Havermout honingcake met bosbessen

Havermout honingcake met bosbessen

Het werd weer eens tijd om een lekkere cake te bakken. En dan grijp ik al snel naar de havermout omdat dat nu eenmaal een van mijn favoriete ingrediënten is. Voedzaam, vullend en gewoon lekker. Ik voeg er ook een ander soort meel aan toe zodat hij wat beter in model blijft. Een cake van havermout wil nogal eens afbrokkelen en je wilt natuurlijk niet met een lepel moeten eten. Gebruik trouwens ook altijd bakpapier in de vorm. Dit voorkomt dat de cake blijft plakken en er in stukjes uit komt. En ja, ook in dit recept zitten wat banaantjes. Een banaan is een natuurlijk zoetmiddel waardoor je alleen nog maar een lik honing nodig hebt om de cake lekker zoet te maken. Liever geen banaan? Je kunt dit ook vervangen door kwark (zie het recept).

 

Dit heb je nodig

  • 100 gr havermout
  • 100 gr amandelmeel (of een ander soort meel naar keuze)
  • 3 eieren
  • 2 bananen – liever geen bananen? Vervang dit dan door 100 gr kwark. De structuur zal hierdoor wel ietsje anders worden.
  • flinke tl bakpoeder
  • honing – naar smaak
  • 1 tl kaneel
  • een hand bosbessen – vers, geen diepvries

 

 

Havermout honingcake met bosbessen

 

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 180 graden.

Mix alle ingrediënten, behalve de bosbessen, met een mixer tot een egaal beslag. Schep daarna de bosbessen erdoor en breng op smaak met honing.

Bekleed een cakevorm met bakpapier en giet het beslag erin. Bak de cake in 40-50 minuten gaar.

Laat de cake eerst even afkoelen alvorens je hem uit de vorm haalt.

 

Havermout honingcake met bosbessen

 

 

Met deze cake kun je ontbijten jeeej! Lekker met een beetje kwark en kaneel. Of maak er ’s avonds een mini taartje van door een plak af te snijden en die te beleggen met stukjes fruit en (suikervrije) lobbig geklopte slagroom.. De cake is drie tot vier dagen houdbaar. Oh, en als tussendoortje met een lepel notenpasta is hij ook súper lekker..

 

Print Friendly, PDF & Email
52 Comments
  1. Amai Bo zo ‘ne schone foto van u helemaal rechts boven . Het kan natuurlijk ook zijn dat ge ook in ’t echt zo schoon zijt .
    En nu eens uw recept van havermout honingcake met bb bestuderen ( niet te lang want het is al laat en ik moet helaas nog allerlei andere dingen afwerken alvorens ik de boeken toe kan doen) .
    Olee !

  2. Ik heb er gedroogde kersen( eerst teruggeweekt) doorgedaan ipv blauwe bessen want die zijn zo duur. De gedroogde kersen waren in de bonus voor nog geen euro. Sweet cherri heten ze.
    Naast de havermout heb ik smeltmeel gebruikt.

  3. Net de cake voor de tweede keer gemaakt maar ook met kokosmeel, apart smaakje maar erg lekker! Zijn er behalve appel en peer nog varianten ?
    Alvast dankje voor het recept Bo !

  4. Hoi Bo,
    Ik heb zo juist de cake gebakken en natuurlijk geproeft, hij smaakt heerlijk. Ik had er nog wat noten door gedaan, ook erg lekker.
    Kun je het ook invriezen en zo ja voor hoelang ongeveer?
    Groetjes Wilma.

    1. Leuk om te horen Wilma! Goed idee ook van de noten.. Je kunt de cake zeker invriezen, hij is dan het lekkerst wanneer je hem binnen een maandje consumeert :)

  5. Ik heb de cake vandaag gemaakt hij was heerlijk alleen volgende keer doe ik minder bessen en meer chocolade (had ik erin gedaan) !maar lekker en heeeel erg vullend ik had m met speltmeel gemaakt!

  6. Ik heb het al een aantal keer gemaakt en ik ben er helemaal weg van telkens met een beetje eigen variatie. Maar ik vroeg me af of de meel er altijd bij moet wat als er geen in zit.?

