Eerste paasdag, na al het lekkere eten, familieliefde én mijn plotselinge schoonmaakwoede verzamelde ik mezelf en mijn poezen op de bank en keek ik de docu Forks over knifes. Bizar zeg, hoeveel invloed vlees en zuivel op ons lichaam hebben. In de documentaire komt het verband tussen verschillende kankersoorten en het consumeren van vlees naar voren, met feiten die berust zijn op wetenschappelijk onderzoek. Heel heftig. Niet gek dus dat de schijf van vijf is aangepast en waarin wordt aanbevolen minder vlees te eten. Minder zuivel en meer groenten.
Maar.. Met alleen groenten, graan, fruit en zaden maak je mij niet gelukkig, het gaat om balans.
En wat die balans is, is voor iedereen anders. Ik ben niet iemand die je vertelt je aan bepaalde regels te houden en geen vis, vlees of zuivel te mogen eten. Ik ben een foodie die dagelijks bezig met het zo gezond en lekker mogelijk proberen te eten en ik hoop je daarmee te inspireren! Zo besloot ik na het zien van Forks over knifes een week lang geen vlees, vis, zuivel en gluten te eten. Gluten at ik al amper tot niet, maar het skippen van vlees en zuivel is nieuw voor me. Zal het echt zo’n impact hebben op mijn lichaam. Zal ik er een sprankje meer energie door krijgen? Ben ik dan eindelijk af van die plotselinge buikpijn? Volgens sommige van mijn lieve Instagrammers is het echt de moeite waard om het eens te proberen. So let’s do it!
Dus.. Even samengevat. Deze week even geen vlees, vis, zuivel en gluten. Elke dag probeer ik zoveel mogelijk groenten, zaden, glutenvrije granen, noten en fruit te eten. En eitjes! Die vind ik te lekker en zijn naar mijn mening voedzaam en van belang voor mijn lichaam wanneer ik veel sport. Maar ik ga mijn geitenkaas héél erg missen. En mijn yoghurt of kwarkje in de ochtend.. De meeste uitdaging vind ik het avondeten, want daar denk je al gauw een stukje vlees of vis bij. Maar ik beloof jullie bij deze mijn uiterste best te doen om van het avondeten een vegetarisch feestje te maken bomvol smaak en vitamines. Dat we er maar lekker veel energie, een zacht huidje en een killer van een weerstand van mogen krijgen.
En als ik denk aan veel smaak, gemak en gewoon super lekker denk ik aan.. SUSHI! Zonder vis dan maar met groene groentes. En avocado (duh). Dit recept is goed voor vier rollen. Zelf heb ik genoeg aan drie rolletjes als avondeten en de overgebleven rol eet ik morgen als tussendoortje.
Nodig voor 4 rollen
- 100 gr boekweit zaden
- 4 nori vellen
- 1 stengel bleekselderij – in vier repen gesneden
- 1 avocado – in plakjes
- 50 gr groene aspergestips – 8 stuks
- 1 el mierikswortel uit een potje – of meer als je van pittig houdt
- soja saus om in te dippen
Zo maak je ze
Kook de boekweitzaden in een pan met water in 10 minuten gaar. Laat even afkoelen.
Gril de asperges kort (ongeveer 3 minuten) in een grillpan of in de oven.
Leg een norivel op een snijplank en beleg hem met drie eetlepels boekweit. Druk de boekweit plat en leg er een reep bleekselderij, reepjes avocado en twee aspergetips op. Sluit af wat mierikswortel. Rol het nori vel op en snijd hem met een vochtig mes voorzichtig in stukjes.
Schenk wat sojasaus in een kommetje serveer er wat gemengde kiemen bij voor wat kleur én extra vitamientjes!
Klinkt echt fijn! En ze zien er ook zo goed uit. Omdat ik veganistisch eet is dit echt een ideale sushi :) en ik hou van groentjes!
Liefs
Jeej fijn om te horen Sanne! Ik houd zó van sushi! En het is eigenlijk zo gemaakt als het onder de knie hebt. Plus extra gezond als je het met boekweit maakt :D Liefs,