Soms moet jezelf (of je kids) een beetje voor de gek houden door wat groente door een snack te verwerken. En dat is eigenlijk heel makkelijk en lekker wanneer je de juiste groenten gebruikt. Wortel en biet smaken van zichzelf al een beetje zoetig en passen als ingrediënt prima in een dessert of tussendoortje.
En in welke cake kun je heel makkelijk groente in verstoppen? Juist. Een red velvet cake! Onwijs populair in Amerka en tegenwoordig gelukkig ook in ons kikkerland. Kenmerkend voor deze taart is de rood/witte kleurencombinatie. De Amerikanen maken hem met boter, suiker en karnemelk en ik maakte hem met honing, amandel/havermeel en banaan. En in plaats van rode kleurstof gebruik ik de intens rode kleur van bietjes.
Nodig voor een cake
- 100 gram havermeel (je kun ook zelf havermout vermalen tot havermeel in je blender)
- 100 gram amandelmeel
- 1 rauwe biet a 150 gram (je krijgt een extra rode kleur door 250 gram bietjes toe te voegen maar hou er dan wel rekening mee dat de smaak ook ‘bieteriger’ zal worden)
- 2 grote rijpe bananen
- 3 eieren
- 1.5 tl bakpoeder
- 3 el honing
- 3 dadels
- Garnering: 4 el kwark en een paar aardbeien
- Optioneel: een tl rauwe cacao
Materiaal
- Een bakblik
- Een stuk bakpapier
Zo maak je het
Verwarm je oven voor op 180 graden en leg het bakpapier in de vorm.
Gebruik je havermout? Vermaal dit dan eerst tot meel in een blender.
Blend de banaan, eieren en de (rauwe) biet tot een puree. Giet alles in een grote kom en mix de overige ingrediënten erdoorheen, behalve de dadels. Voeg een theelepel cacao toe voor een chocoladetintje!
Halveer de dadels en schep het beslag in de bakvorm. Steek de dadels er naast elkaar rechtop in.
Zet weg in de oven voor 50 minuten. Controleer de cake zo nu en dan en leg er een stukje folie overheen als de bovenkant van de cake te donker wordt.
Is de cake klaar? Laat hem dan even afkoelen en haal hem voorzichtig uit het blik. Schep er pas wat kwark overheen wanneer je hem serveert!
Je kunt een plakje cake nemen als tussendoortje, maar je kunt er ook grotere stukken vanaf snijden en deze aftoppen met kwark en een aardbei. Zo krijg je kleine mini taartjes!:)
Het kan helpen om eerst de eieren 10 minuten met de mixer luchtig te kloppen, dan de bananen/bietenpuree er voorzichtig door spatelen en daarna het droge meelmengsel erdoor spatelen. Dat geeft het meest luchtige effect. Ook doe ik een scheutje yoghurt en 1 tl azijn bij de bananenpuree, dat zuur maakt dat de bakpoeder beter zijn werk kan doen.
Ik heb 200 gr gekookte bieten gebruikt en 1 el cacao. Ik ben heel benieuwd, het beslag was lekker.
Ook gemaakt alleen is de cake nadat ik het uit de oven haalde helemaal ingezakt:( Hoe kan dit? Vind het zo jammer want in de oven was hij prachtig gerezen.
Hoi Lyda, cake zakt helaas altijd ietsje in als hij uit de oven komt. Als je hem hoger wilt hebben kun je de volgende keer altijd een schepje extra bakpoeder toevoegen! Liefs, Bo
Heerlijke cake! De kinderen hebben er van genoten en mijn gasten waren blij verrast! Ik heb de cake gevuld met een yoghurtbavarois (met gelatine) en bij het aansnijden kregen ze de Deense vlag. Helaas was het meer roestbruin dan rood met 160g rauwe bietjes. Meer bietjes zou het een mooiere kleur geven, maar ik denk dat het dan ook teveel naar bietjes zou smaken. Nu smaakte het perfect en de bavarois houdt zich goed, zelfs na een dag koelkast zien de restjes er fantastisch uit.
Bedankt voor het recept.
Wat ontzettend leuk om je reactie te lezen Anita! Meer bietjes betekend inderdaad meer kleur, maar ook meer bietensmaak.. Leuke tip om er bavarois in te verwerken! Zal dit zelf de volgende keer ook eens proberen. Liefs, Bo
Hoi Bo,
Ik heb vandaag de ‘cake’ gemaakt maar dan in de vorm van muffins. Lekker!! Ik heb ik er stiekem wat meer dadels in gedaan trouwens.
Wat een leuk idee om er cupcakes van te maken! En stiekem doe ik er soms zelf ook gewoon wat meer dadels in ;)
Hoi Bo,
Ik heb hetzelfde als Annemieke; ik heb rauwe bietjes gebruikt en bij mij kwam de cake er cake-kleurig uit. Het beslag zelf was wel mooi diep rood van kleur.
Hoi Christina, wat gek! Ik heb een aantal foto’s gekregen van mensen die de cake ook hebben gemaakt en daar was hij wel roze. Bij sommige echter weer minder. Ik kan je niet vertellen hoe dit komt, ik zal de cake zelf ook nog eens maken zodat ik kan uitproberen wat het kan zijn :)
Ik heb de red velvet cake net gemaakt maar hij is totaal niet rood geworden, heb de hoeveelheid bietjes aangehouden van het recept, wat heb ik fout gedaan. De smaak is goed, maar ik had hem graag ook zo mooi rood gehad.
Hoi Annemieke, fijn dat je hem lekker vindt! En jammer dat hij bij jou niet rood is geworden. Heb je rauwe bietjes gebruikt of gekookte? Ik zal dit in het recept nog even duidelijk beschrijven. Rauwe bietjes geven namelijk de meeste kleur af. Liefs, Bo
Heerlijk deze cake!
Mijn dochter eet nooit groente, maar dit gaat er wel in.
Overigens heb ik een witte frosting er omheen gemaakt van cacaoboter, kokosolie, santen, vanille en een beetje honing.
Toppertje!
Die frosting klinkt heeel goed.. en origineel! Ik zal hem van het weekend eens proberen :)