Ja, ook ik koop wel eens kant en klare salades. Ik ben ook maar een mens met af en toe te weinig tijd, haha. Zo kocht ik laatst de AH dipsalade met quinoa, pompoen en jazzar. Jazzarwatte? Ik had ook geen idee, maar ik vond deze zogenaamde jazzar-dip zó lekker dat ik meteen naar een recept googelde. Ik vond alleen precies niets. Zelfs op Pinterest vrij weinig. Volgens de Appie is het een wortel-pompoen dip met koriander en volgens Pinterest een Marrokaanse worteldip met komijn. Anyhow, ik zou mezelf niet zijn als ik thuis aan de slag zou gaan met een eigen gezonde versie. Wortel en pompoen zijn natuurlijk wel gezond, maar die suiker en xanthaangom hoeven er voor mij niet perse bij ;)
Eet deze Jazzar dip bij een quinoa salade met rucola en feta of serveer hem als dipje voor bij de borrel met flatbread. Of bak er een klein kikkererwtenbroodje bij om te dippen. Het recept van het broodje vind je hier. Ook lekker als tussendoortje met reepjes paprika of komkommer!
Dit heb je nodig voor deze jazzar: de allerlekkerste wortel-pompoen dip
- 300 gr wortel
- 150 gr pompoen
- 3 el crème fraîche
- flinke snuf korianderpoeder
- olijfolie
- 2 el pijnboompitjes
Zo maak je het
Verwarm je oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd de wortel en de pompoen in grove stukken. Om het jezelf makkelijk te maken kun je ook kant en klaar gesneden groenten gebruiken. Verspreid de groenten over de ovenplaat en besprenkel royaal met olijfolie. Strooi er een flinke snuf korianderpoeder overheen samen met een snuf zwarte peper en wat zeezout. Hussel door elkaar en rooster de groenten 30 minuten in het midden van de oven.
Haal de groenten uit de oven en laat even afkoelen. Doe ze daarna in je keukenmachine samen met de crème fraîche en 50 ml water. Blend tot je een romige en egale dip hebt. Proef even en voeg naar smaak peper en zout toe.
Je kunt dit ook met een staafmixer of in je blender doen wanneer je geen keukenmachine hebt
Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
Laat de dip afkoelen alvorens je hem serveert en strooi de pijnboompitten erover. Hij is het lekkerst na een nachtje in de koelkast te hebben gestaan.
een heerlijke saus, ik heb een snufje Ketumar, Djinten, Cayenne peper en Gember toegevoegd……op zijn Marokkaans!!
Kan het ook vegan, dus zonder room?
Ik zou dan plantaardige room gebruiken voor de romigheid van de dip!:)
Ik had dus precies hetzelfde idee! Heb jij toevallig al geprobeerd om dit in de vriezer te bewaren? Lijkt me fijn om in bakjes in te vriezen zodat je altijd wat in huis hebt
Alvast bedankt!
Nog niet geprobeerd, maar dat moet gewoon kunnen lijkt mij. Laat je het me weten? Liefs, Bo