Zo he he, het is er een keer van gekomen! Al tijden wilde ik dit recept uitproberen. Mijn eigen gravad lax maken met een speciaal Beaufoodsausje erover in de vorm van.. limoncello! Want wat past er nu beter bij zalm dan het frisse zuurtje van citroen. Je kunt vers citroensap gebruiken maar beter gebruik je dus limoncello, want dat is góddelijk. Ik val een beetje in herhaling bij mijn recepten, maar ook dit recept is weer belachelijk simpel te maken. Het kost alleen wel even tijd, want de zalm moet een redelijk lang slaapje in de koelkast doen. Het is het allemaal waard, promise!
Gravad lax is een gerecht van rauwe zalm die je vervolgens pekelt in zout en kruiden. Hierdoor krijgt de zalm een heerlijke en intense smaak. Het is van belang dat je echt verse zalm gebruikt (vraag ernaar bij de visboer) en ga dus niet voor de eerste beste zalmfilet uit de supermarkt. Serveer deze prachtige zalm als hapje voor bij de borrel. Of maak er een voorgerecht van met knapperige toast uit de oven. Snijd de zalm voor het serveren met een scherp met in hele dunne plakjes en schenk er een klein glaasje limoncello bij. Deze gravad lax barst van de smaak dus je hoeft hem enkel nog af te maken met wat cress (dat staat altijd zo mooi) en roze peperkorrels. GENIETEN.
Serveer je de zalm bijvoorbeeld op zaterdagavond bij de borrel? Leg de zalm dan op vrijdagochtend al in het zout.
Dit heb je nodig voor deze gravad lax in limoncello / 4 tot 6 personen als borrelhap
- 500 gr verse zalmfilet
- 150 tot 200 gr keukenzout – Let op! Op de foto zie je heel leuk zeezout liggen ter decoratie, maar dat was een beetje dom van me aangezien je keukenzout moet gebruiken ;)
- 3 el korianderzaad
- 200 ml olijfolie van goede kwaliteit
- 150 ml limoncello
- 2 el roze peperkorrels
- een klein bakje cress – of tuinkers bijvoorbeeld
Zo maak je het
Controleer de zalmfilet op graatjes en verwijder die eventueel. Dep de zalm droog met keukenpapier.
Pak er een afsluitbare bak bij waar de zalm in past. Strooi 1/3 van het keukenzout op de bodem en leg de zalm erop, met het vel naar beneden. Vijzel (of plet) de korianderzaadjes en strooi ze over de zalm. Bedek de zalm vervolgens volledig met het overgebleven zout. Soms zul je iets meer nodig hebben, maar je hoeft niet bang te zijn dat de zalm heel zout wordt. Je spoelt het er naderhand af.
Doe de deksel op de bak en zet minimaal acht uur, maar het liefst een hele nacht, weg in de koelkast.
Haal de zalm uit de koelkast. Spoel de zalm af onder de kraan. Zorg ook dat de bak waarin hij lag zoutvrij en schoon is. Vul de bak met olijfolie en limonello. Proef even en bepaal zelf of je er nog een scheutje limoncello bij wilt doen.
Leg de zalm weer in de bak, dit keer met het vel naar boven, zodat de zalm de limoncello olie goed kan opnemen. Zet de bak weer in de koelkast. Minimaal vier uur, maar het liefst zo lang mogelijk.
Ik legde de zalm vrijdagochtend in het zout, zaterdagochtend in de limoncello en rond 19.00 in de avond was hij perféct
Haal de zalm uit de olie en dep droog met keukenpapier. Leg hem op een mooi plateau en snijd er met een scherp mes dunne plakjes van. Maak af met gekneusde roze peperkorrels en cress. En een glaasje limoncello natuurlijk ;)
Heb je zalm over? Dit kun je bewaren in de bak met limoncello olie in de koelkast.
Ga ik zeker maken ,dankjewel , groetjes Rinus
hoi
8 uur in het zout lijkt me wat kort. Daarnaast doe ik 250 gram zout en 250 gram rietsuiker mixen en leg ze daarin. Voordat ik deze bedek leg ik er ook flink wat dille op. Dan een klein plankje met daarop een gewicht Bv een halve liter soep en keer ze iedere 12 uur. In totaal gaar ik ze minimaal 48 uur in het mengsel.
Jouw manier klinkt ook goed! Groetjes, Bo
Beste,
Graag jullie wekelijkse nieuwsbrief graag.
Bedankt, Mia
Daarvoor kun je je zelf aanmelden Mia via de aanmeldpagina :)
Morgen kom ik lunchen 🙋♀️😍😘
Is het mogelijk om zalm zonder vel te gebruiken?
Ja hoor!