Deze heerlijke herfsttaart heeft een krokante buitenkant van filodeeg met daarin een romige vulling van paddestoelen, spinazie en ricotta. Eet een stuk van deze paddestoelentaart als avondeten met een salade of neem een stuk mee als lunch voor tussen de middag. Koud smaakt hij ook! Ga voor kastanje champignons (in plaats van de gewone witte), deze zijn voller van smaak. Verse peterselie erop en eeeet smakelijk :D
Dit heb je nodig voor deze hartige paddestoelentaart van filodeeg
- 6 vellen filodeeg – zo’n 120 gr
- 150 gr oesterzwammen
- 250 gr kastanjechampignons
- 2 flinke handen verse spinazie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gr ricotta
- 2 eieren
- 2 takjes tijm – de blaadjes
- 1 el balsamico azijn
- handje verse peterselie
Zo maak je het
Ontdooi de filodeegvellen. Geef ze ruim de tijd om te ontdooien, want als je te ongeduldig bent zullen ze scheuren. Bekleed de onderkant van een bakvorm, bijvoorbeeld een appeltaartvorm, met bakpapier en vet de randen in met olijfolie.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snipper de ui en pers de knoflook uit. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook licht aan. Snijd de oesterzwammen en kastanje champignons klein en doe dit bij de ui in de pan. Bak onder regelmatig roeren zo’n vijf minuutjes aan. Breng op smaak met balsamico azijn, een snuf zeezout en zwarte peper. Doe de spinazie erbij en bak al roerend tot alles geslonken is.
Laat het paddestoelenmengsel afkoelen. Mix in een grote kom de eieren, gehakte tijm en ricotta met een garde tot een egaal geheel. Voeg nog een snuf zout toe. Schep vervolgens het paddestoelenmengel erdoor.
Leg vier plakken filodeeg rondom in de bakvorm en laat de uiteinden van de vellen over de rand hangen (zie foto). Leg een vijfde vel op de bodem en schep het paddestoelenmengsel erin. Sluit de taart af met het zesde filodeegvel en druk de randen licht aan. Vouw de overhangende filodeegjes over de taart en bestrijk de bovenkant licht met olijfolie. Nog een snuf peper erover en hij is klaar om in de oven te gaan!
Schuif de hartige paddestoelentaart van filodeeg in de oven en bak hem in 30 minuten knapperige en lichtbruin. Houd de taart na 20 minuten goed in de gaten, filodeeg kan snel verbranden. Zet de temperatuur eventueel iets lager.
Laat de taart tien minuutjes afkoelen. Zo wordt hij nog iets knapperiger en kun je het makkelijker aan snijden. Snijd de taart in grote punten en genieten maar! Garneer voor het serveren met verse peterselie.
Wat lijkt me dat heerlijk! Ga ik snel een keer maken.