De barbecue is ready to go, de koele rosé staat te springen om in het glas te mogen, de stokbroden zijn gesneden, de gamba’s liggen in de marinade en o ja.. er moeten misschien ook nog wat groenten op de barbecue.. Kom jij nou niet verder dat een gepofte aardappel en een paar plakken gegrilde courgette en ben je op zoek naar een eenvoudig, maar súper smaakvol recept? Dan heb ik vandaag dé tip voor je! Groenten van de barbecue met kruidenolie. Want met deze zelfgemaakte kruidenolie til je elke groente van de barbecue met één lepelbeweging naar een hoger niveau. Welke groenten je ook gebruikt. Denk aan courgette maar ook aan, paprika, prei, venkel, knolselderij, koolrabi, bloemkool en ga zo maar door. Je kunt veel meer met groenten op de barbecue dan je denkt. Ik vertel je er meer over!
Groenten van de barbecue
Ik kan een heel lijstje opsommen met culinaire groentegerechten van de barbecue, maar het is wel zo gezellig om ook wat tijd met je gasten door te brengen en niet alleen maar bij het vuur te bivakkeren. Er zijn gewoon van die avonden dat je héél veel zin hebt in lekker eten, maar niet om lang te kokkerellen. Lang verhaal kort: met deze geroosterde groenten met zelfgemaakte kruidenolie zit je altijd goed én het staat ook nog eens binnen no time op tafel. Deze kruidenolie past vrijwel bij alle soorten groenten. Ik sneed bijvoorbeeld een venkel in dikke plakken en roosterde deze een paar minuutjes per kant boven de kolen. Kruidenolie erover, wat gehakte hazelnoten. Góddelijk. Doe hetzelfde trucje met plakken courgette, rode puntpaprika (vind ik altijd nét even smaakvoller dan gewone paprika), plakken bloemkool etc. Verzamel alles op een mooi groot bord, kruidenolie erover et voilà!
Geniet!
Ingrediënten
- 100 ml extra vierge olijfolie
- ½ citroen - biologisch
- 1 teentje knoflook
- 30 ml balsamico azijn
- 2 el fijngehakte peterselie
- 1 el fijngehakte verse munt
- Optioneel: klein handje gehakte hazelnoten
- Optioneel: paar ringetje rode peper of een snufje chilipeper
Lekker bij
- bloemkool - in dikke plakken
- rode puntpaprika's - gehalveerd
- courgette - in dikke plakken
- aubergine - in dikke plakken
- venkel - in dikke plakken gesneden
Instructies
- Pers de knoflook. Rasp de schil van de citroen en pers hem uit. Meng de olijfolie met citroenrasp, sap, balsamico azijn, peterselie, munt en optioneel een paar ringetjes rode peper. Voeg peper en zout naar smaak toe. Roer goed door en zet weg tot gebruik.
- Bestrijk groenten naar keuze licht met olijfolie. Bestrooi naar wens met peper en zout. Rooster aan beide kanten een paar minuten op de barbecue.
- Serveer de groenten met lekker veel kruidenolie on top. Bestrooi eventueel met gehakte hazelnoten (of andere nootjes) voor een lekkere crunch!
Wat een heerlijk gerecht! Ik ben echt enthousiast over de heerlijke recepten die jullie hebben gedeeld en ik wil graag laten weten dat ik er enorm van heb genoten. Ik ben er zeker van dat ik deze gerechten vaker ga maken!