Groente risotto met parmezaanse kaas

Groenterisotto met parmezaanse kaas

Deze groente risotto met parmezaanse kaas is perfect voor die momenten waarop je nog wat groenten hebt liggen die hun beste tijd wel hebben gehad. Denk aan een paar bospeentjes, een halve courgette, knolselderij, rode paprika, venkel. Net niet genoeg om een hele maaltijd van te maken zeg maar. Maar met die restjes kun je wél een overheerlijke en voedzame groente risotto maken. Met lekker veel parmezaanse kaas en met wortelsap erdoor in plaats van bouillon. Daar wordt je risotto namelijk extra romig van.. Deze gezonde eenpansmaaltijd is echt ideaal voor op een drukke doordeweekse dag.

Groenterisotto met parmezaanse kaas

Gezonde risotto met groenten

In deze vegetarische risotto kun je verschillende restjes groenten verwerken. Als vuistregel kun je aanhouden dat je in totaal zo’n 700 gram restjes nodig hebt. Hierin zijn alle combinaties mogelijk. Daarnaast gebruiken we groentesap in plaats van bouillon voor een éxtra romige risotto. Ik gebruik graag wortelsap (het resultaat is dan een heerlijk hartige risotto met een klein zoetje), maar bietensap is ook heerlijk!

Groenterisotto met parmezaanse kaas

Groenterisotto met parmezaanse kaas

Groente risotto met parmezaanse kaas / 3 – 4 personen

  • 700 gr restjes groenten totaal – denk aan wortel, bleekselderij, venkel, paprika, courgette, knolselderij, koolrabi of pastinaak.
  • 1/2 gele ui
  • 1 teen knoflook
  • 700 ml wortelsap
  • 250 gr risottorijst
  • 60 gr geraspte parmezaanse kaas
  • flinke scheut witte wijn
  • 1 tl bouillonpoeder

 

Zo maak je het

Snijd alle groenten in hele kleine blokjes. Snipper de ui. Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan (liefst met dikke bodem) en fruit de ui en groenten 10 minuten. Pers de knoflook en bak deze een minuutje mee.

Roer de risotto rijst erdoor, met eventueel nog een scheutje olijfolie. Bak de korrels een minuut of twee tot ze glazig zijn. Blus het geheel daarna af met een goede scheut wijn en roer tot het vocht helemaal is opgenomen. Roer dan beetje bij beetje het wortelsap erdoor, blijf ondertussen steeds roeren en giet er pas weer wortelsap bij als de vorige is opgenomen door de rijst. Dit duurt zo’n 25 minuten.

Ik lees in recepten vaak je eetlepel voor eetlepel de bouillon (in dit geval wortelsap) moet toevoegen. Persoonlijk vind ik het na een drukke dag íets te veel moeite om 25 minuten non stop in een pan te roeren. Daarom voeg ik het wortelsap in 4 delen toe.Even roeren en dan laat ik de boel rustig pruttelen tot de risotto klaar is voor een volgende scheut wortelsap. 

Roer als de risotto klaar is de parmezaanse kaas erdoor. Proef en voeg naar smaak zeezout en versgemalen zwarte peper toe.

Smaak tip: strooi voor het serveren wat verkruimelde geitenkaas en verse tijm over de risotto.

Groenterisotto met parmezaanse kaas

Deze heerlijke risotto recepten al geproefd?

Bietenrisotto met gebakken geitenkaas en dille-olie

Pompoen risotto met gebakken kabeljauw

Orzo risotto met groene doperwten pesto

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.