...

Groenteburgers van leftovers

Groenteburgers van leftovers

door | jan 30, 2019 | Hoofdgerecht, Lunch, Recepten, Vega | 6 reacties

Groenteburgers van leftovers, Gezonde burgers, Vegetarische burgers, Gezond avondeten, Vegetarisch avondeten, Gezonde en lekkere recepten, Beaufood recepten

Heb je geen zin om boodschappen te doen? Waarschijnlijk ligt er vast nog wel ergens een verdwaald stronkje broccoli, halve winterpeen of een vergeten bietje in de hoek van je koelkast. Oftewel leftovers. Wist je dat je daar hele lekkere burgers van kunt maken? Eitje erbij, wat (glutenvrij) bloem en een flinke snuf kruiden. In mijn geval is dat gerookt paprikapoeder, maar je kunt bijvoorbeeld ook gedroogde Italiaanse kruiden, vijfkruidenpoeder of ras el hanout gebruiken. Eet de burgers als avondeten met gebakken aardappeltjes of als lunch op een salade!

Groenteburgers van leftovers, Gezonde burgers, Vegetarische burgers, Gezond avondeten, Vegetarisch avondeten, Gezonde en lekkere recepten, Beaufood recepten

Groenteburgers van leftovers, Gezonde burgers, Vegetarische burgers, Gezond avondeten, Vegetarisch avondeten, Gezonde en lekkere recepten, Beaufood recepten

Dit heb je nodig voor deze groenteburgers van leftovers / 4 stuks

  • 450 gr groenten – ik had een mix van broccoli (inclusief de stronk) en koolrabi
  • 1 ei
  • 100 gr (glutenvrij) bloem
  • 1 ui
  • teentje knoflook
  • flinke tl gerookt paprikapoeder
  • optioneel: tuinkers voor erop

 

Groenteburgers van leftovers, Gezonde burgers, Vegetarische burgers, Gezond avondeten, Vegetarisch avondeten, Gezonde en lekkere recepten, Beaufood recepten

Zo maak je het

Snijd de groenten in hele (hele!) kleine blokjes en meng alle ingrediënten in een grote kom. Voeg ook een flinke snuf zout toe en kneden maar! Tot je een plakkerig mengsel hebt. Indien het nog wat droog is voeg je een klein scheutje melk toe, maar in principe zou dit niet hoeven.

Verhit een scheut olie in een koekenpan. Maak je handen vochtig onder de kraan (dit helpt tegen het plakken) en vorm vier burgers van het groentemengsel. Maak eerst een stevige bal, leg deze in de pan en druk hem voorzichtig plat tot een burger.

Zet het vuur laag en bak de burgers 10 minuten per kant. Dit klinkt lang, maar zo gaart de binnenkant goed zonder dat de buitenkant zal verbranden. Draai ze tussentijds voorzichtig om met een ijzeren spatel.

Serveer de burgers direct. Nadat ze zijn afgekoeld kun je ze eventueel ook invriezen.

Groenteburgers van leftovers, Gezonde burgers, Vegetarische burgers, Gezond avondeten, Vegetarisch avondeten, Gezonde en lekkere recepten, Beaufood recepten

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gezonde appeltaart pannenkoek

Gezonde appeltaart pannenkoek

Appeltaart pannenkoek met rozijnen en kaneel. Een van mijn (en zéker ook die van Louen) favoriete ontbijtrecepten van de laatste tijd. Eigenlijk is het meer een soort zoete omelet. Het beslag bestaat namelijk uit eieren met daarin een flinke eetlepel volkorenmeel....

Lees meer
Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm

Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm

Loaded eiersalade met avocado en gerookte zalm. Een super de luxe gezonde eiersalade met allerlei voedzame toppings. Oké, die gebakken uitjes erop zijn misschien niet súper voedzaam, maar ik ben nog steeds niet over mijn gebakken uitjes verslaving heen ;) Zo'n kruidig...

Lees meer
Gebakken kippendij in spinazie roomsaus

Gebakken kippendij in spinazie roomsaus

Ohhh we hebben er weer eentje hoor.. Gebakken kip in spinazie roomsaus! Een fantastisch lekker eenpansgerecht met kruidige kip in een romige saus van (heel veel) verse spinazie. Een perfect gerecht voor op een doordeweekse avond. Hij staat namelijk lekker snel op...

Lees meer

6 Comments

6 Reacties

  1. noona

    Hallo, kun je deze burgers ook in de oven bakken?

    Antwoord
    • Bo

      Ik heb dit nog niet geprobeerd, maar ik gok dat ze wel het mooist van structuur worden in een koekenpan!

      Antwoord
      • Nicky

        Hee Bo,
        Ik heb courgette gebruikt in de burger en waar ik al bang voor was gebeurde: hij bleef te nat (ondanks bestrooien van courgette met zout en droog deppen).
        Heb jij misschien een tip waardoor ik evengoed courgette kan verwerken in het recept?
        Grs Nicky

        Antwoord
        • Bo

          Hoi Nicky! Courgette kun je prima gebruiken in de burger, maar een nadeel hiervan is dat deze groente inderdaad vrij nat kan zijn. Wanneer ik burgers van courgette maak bestrooi ik inderdaad net als jij de gesneden courgette eerst met zout, maar in plaats van droog deppen knijp ik het geheel goed uit. Knijpen werkt beter dan deppen in dit geval :) Eet smakelijk!

  2. Nikkie Vertommen

    Hallo, kan je dit met amandelmeel maken ipv bloem?

    Antwoord
    • Bo

      Oehh dat heb ik nog niet geprobeerd.. Ik gok dat de structuur dan te korrelig zal worden, maar dat weet ik niet zeker. Laat je het me weten hoe het uitpakte :D

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *