...

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm

door | jul 23, 2018 | Hartige hapjes, Lunch, Recepten | 6 reacties

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

Deze hartige filodeegtaart met spinazie en zalm toverde ik afgelopen week uit de oven toen ik zin had in een lekkere en gezonde lunch. Die nacht bleven er vrienden slapen dus zo had ik en een lekkere lunch én ik had direct iets lekkers om op tafel te zetten bij het – kater ;) – ontbijt. Deze filodeegtaart is heerlijk wanneer je hem direct uit de oven serveert, maar kan ook prima de volgende dag worden gegeten. Hij is goudbruin, heerlijk knapperig en met een smaakvolle vulling van spinazie, ricotta en gerookte zalm. Mega lekkere combi! Met deze taart kun je alle kanten op. Warm als avondeten met een lekkere salade erbij, koud als lunch of als hapje voor bij de borrel.

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

Dit heb je nodig voor deze hartige filodeegtaart met spinazie en zalm

  • 6 langwerpige plakken filodeeg – zo’n 130 gr
  • 300 gr verse spinazie
  • 100 gr gerookte zalm
  • 250 gr ricotta
  • 2 eieren
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde dille

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

Zo maak je het

Ontdooi de filodeegvellen. Geef ze ruim de tijd om te ontdooien, want als je te ongeduldig bent (zoals ik in het begin ;) ) zullen ze scheuren. Bekleed de onderkant van een bakvorm, bijvoorbeeld een appeltaartvorm, met bakpapier en vet de randen in met olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snipper de ui en pers de knoflook uit. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook licht aan. Doe de spinazie erbij en bak al roerend om tot alles geslonken is. Schep het mengsel in een vergiet en druk het overtollige vocht eruit.

Laat het spinaziemengsel afkoelen. Meng daarna in een grote kom de ricotta erdoor samen met de gedroogde dille, eieren, een snuf peper en zout.

Leg vier plakken filodeeg rondom in de bakvorm en laat de uiteinden van de vellen over de rand hangen (zie foto). Leg een vijfde vel op de bodem en schep het spinaziemengsel erin. Snijd de gerookte zalm in kleine reepjes en verdeel dit over de taart. Sluit de taart af met het zesde filodeegvel en druk de randen licht aan. Vouw de overhangende filodeegjes over de taart en bestrijk de bovenkant licht met olijfolie. Nog een snuf peper erover en hij is klaar om in de oven te gaan!

Schuif de hartige filodeegtaart met spinazie en zalm in de oven en bak hem in 30 minuten knapperige en lichtbruin. Houd de taart na 20 minuten goed in de gaten, filodeeg kan snel verbranden. Zet de temperatuur eventueel iets lager.

Laat de taart tien minuutjes afkoelen. Zo wordt hij nog iets knapperiger en kun je het makkelijker aan snijden. Snijd de taart in grote punten en genieten maar!

Deze hartige filodeegtaart met spinazie en zalm is warm én koud lekker! Hij is het meest knapperig wanneer je hem direct serveert, maar je kunt hem de volgende dag eten. Eet hem koud of warm hem tien minuten op in een voorverwarmde oven van 180 graden

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gezonde appeltaart pannenkoek

Gezonde appeltaart pannenkoek

Appeltaart pannenkoek met rozijnen en kaneel. Een van mijn (en zéker ook die van Louen) favoriete ontbijtrecepten van de laatste tijd. Eigenlijk is het meer een soort zoete omelet. Het beslag bestaat namelijk uit eieren met daarin een flinke eetlepel volkorenmeel....

Lees meer
Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm

Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm

Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm. Een super de luxe gezonde eiersalade met allerlei voedzame toppings. Oké, die gebakken uitjes erop zijn misschien niet súper voedzaam, maar ik ben nog steeds niet over mijn gebakken uitjes verslaving heen ;) Zo'n kruidig...

Lees meer
Gebakken kippendij in spinazie roomsaus

Gebakken kippendij in spinazie roomsaus

Ohhh we hebben er weer eentje hoor.. Gebakken kip in spinazie roomsaus! Een fantastisch lekker eenpansgerecht met kruidige kip in een romige saus van (heel veel) verse spinazie. Een perfect gerecht voor op een doordeweekse avond. Hij staat namelijk lekker snel op...

Lees meer

6 Comments

6 Reacties

  1. Thea

    Hoi!! Ik kan niet vinden voor hoeveel personen de taart is. Groetjes Thea

    Antwoord
    • Bo

      Ik zou zeggen zo’n twee tot drie personen als avondeten :)

      Antwoord
  2. Riekie

    Ziet er heerlijk uit! Net boodschappen gedaan, ga hem vanavond maken. Gaan de twee eieren bij het ricotta mengsel?

    Antwoord
    • Bo

      Zeker! Liefs, Bo

      Antwoord
  3. Elise

    In het recept hebt je ook 2 eieren staan, wanneer moet je die gebruiken? In het mengsel van de ricotta?

    Lijkt me echt een heerlijk recept, ik ga hem deze week proberen!

    Antwoord
    • Bo

      Yes, door de ricotta :)

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *