Portobello’s zijn een gezonder alternatief voor brood als je zin hebt in een burger. Het pakt misschien iets minder makkelijk op dan een broodje, maar met een leuk zakje of bestek kom je een heel eind. Ik eet deze hamburger met portobello’s zo nu en dan als avondeten met een lekkere salade erbij of aardappelfriet, maar nóg leuker zijn ze misschien wel als je ze in het klein maakt. Bijvoorbeeld als borrelhapje! Je kan dezelfde hoeveelheden gebruiken, maar vervang de portobello’s door kastagne champignons. Prikker erdoorheen en ze staan onwijs leuk op een grote schaal op tafel met een dotje citroenmayo erop.
Nodig voor twee burgers of tien mini burgers
- 200 gr rundergehakt
- snuf peper en zout
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 grote tomaat (of een stuk of 5 cherry tomaatjes als je mini burgers maakt)
- 4 portobello’s (of tien kastanje champignons als je mini burgers maakt)
- een bosje verse koriander
- 2 tl citroenmayo
- scheutje olie om in te bakken
- 2 grote prikkers (of tien kleine cocktailprikkers)
De citroenmayo maak je door 2 eetlepels mayo te mengen met een kneepje vers citroensap. Zelf mayo maken? Hier vind je het recept.
Zo maak je het
Kneed het gehakt samen met het ei, een snuf peper, zout en de Italiaanse kruiden door elkaar. Maak er een bal van en verdeel deze in twee kleine ballen. Verhit een koekenpan, druk de ballen plat tot burgers en bak gaar.
Verhit in een andere koekenpan een scheutje olie en bak hierin de portobello’s. Ongeveer 2 minuten per kant op laag vuur.
Snij de tomaat in plakken en maak de hamburger zoals op de foto. Portobello, tomaat, hamburger, wat koriander, citroenmayo en sluit af met nog een portobello.
De mini hamburger maak je gewoon op dezelfde manier, alleen maak je geen twee maar tien balletje van het gehaktvlees. Bak de champignons iets langer dan de portobello’s en snij de cherry tomaatjes twee keer doormidden zodat je kleine plakjes krijgt
Wauw, ziet er heerlijk uit! Ga deze zeker eens proberen:D