...

Havermout honingcake met bosbessen

Havermout honingcake met bosbessen

door | feb 3, 2016 | Recepten, Tussendoor, Zoetigheden | 52 reacties

Havermout honingcake met bosbessen

Het werd weer eens tijd om een lekkere cake te bakken. En dan grijp ik al snel naar de havermout omdat dat nu eenmaal een van mijn favoriete ingrediënten is. Voedzaam, vullend en gewoon lekker. Ik voeg er ook een ander soort meel aan toe zodat hij wat beter in model blijft. Een cake van havermout wil nogal eens afbrokkelen en je wilt natuurlijk niet met een lepel moeten eten. Gebruik trouwens ook altijd bakpapier in de vorm. Dit voorkomt dat de cake blijft plakken en er in stukjes uit komt. En ja, ook in dit recept zitten wat banaantjes. Een banaan is een natuurlijk zoetmiddel waardoor je alleen nog maar een lik honing nodig hebt om de cake lekker zoet te maken. Liever geen banaan? Je kunt dit ook vervangen door kwark (zie het recept).

 

Dit heb je nodig

  • 100 gr havermout
  • 100 gr amandelmeel (of een ander soort meel naar keuze)
  • 3 eieren
  • 2 bananen – liever geen bananen? Vervang dit dan door 100 gr kwark. De structuur zal hierdoor wel ietsje anders worden.
  • flinke tl bakpoeder
  • honing – naar smaak
  • 1 tl kaneel
  • een hand bosbessen – vers, geen diepvries

 

 

Havermout honingcake met bosbessen

 

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Mix alle ingrediënten, behalve de bosbessen, met een mixer tot een egaal beslag. Schep daarna de bosbessen erdoor en breng op smaak met honing.

Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag erin. Bak de cake in 40-50 minuten gaar.

Laat de cake eerst even afkoelen alvorens je hem uit de vorm haalt.

 

Havermout honingcake met bosbessen

 

 

Met deze cake kun je ontbijten jeeej! Lekker met een beetje kwark en kaneel. Of maak er ‘s avonds een mini taartje van door een plak af te snijden en die te beleggen met stukjes fruit en (suikervrije) lobbig geklopte slagroom.. De cake is drie tot vier dagen houdbaar. Oh, en als tussendoortje met een lepel notenpasta is hij ook súper lekker..

 

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gezonde appeltaart pannenkoek

Gezonde appeltaart pannenkoek

Appeltaart pannenkoek met rozijnen en kaneel. Een van mijn (en zéker ook die van Louen) favoriete ontbijtrecepten van de laatste tijd. Eigenlijk is het meer een soort zoete omelet. Het beslag bestaat namelijk uit eieren met daarin een flinke eetlepel volkorenmeel....

Lees meer
Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm

Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm

Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm. Een super de luxe gezonde eiersalade met allerlei voedzame toppings. Oké, die gebakken uitjes erop zijn misschien niet súper voedzaam, maar ik ben nog steeds niet over mijn gebakken uitjes verslaving heen ;) Zo'n kruidig...

Lees meer
Gebakken kippendij in spinazie roomsaus

Gebakken kippendij in spinazie roomsaus

Ohhh we hebben er weer eentje hoor.. Gebakken kip in spinazie roomsaus! Een fantastisch lekker eenpansgerecht met kruidige kip in een romige saus van (heel veel) verse spinazie. Een perfect gerecht voor op een doordeweekse avond. Hij staat namelijk lekker snel op...

Lees meer

52 Comments

52 Reacties

  1. Margreet

    Lekker allemaal , ga het ook proberen 🌹margreet

    Antwoord
  2. Eline

    Is het erg om dit vaak te eten ? Maandelijks deze cake bakt ?
    Je word er niet dik van toch.

    Antwoord
  3. M.Erika

    Amai Bo zo ‘ne schone foto van u helemaal rechts boven . Het kan natuurlijk ook zijn dat ge ook in ‘t echt zo schoon zijt .
    En nu eens uw recept van havermout honingcake met bb bestuderen ( niet te lang want het is al laat en ik moet helaas nog allerlei andere dingen afwerken alvorens ik de boeken toe kan doen) .
    Olee !

    Antwoord
  4. Petra Heuvel

    Ik heb er gedroogde kersen( eerst teruggeweekt) doorgedaan ipv blauwe bessen want die zijn zo duur. De gedroogde kersen waren in de bonus voor nog geen euro. Sweet cherri heten ze.
    Naast de havermout heb ik smeltmeel gebruikt.

    Antwoord
    • Bo

      Leuke tip Petra! Thanks voor het delen.

      Antwoord
  5. Carmen

    Eindelijk een ‘gezond’ cake recept gevonden zonder banaan.

    Antwoord
    • Bo

      Haha dat hoor ik vaker! Ik zal binnenkort aan de slag gaan met meer ‘banaanvrije’ cakes :)

      Antwoord
  6. Kim

    Net de cake voor de tweede keer gemaakt maar ook met kokosmeel, apart smaakje maar erg lekker! Zijn er behalve appel en peer nog varianten ?
    Alvast dankje voor het recept Bo !

    Antwoord
  7. Elly

    Gemaakt met 2 bananen en 1 appel, wat honing en kaneel, prima gelukt en heerlijk.

    Antwoord
  8. Susanne Preesman

    Hoi hoi!

    Heerlijke cake! Weet je ook hoeveel kcal het ongeveer per portie is??

    Groetjes Susanne

    Antwoord
    • Bo

      Hooi Susanne, helaas bereken ik geen calorieën :) Liefs, Bo

      Antwoord
  9. Ilse

    Hee,
    Klopt het dat het een klein cakekje wordt¿
    De hoeveelheden leken me zo weinig

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Ilse, het wordt inderdaad geen mega cake :)

      Antwoord
  10. Wilma

    Hoi Bo,
    Ik heb zo juist de cake gebakken en natuurlijk geproeft, hij smaakt heerlijk. Ik had er nog wat noten door gedaan, ook erg lekker.
    Kun je het ook invriezen en zo ja voor hoelang ongeveer?
    Groetjes Wilma.

    Antwoord
    • Bo

      Leuk om te horen Wilma! Goed idee ook van de noten.. Je kunt de cake zeker invriezen, hij is dan het lekkerst wanneer je hem binnen een maandje consumeert :)

      Antwoord
  11. jenna

    Ik heb de cake vandaag gemaakt hij was heerlijk alleen volgende keer doe ik minder bessen en meer chocolade (had ik erin gedaan) !maar lekker en heeeel erg vullend ik had m met speltmeel gemaakt!

    Antwoord
    • Bo

      Klinkt goed Jenna :D

      Antwoord
  12. Marina

    De cake net gemaakt met kwark ipv bananen. Heerlijk! En hij vult goed ;-)

    Antwoord
    • Bo

      Yesss fijn om te horen Marina :D Liefs, Bo

      Antwoord
  13. Lisa Van der Stricht

    Ik heb het al een aantal keer gemaakt en ik ben er helemaal weg van telkens met een beetje eigen variatie. Maar ik vroeg me af of de meel er altijd bij moet wat als er geen in zit.?

    Antwoord
    • Bo

      Je bedoelt het amandelmeel Lisa? Als je dit weg laat zal de cake anders van structuur worden en misschien te brokkelig :) Liefs, Bo

      Antwoord
    • Eefje

      Ik heb hem vandaag ook gemaakt. Hij ziet er mooi uit en smaakt heerlijk. In plaats van amandelmeel heb ik speltmeel gebruikt. Gaat prima! Ik vond het beslag ook wat dik, maar heb wat water toegevoegd. Lekkere cake hoor! Bedankt voor het recept. Liefs, Eefje.

      Antwoord
      • Bo

        Hoi Eefje, bedankt voor het delen van je tip om boekweitmeel te gebruiken! Fijn dat je hem lekker vond. Liefs, Bo

        Antwoord
  14. Janie

    Hallo,

    Heb net dit recept geprobeerd maar het onderste deel is niet volledig gebakken. Heb het langer in de oven gestoken maar ook dit hielp niet. Het bovenste gedeelte is wel compact en lekker krokant maar de onderkant helemaal niet. Cake heeft nu volledig geen vorm. Misschien dan gewoon de volgende keer maar de helft van de hoeveelheden gebruiken?

    Antwoord
    • Bo

      Hooi Janie, heb je verse bosbessen gebruikt of diepvries? Het is belangrijk dat je verse bosbessen gebruikt omdat bevroren bessen te vochtig zijn. Hierdoor word je cake te nat en daardoor moeilijker gaar :) Liefs, Bo

      Antwoord
  15. Bart

    Hallo Bo,
    Heb juist de cake gemaakt en hij was superlekker.
    Dank je voor het recept.

    Groetjes Bart

    Antwoord
    • Bo

      Graag gedaan Bart, fijn dat hij je goed smaakte :D

      Antwoord
    • Kristin

      Hallo Bo, denk je dat het lukt met een eivervanger, want wij mogen hier ook geen eieren eten?

      Antwoord
      • Bo

        Hooi Kristin, ik heb hier geen ervaring mee dus ik kan je hierin helaas niet adviseren.. Ik ben erg benieuwd of je hier iets op vindt! Liefs, Bo

        Antwoord
      • Natasja

        Je kunt van chiazaadjes geweekt in water een ei vervanger maken, even opzoeken via Google Kristin!

        Antwoord
  16. Ellis

    Ik heb ‘m ook geprobeerd te maken maar kreeg ook geen beslag. Werd een soort van deeg en uiteindelijk na het bakken was het een baksteen. Miste ook al iets van amandelmelk oid in het recept.

    Antwoord
    • Bo

      Hooi Ellis, het klopt dat er in dit recept geen amandelmelk hoeft. Het beslag is niet zo soepel als ‘echt’ cakebeslag, maar als hij echt te dik is kun je 3 eetlepels melk, yoghurt of kwark toevoegen. Elke oven is anders dus zorg dat je hem niet te lang ik de oven doet, hierdoor blijft hij lekker smeuïg! Liefs, Bo

      Antwoord
  17. Esther

    Ik heb ‘m gemaakt met kokosmeel en rozijnen. Dat gaf een lekkere smaak. Vind de cake alleen wel erg droog. Wat zou ik kunnen toevoegen om het meer smeuïg te maken?

    Antwoord
    • Bo

      Hooi Ester, kokosmeel is een vrij droog meel dus daardoor kan je cake droog worden. Maak de cake volgens het recept en je krijgt een lekkere smeuïge cake :) Eet smakelijk! Liefs, Bo

      Antwoord
  18. Martine

    Hai, moet er geen boter/kokosolie of zoiets in? Ik krijg met de huidige ingrediënten geen soepel beslag. En een cake heeft altijd boter/olie nodig.
    Of mis ik nu iets in je recept?
    groet!

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Martine, het klopt dat er in dit recept geen boter of olie hoeft. Het beslag is niet zo soepel als ‘echt’ cakebeslag, maar als hij echt te dik is kun je 3 eetlepels yoghurt of kwark toevoegen. Geniet ervan! Liefs, Bo

      Antwoord
  19. Lieke

    Absoluut goedgekeurd! Ik heb hem zonder bosbessen gemaakt, want die vind ik nog te duur. Maar ook zonder is hij heerlijk! En supermakkelijk! Deze ga ik vaker maken!

    Antwoord
    • Bo

      Fijn om te horen Lieke. Je kunt natuurlijk ook stukjes ananas, appel of peer toevoegen. Liefs en geniet ervan

      Antwoord
  20. Lieke

    Hoeveel plakken kan je uit de cake halen dan kan ik uitrekenen hoeveel kcal er in een plak zitten of weet je dat toevallig zo?
    X Lieke

    Antwoord
    • Bo

      Dat ligt er een beetje aan hoe dik je ze snijdt ;) Ik denk zo ongeveer 8 plakken! Liefs en eet smakelijk

      Antwoord
  21. annelies

    Hallo Bo,
    De cake kwam ik op de site tegen en sprak me direct aan. Maak me, maak me. En dat heb ik gedaan zo snel als ik kon. Chocolade was 75% cacao, helaas niets anders in huis.
    Hij ziet er geweldig uit en de smaak is ook geweldig.
    Bedankt v het recept.
    Annelies.

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Annelies, wat fijn dat de cake lekker was! En 75% cacao is natuurlijk ook helemaal prima. Liefs, Bo

      Antwoord
      • Alex

        Waar staat dan dat er chocolade in gaat? :O

        Ik bedoel… geen enkel bezwaar tegen chocolade hoor ;)

        Antwoord
        • Bo

          Nergens Alex, maar je als je er echt een feest van wil maken voeg je dat natuurlijk gewoon lekker toe :D

  22. Thirza

    Zou ik deze cake kunnen maken met Flaxeggs?

    Groetjes,

    Thirza

    Antwoord
  23. Vivian

    Hier staan ze in de boven! Een gedeelte van het beslag heb ik met wortelrasp en geweekte rozijnen gemaakt en een deel met bosvruchten en pure chocola en dan in cupcake vormpjes. Ben benieuwd!

    Antwoord
  24. Christine

    Wat een heerlijk cake. Wij- jong en oud- hebben genoten. Dank je wel voor een leuke recept.
    X c

    Antwoord
    • Bo

      Súper om te horen Christine, heel graag gedaan!

      Antwoord
  25. Shannon

    Ik ga zo gelijk de keuken in om de cake te maken! Er staat dat ik het een weekje kan bewaren. Moet dat in de koelkast of hoeft dat niet?

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Shannon! Dat hoeft niet persé, ik bewaar de cake zelf in een luchtdichte bak op het aanrecht. Liefs, Bo

      Antwoord
  26. @gnes

    Klinkt super lekker!
    Stel dat ik er cupcakes mee wil maken, hoeveel worden het er dan?

    Antwoord
    • Bo

      Poeeh. Dat ligt er een beetje aan hoe groot de vorm is :) Ik gok zo’n 9 stuks!

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *