...

Onze jaren 30 woning (vloer isolatie en visgraat PVC)

Onze jaren 30 woning (vloer isolatie en visgraat PVC)

door | mei 13, 2024 | Ons huis | 0 Reacties

jaren 30 woning

Er is één ding wat ik echt niet zag zitten en dat was een klushuis. Maar na een jaar zoeken naar het perfecte huis en een aantal biedingen ga je toch bijstellen. Helemaal als je erachter komt dat het vrijwel onmogelijk is om een mooie, ruime woning dichtbij de gezellige binnenstad van Utrecht te vinden. En ineens kwam deze parel van en jaren 30 woning op wonderbaarlijke wijze op ons pas. In één van de gezelligste straten van Utrecht notabene. Via de moeder van één van mijn beste vriendinnen, die wist dat we op zoek waren naar een nieuwe woning. “We doen het!” riepen we na amper tien minuten in het huis te hebben rondgelopen. Een beetje (en dit is nogal zacht uitgedrukt) naïef en onbezonnen, want aan deze jaren 30 woning uit 1931 was al zeker 50 jaar niets meer gedaan. Leuk hoor zo’n klushuis, maar wellicht iets te hoog gegrepen voor een stel met twee semi linkerhanden. Maar iets met ‘ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’. Ik weet nog dat ik zei, “joh dat komt allemaal wel goed, we zetten onze tanden erin en knallen maar!”. Een heel lang verhaal kort: we hebben ons er ietsje op verkeken, hahahaha. WAT EEN KLUS. Maar wat ís het het waard.. Samen met heel veel hulp van vrienden en familie, bloed, zweet, tranen en dag en nacht niets anders doen dan klussen, hebben we in amper vier maanden tijd ons droomhuis in Utrecht uit de grond gestampt. En dan ook echt letterlijk uit de grond gestampt want alles, maar dan ook alles hebben we eruit gesloopt, inclusief plafonds, muren, vloeren en houten balken. Daar liepen we dan. Op een berg zand waar ooit een normale begane grond met gang, toilet, woonkamer en woonkeuken moest gaan komen.. Ik lieg als ik zeg dat ik nooit even heb gedacht hoe we dit in godsnaam allemaal gaan doen..

Houten vloer jaren 30 woning vervangen

Houten vloer jaren 30 woning vervangen

Houten vloer jaren 30 woning vervangen

Waar ik in het begin vooral bezig was met de nieuwe indeling van onze jaren 30 woning (badkamer naar de andere kant van het huis verplaatsen, de uitbouw etc.), was de rest vooral bezig met slopen, slopen en nog eens slopen. Van plafond tot vloer. Letterlijk bijna álle muren op alle etages zijn eruit gegaan, behalve de belangrijke draagmuren. En dan stuit je ineens op een houten vloer met houtworm. Inclusief de balken. En een lek in de riolering. Het idee was om de originele vloer te behouden maar die vlieger ging dus niet meer op. En dan kom je ineens terecht in de wereld van broodjesvloeren, bodemisolatie en wat al niet. Uiteindelijk hebben we gekozen voor schuimbeton voor de gehele begane grond. Hierbij wordt de hele vloer inclusief onderbalken eruit gebroken en loop je letterlijk op het zand – schrik niet van de foto’s hieronder ;). Op deze manier kon ook de nieuwe riolering worden gelegd en tevens de aansluitingen voor de nieuwe keuken. De hele begane grond is voorzien van een laag zand die vervolgens werd aangestampt. Daaroverheen kwam EPS isolatie (een soort piepschuim), wapening (netten van staal die ervoor zorgen dat het beton sterker wordt en de kans op scheuren vermindert) en daarop een laag schuimbeton. Omdat het plan eerst was om de originele vloer te behouden, hadden we gerekend op het plaatsen van radiatoren. Echter was het nu natuurlijk veel logischer (je bent immers toch bezig met een compleet nieuwe vloer) om voor vloerverwarming te gaan. ‘Als je dan toch bezig bent he’, god wat heb ik dié zin vaak gehoord, haha! Dus hop, vloerverwarming erop (inclusief isolatie om de warmte te behouden) en afsluitend een cementdekvloer. Het grooste voordeel van zo’n massieve schuimbetonvloer op de begane grond was voor ons de hoge isolerende werking. En daarbij ook geen krakende houten vloeren meer en het gevoel dat je er elk moment doorheen kunt zakken (geen grap), geen kans meer op schimmel, houtworm,- en vochtproblemen én zeer geschikt voor vloerverwarming. Het was even bijstellen qua plan en budget, maar ik ben uiteindelijk ZO super blij dat we dit hebben gedaan. Kortom: een jaren 30 woning met een vloer als die van een nieuwbouw huis. En nu op naar het leukste gedeelte.. het uitkiezen van een mooie vloer! 

