Healthy mini twixjes

Healthy mini twixjes

Health freak of niet, ik denk dat iedereen een lekkere twix op zijn tijd wel kan waarderen. Toch? Alleen is bij mij ‘op zijn tijd’ relatief vaak. Elke keer als ik op centraal loop bijvoorbeeld. Het lijkt wel alsof ik naar het chocoladeschap gezogen word om even snel een lekkere reep te kopen om hem vervolgens stiekem weg te smikkelen, met een ter plekke bedacht excuus écht even wat energie nodig te hebben. En ik moet eerlijk bekennen dat ik na het eten ook altijd wel trek heb in een stukje chocolade. Ik ben geen toetjes mens, maar met een chocolade bonbon of een twixje maak je mij erg gelukkig.

En wat als ik je vertel dat je zelf heel makkelijk gezonde twixjes kunt maken?! Dan ben je toch SUPER blij? Ik in ieder geval wel. Ik probeerde, ik at en ik genoot. En de dagen daarna ook want ik maakte er meteen een stuk of negen. Ik wil niet zeggen dat je ze meteen alle negen in je mond moet proppen, maar zo’n een of twee per dag doen je figuur geen kwaad. Je kunt het recept ook gerust verdubbelen zodat je een voorraadje hebt want ze blijven lang goed, yay!

 

 

Healthy mini twix

 

Dit heb je nodig voor 9 stuks

 • 75 gr havermout – maal dit in je blender fijn tot meel 
 • 1.5 tot 2 el kokosvet
 • 3 grote zachte dadels – ontpit
 • 3 el water
 • 100 gr pure chocolade – zo puur mogelijk

 

 

Healthy mini twix

 

 

Zo maak je ze

Maak eerst de bodem. Kneed hiervoor de havermout samen met het kokosvet tot een stevig deeg. Vorm hier een rechthoekige vorm van op een stukje bakpapier en zorg dat de bodem ongeveer 1 cm dik is. Zet weg in de koelkast om uit te harden.

Maak vervolgens de karamel door de dadels fijn te prakken samen met wat water. Ik gebruik dadels van zachte kwaliteit, maar als die van jou wat plakkeriger zijn kun je ze ook even blenden met een staafmixer tot je puree hebt.

Haal de bodem uit de koelkast en bedek deze met een laag karamel. Strijk glad en zorg dat de hele bodem bedekt is. Zet weer weg in de koelkast.

Smelt de chocolade au bain marie. Haal daarna de bodem weer uit de koelkast en snij deze voorzichtig in negen stukjes. Is hij al zo hard dat je de stukjes vast kunt pakken? Doop deze dan een voor een helemaal in de chocolade en leg op een bordje. Als de bodem nog wat zacht is kun je de chocolade ook over de reepjes gieten. Zorg ervoor dat alles goed bedekt is.

Zet de reepjes in de koelkast en wacht minimaal een uur tot de chocolade is uitgehard. Bewaar ze in een luchtdichte trommel in de koelkast.

 

 

Ik vind het heerlijk om een reepje te pakken als ik zin heb in iets zoets. Ze staan ook super feestelijk bij de koffie of als mini dessert na het eten bij wat kwark!

 

Print Friendly, PDF & Email
31 Comments
 1. Kun je ook dadelstroop gebruiken als karamel laagje? Ipv de verse dadels. Ik heb 100% dadelstroop van de Ah, omdat ik dacht dat dat handiger was omdat je niet iets hoeft te pureren, maar vraag me nu toch wel af of het een goede vervanger is haha. Het js toch een stuk vloeibaarder. Wat denk jij?

  1. Hooi Laura, helaas is deze stroop véél te vloeibaar inderdaad.. Wel slim bedacht hoor, haha! Maar gepureerde dadels zijn steviger en houden de boel een beetje bij elkaar. Liefs! Bo

 2. Wow.. Klinkt heerlijk! Het is dat mijn vriezer op het moment vol ligt met heerlijke snacks.. Maar mijn tijd komt nog wel? alleen ben ik fan van groentes verstoppen dus ik denk dat ik er wortel door heen rasp!!

 3. Jeetje, het lukt voor geen meter :-(!
  Oké, het deeg staat in de koelkast.. en dan de dadels, ik krijg er zelfs met een staafmixer geen puree van gemaakt, tips?

  Groetjes Floor

  1. Hooi Floor, wat jammer! Als je goede dadels hebt kun je ze zelfs met een vork fijnprakken tot puree. Heb je misschien wat hardere dadels gebruikt? In dat geval kun je ze het beste een uurtje in water laten weken zodat ze wat zachter worden :)

 4. Ik probeer niet in herhaling te vallen, maar ik zou het vreselijk balen vinden als het mislukt; de havermout die je gebruikt is de havermout die je in elke supermarkt kan vinden? Dus niet de grove platte vlokken, maar de wat fijnere die een beetje meelachtig zijn met grovere stukjes er tussen? Ik heb als website bij dit bericht een plaatje geplaatst waar de drie verschillende soorten op te zien zijn.
  En kokosvet is hetzelfde als kokosolie? Heel hard als net koud is en vloeibaar als het warm wordt?
  Ik ben reuze benieuwd naar deze variant op Twix. Lijkt me heerlijk!!

  1. Hee Ilse, ik snap je vraag helemaal! Ik gebruik zelf gewoon de havermout uit de supermarkt, dus inderdaad de meelachtige havermout met wat grovere stukjes. Samen met koud (dus hard) kokosvet kun je er een deeg van kneden. Je zult er een beetje handig in moeten worden om er mooie rechte twix vormpjes van te kneden, maar dit komt vast wel goed :) De smaak zal er niet minder om worden als ze een ietwat andere vorm zijn. Veel plezier met het maken en ik ben heel benieuwd hoe ze je smaken. Liefs, Bo

 5. Gister gemaakt. Nu al op! Hahaha het hele gezin heeft ervan gesmuld. Ik had alleen melk chocolade in huis maar dat maakte het niet minder lekker. Ik krijg alleen de chocolade er niet ‘mooi’ overheen. Het wordt een beetje een rommeltje. Maar ja, met je ogen dicht zie je niet hoe het eruit ziet :-)

  1. Hooi Evelyn, in melkchocolade zit meer suiker dan in pure chocolade dus als je een gezonde snack wilt raad ik toch zo puur mogelijke chocolade aan :) Die smelt ook een stuk beter en daardoor kun je hem mooier over het koekje heen lepen. Maar fijn om te horen dat het iedereen heeft gesmaakt! Liefs, Bo

  1. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar het lijkt me wel super lekker met gedroogde abrikozen!:) Week ze dan wel eventjes van te voren zodat ze wat zachter worden. Liefs, Bo

 6. Hi Bo!
  Ff vraagje… ze smaken lekker.. dat “deeg” lukte bij mij totaal niet. Ben benieuwd hoe jij m dan maakt. Fijngemalen havermout? En gesmolten kokosvet? Bij mij werd t gewoon niet stevig.

  1. Hoi Fleur! Ik gebruik gewoon havermout (geen havervlokken, maar echt fijne havermout) en ik smelt het kokosvet niet. Ik kneed het in ongeveer 1 minuut tot een deeg en druk het dan plat. Na ongeveer 10 a 15 minuutjes in de koelkast (vriezer kan ook) kun je ze voorzichtig in reepjes snijden :)

 7. Bij mij bleef de havermout nog heel erg los van elkaar. Heb er zelfs nog wat meer kokosolie bij gedaan. Hoe kan het dat het van jou er zo vast uitziet en totaal geen losse havermoutvlokken meer ziet?

 8. Als alle recepten uit je kookboek zo watertandend lekker zijn als deze twixjes!! Ohh was altijd gek op twix oftewel raider!! Hihi wie kent deze naam nog?!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.