Havermout appeltaart cake met rozijnen

Havermout appeltaart cake met rozijnen

Het is zondag en dat betekent tijd om een lekkere en gezonde cake te bakken als tussendoortje voor de aankomende week! Deze cake van havermout zit vol goede voedingsstoffen en vezels, zodat je na één plak verzadigd bent en dat ook langer blijft dan wanneer je voor een ongezonde snack kiest. Oh, en zei ik al dat hij naar appeltaart smaakt? Hij smaakt naar APPELTAART! Alsof je een stukje taart eet, maar dan in de vorm van cake en een stuk gezonder. En sneller klaar. En makkelijker op te eten onderweg. Win win win.

Geen tijd, geen zin, te druk om gezonde tussendoortjes te maken? Goed nieuws: deze cake kost je maar vijf minuten aan bereidingstijd. En een uurtje in de oven, maar dat telt niet vind ik omdat je in dat uur kunt chillen, Netfllixen, de was doen, stofzuigen, maskertje nemen, boek lezen, liedjes zingen of lekker in bad. Liever niet van huis weggaan, ik wil het niet op mijn geweten hebben dat je keuken straks in de fik staat ;) Je kunt de cake zo’n vier dagen bewaren. Heb je een gulzige huisgenoot, lover of kids? Maak er dan gewoon twee, je kunt ze tegelijkertijd in de oven doen!

Havermout appeltaart cake met rozijnen

Dit heb je nodig voor deze havermout appeltaart cake met rozijnen

 • 200 gr havermeel – maal havermout fijn tot meel in een blender
 • 80 gr amandelmeel
 • 4 eieren
 • 150 ml amandelmelk
 • 1 tl bakpoeder
 • flinke tl kaneel
 • 1 appel
 • klein handje rozijnen
 • 4 el honing – of meer als je van zoet houdt 

 

Zo maak je het

Verwarm je oven voor op 200 graden en bekleed een bakvorm met bakpapier. Bakpapier helpt je om de cake mooi (en heel) uit de vorm te krijgen.

Mix in een kom de havermeel, amandelmeel, eieren en amandelmelk in 1 minuut tot een glad beslag. Voeg de honing, bakpoeder en kaneel toe en mix nog even door.

Was de appel en snijd 3/4 in kleine stukjes. Snijd de overige 1/4 in plakjes voor bovenop de cake. Schep de blokjes samen met de rozijnen door het beslag.

Giet het beslag in de vorm en sluit af met plakjes appel en eventueel nog wat kaneel. Zet de vorm voor 40 a 50 minuten in het midden van de oven.

Havermout appeltaart cake met rozijnen

Print Friendly, PDF & Email
57 Comments
 1. Voor het eerst in de maak. Eentje met appel en eentje met peer ( fruit in overvloed in de tuin momenteel) daarna kan ie in de diepvries want hij is bij mij lekker glutenvrij gemaakt , zo heb ik altijd reserve voor mezelf… selfcare ❤️

    1. Haha oké, bedankt voor je reactie. Heerlijke cake. Nu al
     Vier keer gemaakt ??

    1. Duizendmaal sorry, maar aangezien ik zelf gewoon eieren gebruik ben ik totaal niet thuis in eivervangers.. Ik kan er wel een paar noemen, maar ik heb géén idee hoe dat zal uitpakken in dit recept en ik zou het naar voor je vinden als de cake hierdoor zou mislukken :(

 2. Hoi
  Ik heb net de cake gebakken en vind de buitenkant wat droog, mogelijk te lang in de oven gehad.
  Bij het prikken met een breinaald of hij gaar was bleef de breinaald lang met bloem.
  Wat heb ik fout gedaan.

  Groetjes Rudolphia

  1. Vanaf hier vind ik het lastig te zeggen wat je ‘fout’ hebt gedaan :) De cake hoort niet droog te zijn van binnen dus het kan zo zijn dat de breinaald er niet schoon uitkomt. Dit is niet erg. Gewoon de oventijd aanhouden en je krijgt een heerlijke cake. Liefs, Bo

 3. Jamie, wat een lekkere cake en vlug klaar. Heb er één appeltje meer in gedaan en maar 1 koffielepel agavesiroop.

 4. Zondag is ook voor mij vaak bakdag en vandaag heb ik deze heerlijke cake gemaakt! Hij is goed gelukt, ziet er mooi uit en is niet ingezakt. En… hij smaakt echt heel gezond en je krijgt er inderdaad snel een verzadigd gevoel van. Ik ga de cake denk ik regelmatig bakken (ook voor bijvoorbeeld een verjaardag of voor collega’s). Vandaag hebben mijn vriend en ik een plakje cake met wat slagroom erbij gegeten. Misschien wat minder gezond, maar wel erg lekker en net wat feestelijker :)

  1. Wat super om te horen! Ikzelf ben helemaal niet vies van een flinke klodder slagroom op zijn tijd dus ik zeg: heerlijke combi en geniet ervan :)

 5. Super lekker.
  omdat mijn kinderen niet van rozijnen houden, heb ik een extra appel gebruikt en ipv honig 1 cup maat bruine suiker.
  In de hetelucht oven was maar 38 minuten.
  Ik ga zeker vaker maken.

