O Pinterest, how I love you. Ik ben een kei in hartige recepten bedenken, maar zoete recepten gaan me iets minder goed af. Ik kom vaak niet verder dan havermout, amandelmeel, pindakaas of chocolade. Nu zijn dit wel mijn lievelingsingrediënten dus dat is niet zo gek ook ;) Anyhow, op Pinterest zag ik een mengsel van chocolade van tahin voorbijkomen en de combinatie chocolade + tahini + havermout leek me fantastisch. Ik skipte de bergen suiker en roomboter en het resultaat zijn deze voedzame haver repen met chocolade tahini! Easy peasy te maken en goed voor een week aan verantwoorde snacks. Geniet ervan!
Dit heb je nodig voor deze haver repen met tahini chocolade
- 150 gr havermout
- 100 gr havermeel – hiervoor vermaal je 100 gr havermout fijn tot meel in een blender of keukenmachine. Je kunt dit ook vervangen door kokosmeel of amandelmeel!
- 110 gr zachte dadels
- 50 ml (plantaardige) melk
- 90 gr tahini – sesampasta
- 150 gr chocolade – zo puur mogelijk
- snuf kaneel
Zo maak je het
Ontpit de dadels en week ze een paar minuten in een kom lauw water. Hierdoor worden ze makkelijker kneedbaar en kun je het deeg gewoon met de hand bereiden straks.
Meng in een kom de havermout, havermeel, dadels, melk en kaneel met de hand door elkaar. Voeg een snuf zeezout toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg.
Pak er een schaal van ongeveer 20 bij 14 centimeter bij. Dit kan een ovenschaal zijn of bijvoorbeeld een rechthoekige bak. Of gewoon een cakeblik! Leg een stuk bakpapier op de bodem en verdeel 2/3 van het deeg in de schaal. Druk de bodem stevig aan met de bolle kant van een lepel.
Smelt de chocolade au bain marie. Meng als de chocolade gesmolten is de sesampasta erdoor, samen met een snuf kaneel. Schenk het chocolademengsel in de vorm.
Voeg twee eetlepels havermout toe aan het achtergehouden deeg en verkruimel dit met de hand tot een kruimelige substantie. Strooi dit over de chocolade en druk lichtjes aan.
Zet de schaal minimaal een uur in de vriezer. Is het geheel uitgehard? Dan kun je de plak in repen snijden. Klaar is kees! Bewaar de repen in de vriezer. Je kunt ze gewoon meenemen als tussendoortje voor op werk, maar ze worden dan wel wat zachter.
Ik heb een gedeelte van de melk vervangen door rum en bij gebrek aan dadels kun je ook rozijnen gebruiken. Lekker hoor!
Dit is echt heerlijk, steeds waneer ik vrienden over de vloer krijg presenteer ik dit bij de koffie als verantwoord koekje. Zo overtuig ik hen een kijkje te nemen op beaufood.nl 😊
Hi, ik zie nergens in het recept de melk terug komen. Ik neem aan dat dit bij het deegje hoort?
Liefs
Yes, oepsie! Heb het aangepast :)
Hi Bo, wat een heerlijke recepten heb je toch altijd. Wat is het sausje dat op de foto naast de repen?
Groetjes Eline
Hoi eline, bedankt! Dat sausje is de tahini (sesampasta).