Heb je geen zin om boodschappen te doen? Waarschijnlijk ligt er vast nog wel ergens een verdwaald stronkje broccoli, halve winterpeen of een vergeten bietje in de hoek van je koelkast. Oftewel leftovers. Wist je dat je daar hele lekkere burgers van kunt maken? Eitje erbij, wat (glutenvrij) bloem en een flinke snuf kruiden. In mijn geval is dat gerookt paprikapoeder, maar je kunt bijvoorbeeld ook gedroogde Italiaanse kruiden, vijfkruidenpoeder of ras el hanout gebruiken. Eet de burgers als avondeten met gebakken aardappeltjes of als lunch op een salade!
Dit heb je nodig voor deze groenteburgers van leftovers / 4 stuks
- 450 gr groenten – ik had een mix van broccoli (inclusief de stronk) en koolrabi
- 1 ei
- 100 gr (glutenvrij) bloem
- 1 ui
- teentje knoflook
- flinke tl gerookt paprikapoeder
- optioneel: tuinkers voor erop
Zo maak je het
Snijd de groenten in hele (hele!) kleine blokjes en meng alle ingrediënten in een grote kom. Voeg ook een flinke snuf zout toe en kneden maar! Tot je een plakkerig mengsel hebt. Indien het nog wat droog is voeg je een klein scheutje melk toe, maar in principe zou dit niet hoeven.
Verhit een scheut olie in een koekenpan. Maak je handen vochtig onder de kraan (dit helpt tegen het plakken) en vorm vier burgers van het groentemengsel. Maak eerst een stevige bal, leg deze in de pan en druk hem voorzichtig plat tot een burger.
Zet het vuur laag en bak de burgers 10 minuten per kant. Dit klinkt lang, maar zo gaart de binnenkant goed zonder dat de buitenkant zal verbranden. Draai ze tussentijds voorzichtig om met een ijzeren spatel.
Serveer de burgers direct. Nadat ze zijn afgekoeld kun je ze eventueel ook invriezen.
Hallo, kun je deze burgers ook in de oven bakken?
Ik heb dit nog niet geprobeerd, maar ik gok dat ze wel het mooist van structuur worden in een koekenpan!
Hee Bo,
Ik heb courgette gebruikt in de burger en waar ik al bang voor was gebeurde: hij bleef te nat (ondanks bestrooien van courgette met zout en droog deppen).
Heb jij misschien een tip waardoor ik evengoed courgette kan verwerken in het recept?
Grs Nicky
Hoi Nicky! Courgette kun je prima gebruiken in de burger, maar een nadeel hiervan is dat deze groente inderdaad vrij nat kan zijn. Wanneer ik burgers van courgette maak bestrooi ik inderdaad net als jij de gesneden courgette eerst met zout, maar in plaats van droog deppen knijp ik het geheel goed uit. Knijpen werkt beter dan deppen in dit geval :) Eet smakelijk!
Hallo, kan je dit met amandelmeel maken ipv bloem?
Oehh dat heb ik nog niet geprobeerd.. Ik gok dat de structuur dan te korrelig zal worden, maar dat weet ik niet zeker. Laat je het me weten hoe het uitpakte :D