Healthy chocoladecake met dadels en cacaonibs

Nope,  het is niet te mooi om waar te zijn. Gezonde chocoladecake bestaat! Ik neem vaak een paar plakken als ontbijt of ik neem ze mee als tussendoortje. En wat ook leuk is.. Je kunt er ook mini gebakjes van maken voor bij de thee. Snijd dan een paar plakken af en schep op elke plak een eetlepel volle kwark. Beetje honing eroverheen, wat cacao nibs (of een puur chocolaatje) en klaar is je healthy homemade gebakje.

 

Geniet ervan!

 

Dit heb je nodig voor één chocoladecake met dadels en cacaonibs

  • 150 gram havermout
  • 2 rijpe bananen
  • 6 grote dadels van goede kwaliteit (waarom van een goede kwaliteit? De goedkopere dadels zijn vaak hard en uitgedroogd. Ze smaken minder lekker en daarbij zijn ze minder makkelijk te blenden. Niet zo leuk voor je blender!)
  • 2 el kokosvet
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 eieren
  • 2 el rauwe cacao (3 mag natuurlijk ook)
  • 4 el cacao nibs
  • 2 el honing voor een extra zoetje
  • een cakeblik en een stukje bakpapier

 

1

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180 graden. Bekleed de cakevorm met het bakpapier.

Smelt het kokosvet om tot olie in een pannetje en ontpit de dadels. Mix in een blender de bananen, eieren en de kokosolie tot een beslag.

Voeg daarna de havermout, het bakpoeder, cacao en de dadels toe. Blend nog een keer tot je een egaal beslag hebt. Schep er als laatste 3 van de 4 eetlepels cacao nibs doorheen. Giet het beslag in de vorm en top af met de laatste eetlepel nibs.

Zet weg in de oven voor ongeveer 50 minuten. Check je cake af en toe even : )

Laat de cake goed afkoelen wanneer hij uit de oven komt. Snijd hem in dikke plakken en bewaar in een luchtdichte trommel.

 

Ook aan deze cake kun je natuurlijk van alles toevoegen. Denk aan stukjes appel, goji bessen, krenten, extra grote stukken pure chocolade, plakken peer, sinaasappelschaafsel, kokossnippers en ga zo maar door!

37 Comments
  1. Hoi Bo,

    Ik kan niet wachten om deze cake te gaan maken! Ik vraag me alleen af welk merk rauwe cacao je gebruikt? Ik kan het namelijk niet vinden… Bedankt voor het recept!

    Groetjes, Bo :D

    1. Hooi naamsgenoot! Ik koop mijn rauwe cacao altijd bij de notenkraam en deze heeft geen merk, maar je kunt rauwe cacao tegenwoordig gewoon bij de meeste supermarkten kopen en anders bij een biowinkel. Liefs, Bo

  2. Dit recept staat er al een tijdje op en ik vroeg me af of je ondertussen meer weet over het vervangen van de banaan voor iets anders. Ik heb hem gisteren met banaan gemaakt en dat was echt top! Nu wil ik de cake voor mijn moeder maken en zij mag geen banaan. Is de cake met appelmoes of appels goed gelukt?

      1. Oeh lekker!! Ik heb jouw reactie te laat gelezen en had zelf bedacht om de cake met avocado te maken ipv banaan. Ook echt super lekker geworden!! Wel was het beslag een beetje droog dus heb ik er iets meer kokosolie bij gedaan.

        1. Wat súper origineel van jou om dat met avocado te doen! Ik ga dat binnenkort zeker ook eens proberen. Sorry dat ik zo laat reageerde, het is af en toe een race om alle mailtjes en vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Gelukkig was jij vindingrijk. Liefs, Bo

    1. Hoi Esther, in kokosvet zitten inderdaad verzadigde vetten, maar niet alle verzadigde vetten zijn ongezond. Natuurlijk zitten er voor en nadelen aan kokosvet net zoals aan alle andere voedingsmiddelen. Mijn motto is dat je alles met mate moet eten en zo ook kokosvet :) Liefs en geniet van de cake!

  3. Hoi bo,

    İk ben echt super blij mee jouw site! Heb al vele recepten gemaakt en het lukt altijd een is altijd lekker. Op andere sites is het al een paar keer een zooitje geworden, dus blijf vanaf nu trouw aan beaufood!

  4. Hoi Bo,

    ik ga morgen de Healthy chocoladecake maken. Vroeg me alleen af, de dadels moet ik die in eerst kleine stukjes snijden of heel in de blender met de havermout, het bakpoeder en de cacao?

    Groetjes Sigrid

    1. Hoi Sigrid, je kunt de dadels eerst laten weken zodat ze wat zachter worden en daarna kun je ze eventueel en stukjes snijden. Dit hoeft niet persé :)

    1. Bedankt voor je reactie Dorien, super leuk! Ik eet nooit suiker dus ik hoor inderdaad vanuit verschillende hoeken dat hij wel iets zoeter mag. Goede tip dus, lekker een beetje honing eroverheen. Fijn weekend :)

    1. Hmm. Ik maak deze cake eigenlijk altijd met banaan en ik weet niet of je die kunt weglaten. In verband met de structuur van de cake. Je zou het kunnen proberen met extra havermout, een appel (of appelmoes) en wat bakpoeder. En dan zonder de banaan :)

    1. Hoi Demi, je zou het kunnen proberen met een appel (of appelmoes) en dan wat extra havermout en wat bakpoeder. Ik heb het nog nooit gemaakt maar ik denk dat je hiermee ook een heerlijke cake krijgt :)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!

Nieuw: Gezonde weekmenu’s!
Gezond weekmenu 8, Gezond eten, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, gezond avondeten, Voedzame hoofdgerechten

Gezond weekmenu #8

Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch…

Gezond en vegetarisch weekmenu, Beaufood recepten, Gezond eten, Vegetarisch avondeten, Gezonde recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #7

Het belooft een zonnige week te worden :D Misschien klinkt…

Gezond en vegetarisch weekmenu #6

Vandaag heb ik weer een nieuw weekmenu voor je. Vol…

Gezond en vegetarisch weekmenu #5

Maandag: Vega burrito’s met falafel en Gruyère We beginnen de…

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Gezond en vegetarisch weekmenu #4

Vandaag gaat de Nationale Week Zonder Vlees van start en…

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Gezond en vegetarisch weekmenu #3

Alstublieft! Een nieuw en gezond weekmenu vol vegetarische gerechten. Perfect…

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!