    1. Ik heb hem vandaag ook gemaakt. Hij ziet er mooi uit en smaakt heerlijk. In plaats van amandelmeel heb ik speltmeel gebruikt. Gaat prima! Ik vond het beslag ook wat dik, maar heb wat water toegevoegd. Lekkere cake hoor! Bedankt voor het recept. Liefs, Eefje.

  7. Hallo,

    Heb net dit recept geprobeerd maar het onderste deel is niet volledig gebakken. Heb het langer in de oven gestoken maar ook dit hielp niet. Het bovenste gedeelte is wel compact en lekker krokant maar de onderkant helemaal niet. Cake heeft nu volledig geen vorm. Misschien dan gewoon de volgende keer maar de helft van de hoeveelheden gebruiken?

    1. Hooi Janie, heb je verse bosbessen gebruikt of diepvries? Het is belangrijk dat je verse bosbessen gebruikt omdat bevroren bessen te vochtig zijn. Hierdoor word je cake te nat en daardoor moeilijker gaar :) Liefs, Bo

      1. Hooi Kristin, ik heb hier geen ervaring mee dus ik kan je hierin helaas niet adviseren.. Ik ben erg benieuwd of je hier iets op vindt! Liefs, Bo

  8. Ik heb ‘m ook geprobeerd te maken maar kreeg ook geen beslag. Werd een soort van deeg en uiteindelijk na het bakken was het een baksteen. Miste ook al iets van amandelmelk oid in het recept.

    1. Hooi Ellis, het klopt dat er in dit recept geen amandelmelk hoeft. Het beslag is niet zo soepel als ‘echt’ cakebeslag, maar als hij echt te dik is kun je 3 eetlepels melk, yoghurt of kwark toevoegen. Elke oven is anders dus zorg dat je hem niet te lang ik de oven doet, hierdoor blijft hij lekker smeuïg! Liefs, Bo

  9. Ik heb ‘m gemaakt met kokosmeel en rozijnen. Dat gaf een lekkere smaak. Vind de cake alleen wel erg droog. Wat zou ik kunnen toevoegen om het meer smeuïg te maken?

    1. Hooi Ester, kokosmeel is een vrij droog meel dus daardoor kan je cake droog worden. Maak de cake volgens het recept en je krijgt een lekkere smeuïge cake :) Eet smakelijk! Liefs, Bo

  10. Hai, moet er geen boter/kokosolie of zoiets in? Ik krijg met de huidige ingrediënten geen soepel beslag. En een cake heeft altijd boter/olie nodig.
    Of mis ik nu iets in je recept?
    groet!

    1. Hoi Martine, het klopt dat er in dit recept geen boter of olie hoeft. Het beslag is niet zo soepel als ‘echt’ cakebeslag, maar als hij echt te dik is kun je 3 eetlepels yoghurt of kwark toevoegen. Geniet ervan! Liefs, Bo

  11. Absoluut goedgekeurd! Ik heb hem zonder bosbessen gemaakt, want die vind ik nog te duur. Maar ook zonder is hij heerlijk! En supermakkelijk! Deze ga ik vaker maken!

  12. Hoeveel plakken kan je uit de cake halen dan kan ik uitrekenen hoeveel kcal er in een plak zitten of weet je dat toevallig zo?
    X Lieke

  13. Hallo Bo,
    De cake kwam ik op de site tegen en sprak me direct aan. Maak me, maak me. En dat heb ik gedaan zo snel als ik kon. Chocolade was 75% cacao, helaas niets anders in huis.
    Hij ziet er geweldig uit en de smaak is ook geweldig.
    Bedankt v het recept.
    Annelies.

        1. Nergens Alex, maar je als je er echt een feest van wil maken voeg je dat natuurlijk gewoon lekker toe :D

  14. Hier staan ze in de boven! Een gedeelte van het beslag heb ik met wortelrasp en geweekte rozijnen gemaakt en een deel met bosvruchten en pure chocola en dan in cupcake vormpjes. Ben benieuwd!

  15. Ik ga zo gelijk de keuken in om de cake te maken! Er staat dat ik het een weekje kan bewaren. Moet dat in de koelkast of hoeft dat niet?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.