Niets zo lekker dan een vrije zondag met de geur van verse gebakjes uit de oven. Helemaal als het deze heerlijke glutenvrije havertaartjes met mascarpone en blauwe bessen zijn. Maak ze voor bij de koffie of eet ze als tussendoortje of toetje op de bank met een gezellige film of je favo serie. De taartjes hebben een bodem van havermout en dadels (glutenvrij dus!) en kun je op talloze manieren vullen, maar het áller lekkerst vind ik ze met een laagje mascarpone, blauwe bessen en gesmolten pure chocolade. Perféct ook voor bij een high tea, want ze zien er ook nog eens mooi uit. En je maakt ze ook nog eens binnen twintig minuten.
Dus hop naar de keuken om deze glutenvrije havertaartjes te maken en eet smakelijk alvast!
Zin in nog meer taartjes?
- Citroen meringue taartjes met havermout (glutenvrij)
- Frambozen havermout kruimeltaart
- Fluweelzachte chocolade mokka taart | Oh My Pie
- Havertaartje met kwark en aardbeien
Glutenvrije havertaartjes met mascarpone en blauwe bessen
Ingrediënten
- 150 gr havermout
- 175 gr zachte dadels ontpit
- 1 tl bakpoeder
- snufje kaneel
- scheutje havermelk zo'n 25 ml
- 3 el mascarpone
- 150 gr blauwe bessen
- 50 gr chocolade puur - 80%
Instructies
- Begin met de bodem. Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Ontpit de dadels en week ze een paar minuten in een laagje lauwwarm water. Stop de ingrediënten daarna in je keukenmachine en blend tot je een kruimelig deeg hebt. Als je geen keukenmachine hebt kun je dit ook met je handen doen, maar dan moet je wel even flink kneden.
- Verdeel het deeg in zes porties, rol er bolletjes van en druk ze vervolgens plat op de bakplaat. Vorm er met je handen bakjes van door de randjes omhoog te duwen. Schuif de plaat voor tien minuutjes in de oven.
- Laat de taartjes even afkoelen. Vul ze voor het serveren met een laagje mascarpone en blauwe bessen. Smelt de pure chocolade ai bain marie en drizzle dat vervolgens als laatste over de taartjes.
- Smelt de pure chocolade ai bain marie en drizzle dat vervolgens als laatste over de taartjes.
- Geniet ervan!
Super lekker en gemakkelijk te maken. Is al de 3de keer dat ik ze maak. Ik haal er 6 uit. Eet per 2 en vries per 2 in. Op de dag zelf vul ik ze met Griekse Yoghurt en fruit.
Hoi marcia!
Ik wil ze vandaag gaan maken, maar had bedacht er 1 grote taart van te maken😋 Hoe groot denk je dat de springvorm moet zijn??
Groetjes Brigitte.
Dat vind ik een lastige.. Ik heb ze namelijk nog nooit als één grote taart gemaakt :)
Kun je de taartjes ook al van tevoren klaarmaken? En hoe kun je ze dan het beste bewaren?
Je kunt de havertaartjes van te voren maken en voordat je ze serveert vullen met mascarpone en blauwe bessen. Ik zou het persoonlijk niet langer dan één dag van te voren maken, dan blijven ze het lekkerst!
Hoeveel koolhydraten zitten er in één zo’n taartje?
Geen idee, ik tel geen koolhydraten :D
Voor bij een high tea zou je ze ook als petit fourtjes kunnen maken, bv 12 ipv 6! Ga ik onthouden!
Nog een gezond alternatief voor de mascarpone?
Hoi Patricia. Heeel leuk, goede tip! De mascarpone zou je bijvoorbeeld kunnen vervangen door volle of magere kwark :)
Dit ziet er super lekker uit, ik kan alleen niet tegen dadels, is daar een alternatief voor?
Hoi Marcia! Je kunt eventueel ook rozijnen of gedroogde vijgen in dezelfde hoeveelheid gebruiken. Idien je vijgen gebruikt, week ze dan wel even een kwartiertje in een bakje lauw water. Liefs, Bo