...

Kabeljauw in parmaham met knolselderij

Kabeljauw in parmaham met knolselderij

door | dec 11, 2018 | Hoofdgerecht, Kerstrecepten, Recepten, Vis | 10 reacties

Kabeljauw in parmaham met knolselderij, Gezonde kerstgerechten, Hoofdgerecht vis, Originele kerst recepten, Hoofdgerechten Kerst, Beaufood recepten

Met maar een paar heerlijke ingrediënten en een beetje creativiteit zet je dit mooie hoofdgerecht op tafel. Althans, ik heb het creatieve gedeelte al voor mijn rekening genomen, jij hoeft alleen nog de keuken in de te duiken. Je kunt de borden zelf opmaken en uitserveren aan je gasten, maar als je het leuker vindt om alles op tafel te zetten, dan kun je de kabeljauw in parmaham en knolselderij ook in mooie schalen serveren. Wat betreft de knolselderij: ik kon niet kiezen tussen geroosterde knolselderij of een romige puree dus maakte ik het gewoon allebei! De ene helft van de knol snijd je in dikke plakken die je vervolgens met een flinke snuf peper en zout roostert in de oven. Van de overige helft maak je een smaakvolle puree. Kabeljauw erbij, drupje ahornsiroop (echt, dit maakt het helemaal af) en je hebt een fantastisch lekker hoofdgerecht dat ook nog eens mooi staat op tafel!

Kabeljauw in parmaham met knolselderij, Gezonde kerstgerechten, Hoofdgerecht vis, Originele kerst recepten, Hoofdgerechten Kerst, Beaufood recepten

Kabeljauw in parmaham met knolselderij, Gezonde kerstgerechten, Hoofdgerecht vis, Originele kerst recepten, Hoofdgerechten Kerst, Beaufood recepten
Dit heb je nodig voor deze kabeljauw in parmaham met knolselderij / 2 personen

  • 2 kabeljauw filets – zo’n 250 gr totaal 
  • 1 grote knolselderij
  • 4 plakken parmaham
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl roomboter
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl bouillonpoeder – tuinkruiden
  • 2 el ahornsiroop
  • 2 el amandelen – gehakt 
  • klein bakje cress of tuinkers

 

Zo maak je het

Zorg dat de kabeljauw op kamertemperatuur is. Verwarm de alvast oven voor op 180 graden.

Snijd het knoestige gedeelte van de knolselderij en snijd er daarna twee plakken van zo’n twee centimeter vanaf. Je hoeft de plakken niet te schillen. Verwijder wél de schil van de overgebleven knolselderij en snijd hem in blokjes.

Verhit een scheutje olie in een hoge pan. Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit de knoflook, ui en blokjes knolselderij een paar minuten aan. Vul de pan met water tot alles net onder staat en voeg een theelepel bouillonpoeder toe. Kook de knolselderij in een kwartiertje zacht.

Besprenkel de plakken knolselderij met olijfolie en een snuf peper & zout. Rooster de plakken een half uurtje in het midden van de oven.

Strooi een snuf peper over de kabeljauwfilets en wikkel ze beide in plakken parmaham.  Wrijf de pakketjes licht in met olijfolie en leg ze voor vijftien minuten  bij de knolselderij  in de oven.

Ga verder met de puree. Giet het water af en pureer het geheel met een staafmixer tot een egale massa. Voor een extra gladde puree druk je de het mengsel ook nog even door een fijne zeef. Schep de puree terug in de pan, zet het vuur laag en roer de roomboter erdoor. Breng de puree op smaak met de mosterd en voeg eventueel een snufje zout toe.

Maak de borden op met een streep puree en leg daarop een plak knolselderij. Sluit af met de kabeljauw, gehakte amandelen, een eetlepel ahornsiroop en een paar blaadjes cress of tuinkers.

Tadaaa!

Kabeljauw in parmaham met knolselderij, Gezonde kerstgerechten, Hoofdgerecht vis, Originele kerst recepten, Hoofdgerechten Kerst, Beaufood recepten

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

10 Comments

10 Reacties

  1. Annemie Purnot

    Zie niet op hoeveel graden de airfryer moet staan en hoelang ze in de airfryer moeten?

    Antwoord
    • Bo

      Ik heb geen idee, ik heb geen airfryer.. :)

      Antwoord
  2. Tineke

    Super gerecht! Gisteren gemaakt en was echt een succes, zo simpel maar zo ontzettend lekker!
    Dank voor het delen.

    Antwoord
  3. Anke

    Zet je de oven op hetelucht ….?? Wordt de knolselder dan geroosterd ?

    Antwoord
  4. Isabel Anthierens

    Ondertussen paar maand geleden dit recept gemaakt. Het was heerlijk! De gegrilde knolselder was een ware ontdekking en hebben we ondertussen meermaals op tafel gezet in combinatie met andere gerechten. Vanavond nog eens deze versie met kabeljauw 😀

    Antwoord
  5. Anouk

    Vanavond gemaakt. Echt heerlijk! Die maple syrup doet het hem inderdaad! Máár, ook deze verschillende bereidingen van knolselderij zijn echt te gek! Zeker leuk om in deze ‘lockdown’ te maken, restaurant at home!

    Antwoord
  6. Manon

    Hallo Bo,

    Dit ziet er heerlijk uit!
    Ik heb twee vragen;
    Ik zou het gerecht zoveel mogelijk al vooraf klaar willen maken zodat ik het op de avond zelf alleen in de over hoef te doen/op hoef te warmen. Met de kabeljauw in de ham komt dat wel goed denk ik; die hoeft maar kort in de oven. Zou ik de puree later op kunnen warmen?
    en;
    Jouw kabeljauw is zo’n mooi gelijkmatig pakketje! Ik wil het gerecht graag voor 6 mensen maken. Zou mooi zijn als de pakketjes ongeveer hetzelfde eruit zien. Kan je iets dunnere stukken kabeljauw stapelen zodat ze gelijk van dikte worden?

    Dank voor je reactie alvast!
    Groeten,
    Manon

    Antwoord
  7. anne greeth

    Hoi, Hoe warm moet de oven?

    Antwoord
    • Bo

      Zie bereidingswijze: “Verwarm de alvast oven voor op 180 graden”.

      Antwoord
  8. Jozephina

    Bedankt voor het heerlijke gerecht. Lekker dat de knolselderij geroosterd wordt,
    dat geeft het net een andere bite. Het recept is voor herhaling vatbaar!

    Groet,
    Jozephina

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *