Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes zijn zó lekker zoet.. Wat betreft de wijn gaan we voor een frisse Italiaanse Pinot Grigio. Daarover hieronder meer!
Kabeljauw in witte wijnsaus
Met een Italiaans smaakpalet van basilicum, knoflook en zoete tomaatjes gaan we voor een saus gemaakt van frisse Pinot Grigio. Een zomerse fruitige wijn die uitstekend samengaat met witte vis. De Pinot Grigio is de basis van de saus waarin we de kabeljauw garen. Je kunt deze kabeljauw eigenlijk op twee manieren bereiden. Je maakt de saus, bakt de kabeljauw vervolgens in een aparte pan en voegt deze op het laatste moment samen óf je bakt (beter gezegd ‘pocheert’) de vis in de saus. Die laatste heeft mijn voorkeur. Je bent er een paar minuten meer tijd aan kwijt, maar door de vis in de witte wijnsaus te garen neemt deze alle smaken op én geeft de kabeljauwfilet op zijn beurt weer een heerlijke toevoeging aan de wijnsaus. Win-win dus.
Tip: maak een volledige maaltijd van deze Italiaanse kabeljauw door cannellinibonen aan het gerecht toe te voegen. Deze botermalse Toscaanse boontjes passen er perfect bij! Maar je kunt er bijvoorbeeld ook een portie rijst bij serveren.
Geniet ervan!
Heb je deze gerechten met kabeljauw ook al gezien?
- Kabeljauw met parel couscous en curry-roomsaus
- Kibbeling van kabeljauw met zelfgemaakte remouladesaus
- Gebakken kabeljauw met venkel en karnemelk dille-saus
- Pompoen risotto met gebakken kabeljauw
- Thaise visschotel uit de oven met (je raadt het al) kabeljauw ;) Dit is overigens één van de meest gemaakte recepten van de blog!
Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus
Ingrediënten
- 350 gr kabeljauwfilet
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- 100 ml witte wijn
- 200 ml groentebouillon
- 300 gr kleine zoete tomaatjes
- 15 gr verse basilicum
- ½ citroen - rasp en sap
- 1 el Taggiasche olijfjes
- Optioneel: 400 gr gekookte cannellinibonen of 200 gr gekookte rijst
Instructies
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Snipper de sjalot en pers de knoflook. Fruit 5 minuten op zacht vuur.
- Halveer de tomaatjes. Voeg toe aan de pan en blus af met wijn. Schenk de bouillon erbij en laat op zacht vuur 10 minuten koken.
- Voeg de verse basilicum, het sap en de rasp van de citroen en olijven toe.
- Leg de kabeljauwfilets in de pan en sluit de pan met een deksel. Stoom de kabeljauw in de saus tot ze gaar zijn. Draai ze tussentijds een keer om. Dit duurt zo'n 6 tot 8 minuten, dit is afhankelijk van de dikte van de kabeljauw.
- Roer als laatst de bonen erdoor of serveer de rijst er in een los schaaltje bij. Maar je kunt dit gerecht ook perfect serveren met knapperig brood!
0 reacties