Hollandse garnalen bisque (met rouille en toast)

Hollandse garnalen bisque (met rouille en toast)

Hollandse garnalen bisque met rouille en toast. Een deftige Franse soep gemaakt van schaaldieren (Hollandse garnalen in dit geval) die bárst van de smaak. Bisque is wat mij betreft de allerlekkerste soep die er bestaat. Helemaal met toast en zelfgemaakte rouille erbij. Je weet wel, die heerlijk pittige oranjekleurige knoflook mayo. Spoiler alert: deze bisque van Hollandse garnalen met rouille en toast is echt belachelijk goed gelukt. Het is een ge-wel-dig gerecht om te serveren tijdens een etentje of uitgebreide lunch. Bisque klinkt misschien als een wat ingewikkeld gerecht, maar dat is het zeer zeker niet. Oké, hij heeft wat tijd en liefde nodig, maar moeilijk te maken is deze soep zeker niet. Lees mijn tips hieronder voor een perfecte bisque aandachtig door en ik weet zeker dat jouw creatie net zo heerlijk zal smaken als die van mij!

Hollandse garnalen bisque (met rouille en toast)

Hollandse garnalen

Bisque is een soep gemaakt van schaaldieren. Je kunt hiervoor verschillende schaaldieren gebruiken. Denk aan garnalen, kreeft, krab, langoustines of rivierkreeftjes. Ik gebruik in dit recept Hollandse garnalen. Nu kun je twee dingen doen. Of je koopt hele berg verse Hollandse garnalen die je vervolgens zelf pelt (een redelijk duur grapje plus eentje die veel tijd kost) óf je koopt voor een paar euro een grote zak garnalen kopjes en staartjes. In bisque gebruiken we namelijk alleen de schalen (koppen en staartjes) van de garnalen, op een handje gepelde garnaaltjes voor in de soep na. Dit is véél goedkoper en het scheelt je enorm veel tijd! Vraag je visboer ernaar. Wist je dat de schalen de meeste smaak bevatten?

Rouille

Geen bisque is compleet zonder toast en rouille om te dippen. Rouille (spreek uit als roe-je) is een soort pittige knoflookmayonaise. Een pikante saus op basis van knoflook (veeeel knoflook), olijfolie en eidooier. Om hem lekker lobbig te maken pureer je een snee oud brood mee. De typische rood oranje kleur van rouille verkrijg je door er tomatenpuree doorheen te doen. Plus een lik mosterd voor een beetje pit. De saus moet namelijk wel een beetje body hebben, anders valt hij helemaal weg bij die smaakvolle bisque. Rouille is trouwens ook heerlijk bij gebakken kip of een gebakken stokbroodje bij de borrel!

De soep is al heerlijk van zichzelf, maar ik pimpte hem wat op met gepelde Hollandse garnaaltjes erin en per bord een gebakken coquille. Echt jongens, dit is de hemel in een bord. Tip: maak de bisque vooral een dag van te voren. De dag erna is hij nóg lekkerder.

Hollandse garnalen bisque (met rouille en toast)

Hollandse garnalen bisque (met rouille en toast)

Verse visbouillon

De basis van garnalen bisque bestaat uit visbouillon. Het is wellicht overbodig om te benoemen, maar als je kiest voor een goedkoop potje visbouillon, dan zal je bisque daar ook zeker naar smaken. Voor het allerlekkerste resultaat maak je de visbouillon zelf. Dit doe je eenvoudigweg door een pan met water op te zetten samen met visresten (graten en koppen), wat groenten en die vervolgens een half uur zacht te laten trekken. That’s it! Kleine moeite, gróót verschil in smaak. Tip:  vraag je visboer vragen om visresten. Die krijg je vaak gewoon mee, omdat ze anders toch worden weggegooid :) Ik gebruikte voor mijn visbouillon de kop en graten van twee verse makrelen.

Geniet van dit recept! Laat je mij weten wat je ervan vond?

Hollandse garnalen bisque (met rouille en toast)

Hollandse garnalen bisque met toast en rouille / 4 personen

  • 1 liter visbouillon – liefst zelfgemaakt! Ik gebruikte hiervoor het recept voor visbouillon van Yvette van Boven.
  • 400 gr Hollandse garnalen schalen (kop en staartjes) – Je kunt natuurlijk zelf aan de slag met het pellen van de Hollandse garnalen, maar dit is een tijdrovend klusje. Véél makkelijker (en net zo lekker), is je visboer vragen om enkel schalen. Zo kocht ik een kilozak voor maar €5,-!
  • 1/2 venkelknol
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1/3 bio citroen
  • 2 bospenen
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el venkelzaad
  • 1 blikje tomatenpuree – 70 gr
  • kein scheutje cognac
  • 100 ml droge witte wijn
  • 50 gr + 2 el roomboter
  • 2 el bloem
  • Voor in de bisque: 150 gr gepelde Hollandse garnaaltjes en optioneel 4 verse coquilles

Rouille (pittige knoflook mayonaise)

  • 1 eidooier
  • 100 ml extra vierge olijfolie
  • sap van een halve citroen
  • 1 flinke el tomatenpuree
  • 1 flinke tl mosterd
  • 2 tenen knoflook
  • 1 (liefst oude) boterham
  • extra: toast voor erbij

 

Zo maak je het

Maak de bouillon volgens het recept (zie ingrediëntenlijst hierboven).

Verhit een scheut olijfolie op hoog vuur in een diepe pan met dikke bodem. Doe de garnalenschalen erin en roer al omscheppend zo’n drie minuten. Voeg de geperste knoflook toe en bak een minuut mee. Blus de boel af met witte wijn en een scheut cognac. Zet het vuur laag.

Schenk de bouillon erbij. Snijd de venkel, bleekselderij, bospenen en ui in kleine stukken en voeg samen met de citroen (gewoon hup, in zijn geheel), tomatenpuree, laurierblaadjes en venkelzaad toe aan de pan. Laat de soep op zacht vuur een uurtje trekken, tegen de kook aan. Niet laten koken, want dan wordt de soep bitter. Lees: twee uur mag ook! Laat de soep daarna een uur afkoelen. Zo trekken de smaken nóg meer in.

Ondertussen maken we de rouille. Verzamel alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in je keukenmachine en blend tot een romige massa. Voeg terwijl de keukenmachine draait in een klein straaltje de olijfolie toe. Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.

Giet de soep door een fijne zeef over in een grote kom. Smelt 2 eetlepels boter in de soeppan en voeg al roerend de bloem toe. Gaar de bloem twee minuten en blijf roeren. Giet de soep beetje bij beetje terug in de pan, roer door en breng opnieuw tegen de kook aan.

Snij de koude boter in klontjes en klop die een voor een voor door tot de bisque. Hierdoor bind je de soep nog wat meer. Proef en voeg naar smaak zeezout en peper toe.

Serveer je net als ik coquilles in de bisque? Bak deze dan kort aan in een koekenpan met een klontje roomboter. 

Verdeel de gepelde Hollandse garnalen en de gebakken coquilles over vier mooie kommen en schenk de soep erbij. Leuk om dit aan tafel te doen, net als ik in deze video. Geniet ervan :D

Hollandse garnalen bisque (met rouille en toast)

Print Friendly, PDF & Email
1 Comment

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.