Deze heerlijke scones zijn gemaakt van havermout en yoghurt en zijn echt fan-tas-tisch als ontbijt. Of voor bij een uitgebreide brunch! Volgende week is het Pasen en ik weet zeker dat iedereen helemaal gelukkig wordt wanneer je deze warme scones uit de oven op tafel zet. Inclusief een potje clotted cream en een lik lemon curd natuurlijk. Niet de meest gezonde opties, maar wel heeeel erg lekker.. Wil je toch liever een gezondere versie? Vervang de clotted cream dan door volle kwark en de lemon curd voor zelfgemaakte jam. Zelfgemaakte fruitjam maak je simpelweg door vers fruit (bijvoorbeeld een mix van blauwe bessen en frambozen) samen met wat kokosbloesemsuiker of honing een minuut of 20 te koken in een klein laagje water. Deze verse jam is ook heerlijk als ontbijt in een kom warme havermout trouwens…
Dit heb je nodig voor deze havermout yoghurt scones / 8 stuks
- 50 gr havermout – geen havervlokken, echt havermout!
- 120 gr geitenyoghurt – gewone volle yoghurt kan ook
- 120 gr bloem
- 1.5 tl bakpoeder
- 2 tl kaneel
- 1 tl vanille extract
- 3 el honing
- 30 gr roomboter
- 50 gr blanke rozijnen
- 5 el havermelk – of ander soort melk
Zo maak je het
Verwarm je oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in kom de havermout met de geitenyoghurt, honing, 3 eetlepels melk en vanille extract.
Meng in een andere kom de bloem, kaneel, bakpoeder en een snuf zout. Snijd de koude boter in blokjes en kneed dit met de hand door het bloemmengsel tot kleine korreltjes. Roer daarna met een lepel het havermoutbeslag erdoor. Schep de rozijnen erdoor en verplaats het deeg naar de bakplaat op het bakpapier.
Vorm het deeg met de hand tot een rond broodje van zo’n 3 centimeter dik (maak je handen eventueel nat met havermelk tegen het plakken) en lak hem af met de overige havermelk. Snijd het het deeg met een groot mes in 8 stukken. Je hoeft ze daarna niet uit elkaar te halen, this will do!
Bak de scones in het midden van de oven in 25 minten goudbruin.
Serveer ze warm of koud en met je favoriete topping! Je kunt ze van te voren maken, maar vers zijn ze het allerlekkerst.
Kan het ook met meer kha meel ipv bloem?
Ik heb ze gemaakt..heerlijk. zal ze zeker nog vele male maken.