Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

Deze hartige filodeegtaart met spinazie en zalm toverde ik afgelopen week uit de oven toen ik zin had in een lekkere en gezonde lunch. Die nacht bleven er vrienden slapen dus zo had ik en een lekkere lunch én ik had direct iets lekkers om op tafel te zetten bij het – kater ;) – ontbijt. Deze filodeegtaart is heerlijk wanneer je hem direct uit de oven serveert, maar kan ook prima de volgende dag worden gegeten. Hij is goudbruin, heerlijk knapperig en met een smaakvolle vulling van spinazie, ricotta en gerookte zalm. Mega lekkere combi! Met deze taart kun je alle kanten op. Warm als avondeten met een lekkere salade erbij, koud als lunch of als hapje voor bij de borrel.

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

Dit heb je nodig voor deze hartige filodeegtaart met spinazie en zalm

  • 6 langwerpige plakken filodeeg – zo’n 130 gr
  • 300 gr verse spinazie
  • 100 gr gerookte zalm
  • 250 gr ricotta
  • 2 eieren
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde dille

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

Zo maak je het

Ontdooi de filodeegvellen. Geef ze ruim de tijd om te ontdooien, want als je te ongeduldig bent (zoals ik in het begin ;) ) zullen ze scheuren. Bekleed de onderkant van een bakvorm, bijvoorbeeld een appeltaartvorm, met bakpapier en vet de randen in met olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Snipper de ui en pers de knoflook uit. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook licht aan. Doe de spinazie erbij en bak al roerend om tot alles geslonken is. Schep het mengsel in een vergiet en druk het overtollige vocht eruit.

Laat het spinaziemengsel afkoelen. Meng daarna in een grote kom de ricotta erdoor samen met de gedroogde dille, eieren, een snuf peper en zout.

Leg vier plakken filodeeg rondom in de bakvorm en laat de uiteinden van de vellen over de rand hangen (zie foto). Leg een vijfde vel op de bodem en schep het spinaziemengsel erin. Snijd de gerookte zalm in kleine reepjes en verdeel dit over de taart. Sluit de taart af met het zesde filodeegvel en druk de randen licht aan. Vouw de overhangende filodeegjes over de taart en bestrijk de bovenkant licht met olijfolie. Nog een snuf peper erover en hij is klaar om in de oven te gaan!

Schuif de hartige filodeegtaart met spinazie en zalm in de oven en bak hem in 30 minuten knapperige en lichtbruin. Houd de taart na 20 minuten goed in de gaten, filodeeg kan snel verbranden. Zet de temperatuur eventueel iets lager.

Laat de taart tien minuutjes afkoelen. Zo wordt hij nog iets knapperiger en kun je het makkelijker aan snijden. Snijd de taart in grote punten en genieten maar!

 

Deze hartige filodeegtaart met spinazie en zalm is warm én koud lekker! Hij is het meest knapperig wanneer je hem direct serveert, maar je kunt hem de volgende dag eten. Eet hem koud of warm hem tien minuten op in een voorverwarmde oven van 180 graden

 

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

Hartige filodeegtaart met spinazie en zalm, Gezonde quiche recepten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Lunchen zonder brood, Gezonde borrelhapjes, Quiche van filodeeg

4 Comments
  1. In het recept hebt je ook 2 eieren staan, wanneer moet je die gebruiken? In het mengsel van de ricotta?

    Lijkt me echt een heerlijk recept, ik ga hem deze week proberen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.