikolkje in het water en laat het ei er voorzichtig inglijden. Pocheer in 3 minuten gaar. Haal het ei voorzichtig uit de pan en laat uitlekken.
- Besmeer de toast met kabeljauwlever. Je kunt deze gemakkelijk direct uit het blikje op het brood smeren met een mes of bolle kant van een lepel.
- Verdeel de avocado over de toast. Rasp ¼ citroen over de avocado en knijp daarna het sap erover uit. Sluit af met het gepocheerde ei, verse dille en versgemalen peper en zeezout naar smaak!
0 reacties