Havercakejes met ricotta, vijgen en pistache. Op zondag probeer ik altijd een voorraadje gezonde tussendoortjes te maken. Gezond eten hoeft niet veel tijd te kosten, zolang je alles een beetje voorbereidt. In de zomer lagen deze bananenijsjes met chocolade steevast in mijn vriezer, samen met deze frozen yoghurt cups. Nu het herfst is krijg ik weer zin in cakejes met smeuïge toppings, noten en fruit.. Deze havercakejes met ricotta, vijgen en pistache bijvoorbeeld! Het zijn net kleine taartjes en je kunt ze serveren bij de koffie, als dessert of eten als tussendoortje, De havercakejes bewaar ik in een luchtdichte trommel in de koelkast en voordat ik er een eet smeer ik er een lekkere laag ricotta op, wat nootjes en verse zoete vijg. Heer-lijk!
Huh, maar ricotta is toch hartstikke vet?
Klopt! Maar als je net zo gezond eet als ik (dus zo min mogelijk geraffineerde suiker, kant en klare producten, frisdrank en andere rommel waar je lichaam niet blij van wordt), hoef je niet bang te zijn voor een beetje vet. Toch liever een skinny topping? Vervang de ricotta dan door kwark.
Dit heb je nodig voor deze havercakejes met ricotta, vijgen en pistache / 8 stuks
- 150 gr glutenvrij meel
- 65 gr havermeel
- 2 eieren
- snuf zout
- 3 el kokosvet
- 1 tl bakpoeder
- snuf kaneel
- 2 el honing
- 4 vijgen – in parten gesneden
- 100 gr ricotta
- handje pistasche nootjes – gepeld
- extra honing om eroverheen te drizzelen
Zo maak je ze
Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
Mix in een kom de ingrediënten voor de cakejes.
Vet een muffin vorm in en verdeel het beslag over acht cupjes. Zet de vorm 20 minuten in het midden van de oven. De cakejes zijn klaar als ze terug veren wanneer je erop drukt.
Laat de cakejes afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos. Besmeer de cakejes voor het serveren met ricotta en sluit af met partjes vijg, pistache nootjes en honing!
Ik ga ze dit weekend maken:D! Kan ik voor het havermeel gewoon 65 gram havermout fijn malen of moet het echt meel zijn?
Hooi Marjolein, je kunt inderdaad gewoon havermout fijn malen tot meel! Doe ik zelf ook altijd :) Liefs, Bo
Wow! Wat een beauty zo met die vijgen. Prachtig én heerlijk volgens mij!
Heerlijk! En ze zien er ook nog eens super uit!
Dankje Demi!
Kan je het glutenvrije meel vervangen -in dezelfde hoeveelheid- door amandelmeel?
Dat zou kunnen Joanne, maar de structuur van het cakeje wordt wel anders. Ik heb het echter nog nooit geprobeerd dus ik ben heel benieuwd hoe het uitpakt! Let me know :) Liefs, Bo