Vorige week vroeg ik aan vriendinnetje A. wat zij lekker vond om te eten. Ik vind het altijd leuk om gerechten te maken die mensen lekker vinden geef er vervolgens mijn eigen draai aan. En over die eigen draai moest ik goed nadenken want calzones waren haar favoriet.. En calzones zijn verboden terrein voor mij vanwege de hoeveelheid tarwegluten. Ik ben een foodlover in hart en nieren en ik vind het dan ook vreselijk dat ik niet zonder buikpijn een lekker bord pasta, een pizza of calzone kan eten. Gelukkig is er tegenwoordig op veel plekken glutenvrije pasta verkrijgbaar maar calzones worden een ander verhaal..
MAAR! Ik kan met trots zeggen dat ik de perfecte (voor Nederlandse begrippen) calzone uit de oven toverde. In dit geval een glutenvrije, maar dit hoeft natuurlijk niet perse. Je hebt hem niet binnen vijf minuten op tafel maar hij is dubbel en dwars de moeite waard. Vul hem met vlees, vis, groenten, verse kruiden, tomatensaus.. Denk aan je favoriete pizzatopping en prop dat erin :)
Ā
Ā
Nodig voor twee calzones
- 200 gr glutenvrij bloem (of gewoon bloem)
- 100 gr magere kwark
- 4 el olijfolie
- 1 eidooier (+ nog een ei)
- 1.5 el bakpoeder
- scheutje water (ongeveer 5 a 6 el)
Voor de vulling
- 100 gr rauwe broccoli
- 1 avocado
- 75 gr zachte geitenkaas
- 2 tl tomatenpuree
- klein rood uitje
- teentje knoflook
- snuf peper en zout
- 2 tl Italiaanse kruiden
Ā
Ā
Zo maak je ze
Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snij de broccoli in kleine stukjes en snipper de ui. Pers de knoflook uit en schil de avocado. Snij de avocado klein.
Maak het deeg door de ingredienten goed door elkaar te kneden. Dit is een plakkerig werkje maar uiteindelijk zul je een mooie bal krijgen. Als je deeg te droog is voeg je nog een lepel water toe en als je deeg te nat is een beetje bloem. Verdeel de bal in tweeen.
Bestuif je werkgedeelte met een beetje bloem om plakken te voorkomen. Rol elke bal met een deegroller plat en vorm twee mooie ronde pizzavormen. Niet te dik, maar ook niet zo dun dat hij scheurt als je hem wil oppakken.
Bestrijk elke plak met tomatenpuree en laat 2 centimeter van de randen vrij. Bestrijk die randen met geklutst ei zodat ze straks dicht blijven plakken. Beleg elke helft met de overige ingredienten plus de kruiden en vouw de pizza dicht. Druk de randen aan. (Als je dit niet doet zullen ze weer open gaan in de oven) Lak de calzones af met wat ei voor een mooie bruine kleur.
Zet 20 minuutjes weg in de oven of tot ze gaar en zijn.
Ā
Het resultaat is een tweetal heerlijke, gezonde Ʃn glutenvrije calzones. Varieer er vooral op los met verschillende vullingen. Ook leuk, je kunt natuurlijk ook mini calzones maken voor op een feestje of bij de borrel :)
Ā
Ā
Ā
Hoi!
Ziet er heerlijk uit! Alleen ben ik helaas allergisch voor ei. Kan dit recept ook zonder ei? Omdat je standaard deeg ook gewoon zonder ei maakt, of heeft ei hierin een speciale functie?
Groetjes, Eline
Bedankt voor het delen van dit recept! Deze MOET ik echt een keertje maken, ze lijken mij namelijk heerlijk!
Heel graag gedaan!:)