Houten vloer jaren 30 woning vervangen

PVC vloeren visgraat

PVC vloer visgraat 

De vloer is perfect geïsoleerd, de vloerverwarming staat te popelen om te verwarmen en het enige wat nog rest is het uitkiezen van een mooie vloer! PVC vloeren zijn perfect te combineren met vloerverwarming vanwege hun geleidende werking. Daarnaast zijn ze geluiddempend, onderhoudsvrij en 100% waterbestendig. Win win win dus. Er is alleen één nadeel en dat is dat ik echt hout zo ontzettend mooi vind qua structuur.. We hebben een hoop stalen van PVC vloeren van verschillende bedrijven in huis gehad en die konden vaak na één blik erop meteen de prullenbak in, zo super nep waren ze. Tot ik de showroom van U-Floor binnenliep. Zij verkopen PVC vloeren met realistische houtstructuur en al snel had ik vijf favorieten waaruit ik amper kon kiezen. Van visgraat tot rechte stroken. Allemaal in mooie natuurlijke houttinten met een structuur die amper te onderscheiden is van echt hout. De eigenaar Jamal denkt onwijs fijn met je mee en naar wens kun je een sample uit de showroom mee naar huis nemen. En dan niet zo’n miezerige sample van vijf bij vijf centimeter, maar een grote plaat die je in je nieuwe woning kunt leggen voor een écht goede sfeerimpressie. Enfin, dat maakte onze keuze alleen nog maar lastiger want ze stonden alle drie fantastisch. Mijn droom was om een luxe, restaurantachtige sfeer creëren in huis. Daarom ging mijn voorkeur uit naar een donkere vloer. Echter geeft een lichte vloer weer meer ruimte.. Ik ben niet zo’n twijfelaar (sterker nog, ik ben érg goed in snel knopen doorhakken) maar dit vond ik een lastige! Helemaal omdat jullie op Instagram massaal stemden voor de lichte vloer. Ik belde Jamal van U-Floor weer voor de tiende keer om te overleggen en ik ben nog elke dag dankbaar voor hun enorme flexibiliteit. Uiteindelijk zijn we toch eigenwijs voor de donkere PVC vloer gegaan en dat is de allerbeste keuze óóit geweest. Ik vind het zó ontzettend sfeervol, warm en mooi. En het maakt allesbehalve minder ruimtelijk. Wij hebben Spigato Estino Brown van Ambient in visgraat motief! Met hoge plinten in RAL-kleur 9010. 

 

PVC vloeren visgraat

PVC vloeren visgraat

U-floor PVC vloeren

U-floor PVC vloeren

 

Dé tip voor natuurlijke PVC vloeren

Zoals jullie wellicht hebben gezien op Instagram tijdens mijn hele verbouw journey was het een race tegen de klok. We hebben letterlijk dag en nacht geknald en we hadden zo’n extreem strakke planning dat er bijna niet tegenop te werken was. Zo kwam onder andere het storten van de beton en,- cementdekvloer heel nauw, omdat deze op tijd droog moest zijn voor de egaline laag. Met egaline egaliseer je de vloer en dit is nodig om de PVC vloer te leggen/plakken. En het was van groot belang dat de vloer er op tijd in lag omdat de keuken zou worden geplaatst! And soooo on. Als iets ook maar één dag later zou zijn, zouden we letterlijk direct de zeik in gaan. Naast de keuze uit mooie natuurlijke PVC vloeren was dit ook echt een voordeel van U-Floor. De mannen zijn mega flexibel en hebben het voor elkaar gekregen om alles op tijd af te krijgen. Ze hebben de vloer geëgaliseerd en nadat deze gedroogd was hebben ze de PVC vloeren gelegd. In de woonkamer, woonkeuken, de gangen (beneden en boven) en de slaapkamers. Een voorwaarde voor het leggen van een PVC vloer, is dat de ondergrond helemaal egaal moet zijn. Dat was beneden het geval vanwege de nieuwe betonvloer, maar in de slaapkamers lag de originele vloer er nog. Daarom hebben we de vloeren op de eerste verdieping (de gang en de slaapkamers) bedekt met osb platen. Daarna kon alles worden gelegaliseerd met egaline en nadat dit gedroogd was kon ook hier de PVC vloer op worden gelegd. En ineens was ons bouwval veranderd in een huis.. Bizar hoe af het meteen oogt als de vloer gelegd is! De zolder is as we speak nog in oude staat. Deze willen we eind dit jaar aanpakken. Onze zolder heeft al wel een nieuwe indeling. Voorheen bestond de bovenste verdieping uit een wasruimte en drie slaapkamers en deze hebben we omgebouwd naar één gigantische slaapkamer met daarnaast een wasruimte en tweede open ruimte voor berging of een werkplek oid. Ook op deze verdieping gaan we voor dezelfde donkere visgraat PVC vloer van U-Floor

U-floor PVC vloeren

U-floor PVC vloeren

Heb je vragen over onder verbouwing? Stel ze gerust! Ik vond het zo ontzettend tof om te doen allemaal. Ik ben ondertussen een pro geworden haha.. Liefs! Bo

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *