...

Healthy chocoladecake met dadels en cacaonibs

Healthy chocoladecake met dadels en cacaonibs

door | jan 6, 2015 | Recepten, Tussendoor, Zoetigheden | 35 reacties

Nope,  het is niet te mooi om waar te zijn. Gezonde chocoladecake bestaat! Ik neem vaak een paar plakken als ontbijt of ik neem ze mee als tussendoortje. En wat ook leuk is.. Je kunt er ook mini gebakjes van maken voor bij de thee. Snijd dan een paar plakken af en schep op elke plak een eetlepel volle kwark. Beetje honing eroverheen, wat cacao nibs (of een puur chocolaatje) en klaar is je healthy homemade gebakje.

 

Geniet ervan!

 

Dit heb je nodig voor één chocoladecake met dadels en cacaonibs

  • 150 gram havermout
  • 2 rijpe bananen
  • 6 grote dadels van goede kwaliteit (waarom van een goede kwaliteit? De goedkopere dadels zijn vaak hard en uitgedroogd. Ze smaken minder lekker en daarbij zijn ze minder makkelijk te blenden. Niet zo leuk voor je blender!)
  • 2 el kokosvet
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 eieren
  • 2 el rauwe cacao (3 mag natuurlijk ook)
  • 4 el cacao nibs
  • 2 el honing voor een extra zoetje
  • een cakeblik en een stukje bakpapier

 

1

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180 graden. Bekleed de cakevorm met het bakpapier.

Smelt het kokosvet om tot olie in een pannetje en ontpit de dadels. Mix in een blender de bananen, eieren en de kokosolie tot een beslag.

Voeg daarna de havermout, het bakpoeder, cacao en de dadels toe. Blend nog een keer tot je een egaal beslag hebt. Schep er als laatste 3 van de 4 eetlepels cacao nibs doorheen. Giet het beslag in de vorm en top af met de laatste eetlepel nibs.

Zet weg in de oven voor ongeveer 50 minuten. Check je cake af en toe even : )

Laat de cake goed afkoelen wanneer hij uit de oven komt. Snijd hem in dikke plakken en bewaar in een luchtdichte trommel.

 

Ook aan deze cake kun je natuurlijk van alles toevoegen. Denk aan stukjes appel, goji bessen, krenten, extra grote stukken pure chocolade, plakken peer, sinaasappelschaafsel, kokossnippers en ga zo maar door!

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gezonde appeltaart pannenkoek

Gezonde appeltaart pannenkoek

Appeltaart pannenkoek met rozijnen en kaneel. Een van mijn (en zéker ook die van Louen) favoriete ontbijtrecepten van de laatste tijd. Eigenlijk is het meer een soort zoete omelet. Het beslag bestaat namelijk uit eieren met daarin een flinke eetlepel volkorenmeel....

Lees meer
Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm

Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm

Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm. Een super de luxe gezonde eiersalade met allerlei voedzame toppings. Oké, die gebakken uitjes erop zijn misschien niet súper voedzaam, maar ik ben nog steeds niet over mijn gebakken uitjes verslaving heen ;) Zo'n kruidig...

Lees meer
Gebakken kippendij in spinazie roomsaus

Gebakken kippendij in spinazie roomsaus

Ohhh we hebben er weer eentje hoor.. Gebakken kip in spinazie roomsaus! Een fantastisch lekker eenpansgerecht met kruidige kip in een romige saus van (heel veel) verse spinazie. Een perfect gerecht voor op een doordeweekse avond. Hij staat namelijk lekker snel op...

Lees meer

35 Comments

35 Reacties

  1. Bo

    Hoi Bo,

    Ik kan niet wachten om deze cake te gaan maken! Ik vraag me alleen af welk merk rauwe cacao je gebruikt? Ik kan het namelijk niet vinden… Bedankt voor het recept!

    Groetjes, Bo :D

    Antwoord
    • Bo

      Hooi naamsgenoot! Ik koop mijn rauwe cacao altijd bij de notenkraam en deze heeft geen merk, maar je kunt rauwe cacao tegenwoordig gewoon bij de meeste supermarkten kopen en anders bij een biowinkel. Liefs, Bo

      Antwoord
  2. Mariska

    Onwijs lekker zeg, vanmiddag gemaakt en natuurlijk gelijk een plakje opgesmikkeld.
    Bedankt voor al je mooie en lekkere recepten.

    Antwoord
    • Bo

      Wat super om te horen Mariska en bedankt voor je lieve compliment! Heel graag gedaan natuurlijk. Liefs, Bo

      Antwoord
  3. Rowana

    Hoi kan het ipv kokosolie ook met olijfolie?

    Grtjes rowana

    Antwoord
    • Bo

      Ja hoor, dat kan zeker. Weet wel dat de smaak dan veranderd aangezien kokosolie geur en smaakloos is en olijfolie niet. Ik ben benieuwd! Liefs, Bo

      Antwoord
  4. Tanja

    De cake is super lekker…

    Antwoord
    • Bo

      Jeeej :D

      Antwoord
  5. Claudia

    Dit recept staat er al een tijdje op en ik vroeg me af of je ondertussen meer weet over het vervangen van de banaan voor iets anders. Ik heb hem gisteren met banaan gemaakt en dat was echt top! Nu wil ik de cake voor mijn moeder maken en zij mag geen banaan. Is de cake met appelmoes of appels goed gelukt?

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Claudia, misschien is deze appelmoes cake iets voor jullie? Deze is zonder banaan maar met appelmoes gemaakt. Door er cacao aan toe te voegen maak je er een chocolade cake van :) Liefs, Bo

      https://beaufood.nl/appelmoes-dadel-cake/

      Antwoord
      • claudia

        Oeh lekker!! Ik heb jouw reactie te laat gelezen en had zelf bedacht om de cake met avocado te maken ipv banaan. Ook echt super lekker geworden!! Wel was het beslag een beetje droog dus heb ik er iets meer kokosolie bij gedaan.

        Antwoord
        • Bo

          Wat súper origineel van jou om dat met avocado te doen! Ik ga dat binnenkort zeker ook eens proberen. Sorry dat ik zo laat reageerde, het is af en toe een race om alle mailtjes en vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Gelukkig was jij vindingrijk. Liefs, Bo

  6. Esther

    Kokosvet zit verzadigd vet in wat niet gezond is!

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Esther, in kokosvet zitten inderdaad verzadigde vetten, maar niet alle verzadigde vetten zijn ongezond. Natuurlijk zitten er voor en nadelen aan kokosvet net zoals aan alle andere voedingsmiddelen. Mijn motto is dat je alles met mate moet eten en zo ook kokosvet :) Liefs en geniet van de cake!

      Antwoord
  7. Martha

    Hey Bo, ik wil het graag gaan maken maar kan het ook glutenvrij?

    vr.groet

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Martha, bij een biowinkel kun je glutenvrije havermout kopen zodat je dit recept glutenvrij kunt maken :)

      Antwoord
  8. roos

    Hoi bo,

    İk ben echt super blij mee jouw site! Heb al vele recepten gemaakt en het lukt altijd een is altijd lekker. Op andere sites is het al een paar keer een zooitje geworden, dus blijf vanaf nu trouw aan beaufood!

    Antwoord
    • Bo

      Wat een ontzettend lief compliment :) Bedankt!

      Antwoord
  9. Sigrid

    Hoi Bo,

    ik ga morgen de Healthy chocoladecake maken. Vroeg me alleen af, de dadels moet ik die in eerst kleine stukjes snijden of heel in de blender met de havermout, het bakpoeder en de cacao?

    Groetjes Sigrid

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Sigrid, je kunt de dadels eerst laten weken zodat ze wat zachter worden en daarna kun je ze eventueel en stukjes snijden. Dit hoeft niet persé :)

      Antwoord
  10. Suzan

    Tnx! Ik ga hem morgen maken :) ben benieuwd ^^

    Antwoord
  11. Danielle

    Leuk recept!

    Net gebakken en hij is super gelukt!
    Miste toch iets van een zoetje dus heb nog wat honing er overheen gedruppeld :)

    Antwoord
    • Bo

      Bedankt voor je reactie Dorien, super leuk! Ik eet nooit suiker dus ik hoor inderdaad vanuit verschillende hoeken dat hij wel iets zoeter mag. Goede tip dus, lekker een beetje honing eroverheen. Fijn weekend :)

      Antwoord
  12. Suzan

    Kan je ook extra cacoanibs of cacaopoeder gebruiken ipv rauwe cacao?

    Antwoord
    • Bo

      Ja hoor! Ik gebruik rauwe cacao poeder omdat daar geen suiker in zit, maar gewone cacao poeder kan net zo goed. Liefs, Bo

      Antwoord
  13. Stefanie

    Dit lijkt me zo lekker. Maken dan, zou je denken. Er is alleen 1 probleem. Ik en bananen zijn geen combi. Door wat kan ik banaan vervangen?”

    Antwoord
    • Bo

      Hmm. Ik maak deze cake eigenlijk altijd met banaan en ik weet niet of je die kunt weglaten. In verband met de structuur van de cake. Je zou het kunnen proberen met extra havermout, een appel (of appelmoes) en wat bakpoeder. En dan zonder de banaan :)

      Antwoord
    • Petra

      Ik zou de banaan vervangen door een zoete aardappel

      Antwoord
      • Bo

        Wat een leuk idee Petra! Zal dat binnenkort zeker een proberen. Liefs, Bo

        Antwoord
  14. Sophie

    Ziet er heerlijk uit en ik ga hem zeker proberen!! Het recept is voor 2 personen; is het dan gewoon 1 gevuld cakeblik? Dus 1 cake?

    Antwoord
    • Bo

      Hooi Sophie, ik heb het een beetje verwarrend neergezet ja. Het is gewoon een cake, dus 1 gevuld cakeblik :)

      Antwoord
  15. Demi

    Ziet er super uit! Heb je misschien een idee wat ik er in zou kunnen doen ipv de bananen?

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Demi, je zou het kunnen proberen met een appel (of appelmoes) en dan wat extra havermout en wat bakpoeder. Ik heb het nog nooit gemaakt maar ik denk dat je hiermee ook een heerlijke cake krijgt :)

      Antwoord
  16. Chantal

    Lijkt op chocolade bananenbrood!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *