Italiaanse vega burgers met truffelpesto

Italiaanse vega burgers met truffelpesto

Soms heb ik ineens inténs veel zin in een lekkere hamburger. Als ik daar eenmaal zin in heb, dan krijg ik dat idee ook met geen mogelijkheid meer uit mijn hoofd. Ik durf het bijna niet toe te geven maar vroeger was mijn favoriete combi zo’n goedkoop klef bolletje met daarop een diepvries hamburger, een plakje cheddar, rode ui en wat tomaat. Oja, en ook nog met een klodder mayo on top. Schaam ;) Anyhow, burgers dus! Die hoeven helemaal niet zo ongezond te zijn, want je maakt ze heel gemakkelijk zelf met voedzame ingrediënten. Ik maak graag vegetarische burgers, dit keer gemaakt van zwarte bonen als bij-elkaar-houdertje, kruidig gebakken tomaten (tip: van Saclà!) en verse knoflook. Weetje over knoflook: het grappige is dat wij Nederlanders vaak gedroogde bollen knoflook gebruiken, terwijl verse knoflook gewoon in Nederland gekweekt wordt. Je ziet steeds vaker verse knoflook in de supermarkten en dat vind ik fijn, want verse knoflook is heerlijk zacht van smaak én je gaat er minder door uit je mond ruiken. Niet geheel onbelangrijk ;)

Ik gaf deze burgers een Italiaanse touch door ovengebakken tomaten toe te voegen en de broodjes in te smeren met truffelpesto. Vooral die truffelpesto is góddelijk dus laat deze zeker niet achterwege. Dit geldt eigenlijk ook voor de ovengebakken tomaten. Die worden gemaakt van speciale roma tomaten die worden ontveld, op lage temperatuur gebakken in de oven en vervolgens worden gemarineerd in olie met Mediterrane ingrediënten. Het verschil met zongedroogde tomaten is dat deze ovengebakken tomaten een heerlijke volle smaak hebben en een sappige bite. De expert op het gebied van geconserveerde Italiaanse delicatessen is familiebedrijf Saclà. Saclà werd opgericht in Asti (in 1939) en is een van de weinige écht Italiaanse merken dat verkrijgbaar is op de Nederlandse markt. Van truffelpesto tot gemarineerde artisjok en pesto’s van gegrilde veggies. Allemaal verkrijgbaar bij de Albert Heijn!

 

Italiaanse vega burgers met truffeltapenade

 

Serveer de Italiaanse burgers op bolletjes (eventueel glutenvrij wanneer je gevoelig bent voor gluten) en maak ze af met avocado, pittige rucola en een klodder citroenmayo. Je kunt de burgers ook serveren zonder bolletjes, maar in plaats daarvan met een lekkere groene salade en gebakken zoete aardappeltjes.

 

Dit heb je nodig voor deze Italiaanse vega burgers met truffelpesto / 4 stuks

Voor de burgers

  • 400 gr zwarte bonen – uit pot, uitlekgewicht 265 gr
  • 285 gr ovengebakken tomaten – Saclà Pomodori al Forno e Capperi van Saclà
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei
  • 1 sjalot
  • 6 el meel – eventueel glutenvrij wanneer je gevoelig bent voor gluten
  • 1 tl gerookt paprikapoeder

Voor erbij

  • 4 flinke tl truffelpesto – van Saclà
  • 4 (glutenvrije) hamburgerbroodjes
  • 2 avocado’s
  • 100 gr rucola

Voor de citroenmayo

  • 3 el yoghurt
  • 3 el mayo
  • Sap van 1/2 citroen
  • 1 el verse peterselie – fijngehakt

Italiaanse vega burgers met truffeltapenade

Italiaanse vega burgers met truffeltapenade

Italiaanse vega burgers met truffeltapenade

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Begin met de burgers. Verzamel de ingrediënten in je keukenmachine (behalve het meel) en blend tot een egaal mengsel. Houd twee ovengebakken tomaatjes achter. Je kunt dit trouwens ook met een staafmixer doen wanneer je geen keukenmachine hebt. Breng alles op smaak met een snuf peper en zout. Schep vervolgens vier eetlepels meel erdoor en roer goed door. Is het beslag nog erg vloeibaar? Voeg dan ook de overige twee eetlepels meel toe.

Schep vier hoopjes van het beslag op de bakplaat en vorm daar met een lepel vier hamburgers van. Bak de burgers 30 tot 40 minuten in het midden van de oven.

je kunt de burgers ook in een scheutje olie in de koekenpan bakken. Bak de burgers op een medium vuurtje ongeveer zeven minuten aan de ene kant en (draai ze voorzichtig om met een spatel) vier minuten aan de andere kant

Meng in een kommetje de ingrediënten voor de saus samen met twee eetlepels water. Voeg naar smaak nog wat citroensap toe. Snijd de avocado’a alvast in plakjes en de achtergehouden tomaatjes klein.

Leg de hamburgerbroodjes de laatste drie minuten bij de burgers in de oven. Ik vind het altijd lekker als de bolletjes wat knapperig worden. Snijd ze daarna doormidden en besmeer de bodems met truffelpesto, gevolgd door wat rucola. Leg de burgers erop en sluit af met plakjes avocado, tomaatjes en citroenmayo.

Eet smakelijk!

 

Eet je met twee personen en heb je burgers over? Vries ze in of bewaar ze maximaal twee dagen in de koelkast

 

Italiaanse vega burgers met truffeltapenade

 

* Dit recept het ik gemaakt in samenwerking met Saclà
Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.