 6. Ha Bo, deze cake vanmiddag geprobeerd, maar wordt (net als alle andere cakes die ik probeer) niet gaar. Heb de tijd al verlengd en de cake laag in de oven gezet. Nu vroeg ik mij af: gebruik jij hetelucht of boven-en onderwarmte? Ik tot op heden het eerste maar overweeg het eens met bow te proberen. Wat denk jij? Gr Rianne

  1. Hoi Rianne, het ‘ding’ met havermoutcakes is dat ze door de hoeveelheid vezels lekker smeuïg blijven. Dan lijkt het misschien alsof de cake niet gaar is, maar dat is hij wel. De eitjes die erin zitten zijn namelijk na de oventijd sowieso gaar. Mocht je de cake graag wat droger/gaarder willen, dan laat je hem gewoon lekker in de oven staan totdat hij goed is! Oh, en ik gebruik gewoon boven en onder warmte. Doe je alleen boven, dan wordt de onderkant niet gaar :) Liefs, Bo

  2. De cake staat nu in de oven, ik heb zelf amandelen gemalen. En ipv amandelmelk sojamelk gebruikt. Vond het beslag wel vrij nat. Ik ben benieuwd.

 7. Net de cake gemaakt volgens recept. Hij smaakt heerlijk al ga ik de volgende x de appelstukjes met kaneel kruiden i.p.v het in het beslag te doen.

 8. Wat een heerlijk recept! Ik was ook erg blij te zien dat het mooi ging rijzen in de oven. Maar eenmaal eruit, zakte hij helemaal in. De smaak was er niet minder om gelukkig. Tips??

  1. Hooi Hilda, hij zakt bij mij helaas ook altijd in nadat hij uit de oven komt en dit heeft te maken met het zware meel (havermout) dat je gebruikt. Ik ben nog aan het oefenen op een luchtige cake van havermout :D

 9. Cake smaakt echt heerlijk. Zeer makkelijk te bereiden en smelt in je mond. Ik heb rijstmelk gebruikt en recept komt ook zeer goed tot zijn recht ! Loved it. ??

 10. Hoi,
  Deze is echt heerlijk! Ik maak hem nu voor de 2e keer (staat in de oven, as we speak) en gebruik wederom boekweitmeel ipv amandelmeel, gaat prima hoor.
  En zeker niet te droog. De appel en rozijntjes geven ook nog wat vocht af natuurlijk.
  Dank voor dit super makkelijke en lekkere recept!
  Groetjes Liesbeth

  1. Wat goed om te horen Liesbeth, bedankt voor de tip. Fijn dat de cake niet te droog wordt, ik zal het de volgende keer ook eens met boekweit proberen. Liefs, Bo

 11. Hoi, hij staat nu in oven.. ben heel benieuwd omdat ik namelijk niet zo een keukenprinses ben hahaha…. maar kan ik deze ook invriezen? ik maak er meteen maar 2 :-)

  1. Hooi Tanja. En hoe is hij geworden? Is de cake niet te droog geworden doordat je boekweitmeel gebruikte in plaats van amandelmeel? Amandelmeel is vettiger dan boekweit en zorgt er in dit recept namelijk voor dat de cake lekker smeuïg blijft. Liefs, Bo

  1. Hoi Diana, amandelpoeder en meel zijn twee verschillende producten. Amandelpoeder wordt gemaakt van bewerkte amandelen en het poeder bevat daardoor geen (gezonde) vetten meer. Het is iets goedkoper dan amandelmeel (dat wordt gemaakt van pure en onbewerkte amandelen) maar persoonlijk zou ik altijd voor amandelmeel gaan omdat je cakes daar qua structuur lekkerder door worden. Dit is mijn ervaring althans. Liefs en bakze!

 12. Hoi,

  Zou ik de honing kunnen vervangen door een geprakte/gepureerde banaan?
  Hij lijkt me superlekker, maar zonder de honing misschien niet zoet genoeg.

  Groetjes, Karin

 13. Hoi! Kan ik de amandelmeel en amandelmelk eventueel ook door iets anders vervangen dat ook gezond is? Ik heb een noten allergie en ben hier allergisch voor, echt balen want hij ziet er zo goed uit! Groetjes!

  1. Wat balen dat je allergisch bent voor nootjes. Maar gelukkig zijn er genoeg oplossingen. Je kunt amandelmelk eventueel vervangen door rijst, soja of havermelk en de amandelmeel door gewoon bloem of spelt (dan is de cake alleen niet meer glutenvrij) of een extra deel havermout. Ik zou voor een extra deel havermout gaan. Hij zal dan wel iets minder fluffy worden maar niet minder lekker :) Liefs!

 14. Hoi,
  Ik heb net de cake gebakken dus ben erg benieuwd! Ik vroeg mij alleen af of ik de cake in de koelkast moet bewaren of dat dit niet nodig is?
  Groetjes, shannon

  1. Hoi Shannon, je kunt hem het beste in de koelkast bewaren in een afsluitbare bak of in een handdoek eventueel. Dan blijft hij het lekkerst. Liefs, Bo

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.