...

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

door | mrt 29, 2024 | Hartige hapjes, Lunch, Paasrecepten, Recepten | 0 Reacties

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het brood is luchtig, lichtzoet en matcht geweldig bij de vulling gemaakt van Looye Honingtomaten en gekaramelliseerde sjalot. Dit brood is perféct om te serveren tijdens een uitgebreide paas lunch of -brunch. De hartige paasstol smaakt zo al heerlijk, maar als je er nog iets extra’s bij wil serveren raad ik je opgeklopte misoboter aan. Hiermee til je de paasstol écht naar een sky high level.

Hartige paasstol recept

Leuke paasrecepten

Hartige paasstol maken

Voor de hartige paasstol gebruik ik het basisrecept van Looye (link). Dé experts op het gebied van de lekkerste tomaten. Ik bezocht een paar maanden geleden hun kwekerij en ik heb nog nooit mensen met zoveel liefde met tomaten bezig gezien. Alleen de allermooiste en allerlekkerste tomaten in de kas mogen als Looye Honingtomaten door het leven. De zaadjes worden opgekweekt bij een gespecialiseerde plantenkweker. Hier weten ze precies wat de ideale omstandigheden zijn om het zaad te ontkiemen. Als de jonge plantjes exact 55 dagen oud zijn, vertrekken ze naar hun definitieve bestemming in de kassen van Looye. Zoveel liefde, aandacht en ambacht zie je niet alleen terug, maar proef je vooral terug in de diepzoete smaak. Het is met recht een parel van een tomaat. En daar kun je héle lekkere dingen mee doen, zoals het vullen van deze hartige paasstol. Geniet ervan en ik ben benieuwd hoe het smaakte!

Hartige paasstol met Looye tomaten

Meer recepten voor op de paastafel

Hartige paasstol met Looye tomaten

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten, gekaramelliseerde sjalot en opgeklopte misoboter. Een héérlijke hartige vervangen van de zoete paasstol!
5 van 1 stem
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 50 gr Looye Honingtomaten
  • 90 gr roomboter
  • 280 gr tarwebloem
  • 7 gr instantgist
  • 1 tl kristalsuiker
  • 1 ei
  • 75 ml volle melk
  • 100 ml lauwwarm water
  • 1 tl zout
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl suiker

Gekaramelliseerde sjalot

  • 4 sjalotten - 200 gr totaal
  • 1 el roomboter

Miso boter

  • 80 gr roomboter
  • 1 flinke tl lichte misopasta

Instructies
 

  • Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is.
  • Weeg de bloem af in de kom van een standmixer of gebruik een elektrische handmixer met deeghaken. Roer de gist en suiker er goed door om ze gelijkmatig door de bloem te verdelen.
  • Maak een kuiltje in de bloem en breek het ei erboven.
  • Verwarm de melk en 3/4 van het water in een steelpan tot lauwwarm en giet in het kuiltje. Mix 1-2 minuten op lage tot middelhoge snelheid tot er een deeg ontstaat. Voeg indien nodig extra lauwwarm water toe.
  • Verhoog de snelheid naar middelhoog en kneed het deeg 5 minuten.
  • Voeg het zout toe aan het deeg en voeg vervolgens, al mixend, beetje voor beetje 2/3 van de boter toe. Voeg pas een volgende hoeveelheid boter toe als de vorige volledig is opgenomen. Dit duurt 5-6 minuten.
  • Vet een kom licht in met olijfolie en doe het deeg erin. Wrijf een beetje olie over het oppervlak van het deeg. Dek het deeg losjes af met plasticfolie en laat 1 uur op een warme plek rijzen.

Gekaramelliseerde sjalot

  • Karamelliseer ondertussen de sjalot. Snijd de ui in dunne ringen. Verhit de boter in een pannetje. Bak de sjalot op laag vuur tot hij zacht en goudbruin is. Dit duurt ongeveer een half uurtje.

En weer verder met de stol!

  • Druk het gerezen deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een ovaal van 1.5 cm dikte.
  • Verdeel de gekaramelliseerde sjalot over het deeg.
  • Leg het deeg met een lange kant naar je toe. Halveer de Looye Honingtomaten. Leg de helften, in een horizontale rij op 1/3 van de onderkant van het deeg. Vouw de lange, onbelegde kant van het deeg voor ¾ deel over de andere kant heen, over de vulling, zodat de typische stolvorm ontstaat.
  • Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi licht met bloem en laat onder plasticfolie op een lauwwarme plek nog 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de rest van de boter en bestrijk de stol ermee.
  • Bak het brood in het midden van de oven in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Het brood klinkt dan hol als je erop klopt. Laat afkoelen op een rooster.

Opgeklopte miso boter

  • Maak kort voor het serveren de opgeklopte boter. Smelt de boter in een kleine pan en schenk deze daarna over in een kommetje. Vul een grotere kom met ijswater en doe de kleine kom daarin. Mix de boter met een elektrische mixer romig en luchtig. Mix niet te lang! Anders wordt de boter te hard en we willen hem juist lekker fluffy :)
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer
Gezonde pastasalade met burrata en parmakruim

Gezonde pastasalade met burrata en parmakruim

Gezonde pastasalade met burrata en knapperig parmakruim! Dit gerecht is per-fect voor bij de paasbrunch. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar bij mij doen pastasalades het altijd goed op tafel. Bij volwassenen én kids. Ik vind ik het ook altijd zo gezellig staan,...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept