Hartige soesjes met zalmmousse

Hartige soesjes met zalmmousse, Culinaire hapjes, Originele borrelhapjes, Borrelhapjes vis, Beaufood hapjes, Aperitief hapjes, Servies Dille & Kamille

Deze soesjes zijn heerlijk als hapje bij een aperitief. Extra feestelijk met gouden sterren prikkers erin! Wanneer je echt geen zin hebt kun je kant en klare soesjes kopen en vullen, maar ze zijn wel tien keer lekkerder wanneer je ze zelf maakt. En het is nog makkelijk ook. Je kunt ze een dag van te voren maken, zodat je de soesjes op de dag zelf alleen nog hoeft te vullen. Ik maakte de soesjes naar een recept van Rutger Bakt en ze waren héérlijk. Ze zijn in tegenstelling tot veel van mijn andere recepten niet glutenvrij. Ik ben zelf niet extreem allergisch voor gluten en zo’n lekker fluffy soesje trekt mijn buik prima. Mits ik ze niet allemaal in één keer op eet ;)

Hartige soesjes met zalmmousse, Culinaire hapjes, Originele borrelhapjes, Borrelhapjes vis, Beaufood hapjes, Aperitief hapjes, Servies Dille & Kamille

Hartige soesjes met zalmmousse, Culinaire hapjes, Originele borrelhapjes, Borrelhapjes vis, Beaufood hapjes, Aperitief hapjes, Servies Dille & Kamille

Dit heb je nodig voor deze hartige zalmmousse soesjes / ongeveer 15 kleine soesjes

Voor de zalmmousse

  • 100 gr gerookte zalm
  • 3 flinke el crème fraîche
  • sap van 1/4 citroen
  • snuf zwarte peper

Voor de soesjes

Naar het recept van Rutger bakt. Dit recept is voor zo’n 30 soesjes. Je zult er dus een aantal overhouden, maar bij mij mislukt de eerste batch (ik deed de oven te snel open, ARGH) en gelukkig had ik nog een portie beslag. Beter te veel dan te weinig dus.

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gr boter
  • snufje zout
  • 100 gr bloem
  • 3 a 4 eieren – ik gebruikte er 4

 

Hartige soesjes met zalmmousse, Culinaire hapjes, Originele borrelhapjes, Borrelhapjes vis, Beaufood hapjes, Aperitief hapjes, Servies Dille & Kamille

Hartige soesjes met zalmmousse, Culinaire hapjes, Originele borrelhapjes, Borrelhapjes vis, Beaufood hapjes, Aperitief hapjes, Servies Dille & Kamille

Zo maak je het

Begin met de soesjes. Doe de boter, melk, water en een snuf zout in een pan. Breng het geheel al roerend aan de kook. Zorg dat de boter gesmolten is voordat het geheel kookt.

Haal de pan van het vuur en roer de bloem erdoor. Zet de pan terug op middelhoog vuur en roer twee tot drie minuten, totdat zich een bal vormt. Het mengsel bakt wat aan. Dat hoort omdat je het deeg nu aan het garen bent. Dit is belangrijk voor het rijzen van de soesjes straks.

Schep het deeg in een kom en laat even afkoelen. Verwarm de oven alvast voor op 210 graden. Voeg nu één voor één de eieren toe. Roer goed en voeg het volgende ei pas toe wanneer de eerste is opgenomen. Gebruik het vierde ei alleen als dat het deeg niet te dun maakt. Het moet niet te vloeibaar worden. Je moet er mooie toefjes van kunnen spuiten zometeen.

Schep het deeg in een spuitzak en spuit klein rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt dit ook gewoon met een theelepel doen, maar het mooiste resultaat krijg je met een spuitzak. Bak de soesjes 20 tot 25 minuten goudbruin in het midden van de oven. Open de oven niet tussendoor! Hierdoor storten ze in en dat willen we natuurlijk niet.

Maak ondertussen de zalmmousse. Pureer de gerookte zalm samen met crème fraîche, citroensap en een snuf zwarte peper.

Zijn de soesjes klaar? Open de oven, maar haal ze er niet meteen uit. Geef ze even vijf minuten de tijd om wat af te koelen. Halveer ze vervolgens en spuit op elke bodem een dotje zalmmousse. Zet de kapjes erop en prik er een prikker in. Hoeft niet, staat wel leuk.

Serveer direct. Eet smakelijk!

Hartige soesjes met zalmmousse, Culinaire hapjes, Originele borrelhapjes, Borrelhapjes vis, Beaufood hapjes, Aperitief hapjes, Servies Dille & Kamille

 

3 Comments
  1. Voor de eerste keer zelf soesjes gemaak, en gelukt!
    Dank je wel voor je leuke recept, we gaan ervan smullen!
    En heel goed dat je erbij hebt gezet dat je de oven niet open mag maken, anders had ik dat zeker gedaan haha.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.