...

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

door | sep 7, 2023 | Hoofdgerecht, Recepten, Vis | 1 reactie

Italiaanse-kabeljauw-witte-wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes zijn zó lekker zoet.. Wat betreft de wijn gaan we voor een frisse Italiaanse Pinot Grigio. Daarover hieronder meer!

Italiaanse-kabeljauw-witte-wijnsaus

Italiaanse-kabeljauw-witte-wijnsaus

Kabeljauw in witte wijnsaus

Met een Italiaans smaakpalet van basilicum, knoflook en zoete tomaatjes gaan we voor een saus gemaakt van frisse Pinot Grigio. Een zomerse fruitige wijn die uitstekend samengaat met witte vis. De Pinot Grigio is de basis van de saus waarin we de kabeljauw garen. Je kunt deze kabeljauw eigenlijk op twee manieren bereiden. Je maakt de saus, bakt de kabeljauw vervolgens in een aparte pan en voegt deze op het laatste moment samen óf je bakt (beter gezegd ‘pocheert’) de vis in de saus. Die laatste heeft mijn voorkeur. Je bent er een paar minuten meer tijd aan kwijt, maar door de vis in de witte wijnsaus te garen neemt deze alle smaken op én geeft de kabeljauwfilet op zijn beurt weer een heerlijke toevoeging aan de wijnsaus. Win-win dus. 

Tip: maak een volledige maaltijd van deze Italiaanse kabeljauw door cannellinibonen aan het gerecht toe te voegen. Deze botermalse Toscaanse boontjes passen er perfect bij! Maar je kunt er bijvoorbeeld ook een portie rijst bij serveren. 

Geniet ervan!

Italiaanse-kabeljauw-witte-wijnsaus

Heb je deze gerechten met kabeljauw ook al gezien?

Italiaanse-kabeljauw-witte-wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Boterzacht gebakken kabeljauw in een heerlijke Italiaanse saus gemaakt van witte wijn, verse kruiden en zoete tomaatjes!
4.67 van 9 stemmen
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 350 gr kabeljauwfilet
  • 1 sjalot
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml witte wijn
  • 200 ml groentebouillon
  • 300 gr kleine zoete tomaatjes
  • 15 gr verse basilicum
  • ½ citroen - rasp en sap
  • 1 el Taggiasche olijfjes
  • Optioneel: 400 gr gekookte cannellinibonen of 200 gr gekookte rijst

Instructies
 

  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan. Snipper de sjalot en pers de knoflook. Fruit 5 minuten op zacht vuur.
  • Halveer de tomaatjes. Voeg toe aan de pan en blus af met wijn. Schenk de bouillon erbij en laat op zacht vuur 10 minuten koken.
  • Voeg de verse basilicum, het sap en de rasp van de citroen en olijven toe.
  • Leg de kabeljauwfilets in de pan en sluit de pan met een deksel. Stoom de kabeljauw in de saus tot ze gaar zijn. Draai ze tussentijds een keer om. Dit duurt zo'n 6 tot 8 minuten, dit is afhankelijk van de dikte van de kabeljauw.
  • Roer als laatst de bonen erdoor of serveer de rijst er in een los schaaltje bij. Maar je kunt dit gerecht ook perfect serveren met knapperig brood!
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

1 Comments

1 Reactie

  1. justin

    5 sterren
    Wat een heerlijk recept! Dit heerlijke recept recentelijk gemaakt. Het doet me echt terugverlangen naar mijn vakanties in Italië. De smaken en aroma’s brengen meteen herinneringen terug aan warme zomeravonden en gezellige sfeer van Italië.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept