Jaren geleden had ik – net als de rest van Nederland – nog nooit van gnocchi gehoord. Daarna kwam die periode dat we ons massaal afvroegen of het nou gnotsie of nokkie was. Inmiddels is de pastasoort (die trouwens aardappel als basis heeft, wist je dat?) goed ingeburgerd en daar ben ik maar wat blij mee. En jij ook want zo zet je binnen no time deze heerlijke gnocchi ovenschotel op tafel! Ik maakte de pasta klaar in een vegetarische bolognesesaus vol groenten in de oven. Daar gebruikte ik heel handig een ovenbestendige pan voor. Heb je die niet? Dan kan je er ook prima een ovenschaal voor gebruiken. Als je de kaas bovenop maar niet vergeet. Priorities first.
Oh, en het is trouwens ‘njokkie‘ ;)
Een ode aan gnocchi…
… want hallo: hóé lekker zijn die zachte deegkussentjes? Gebakken, gekookt of allebei – je maakt me er altijd blij mee. Het fijne is ook dat je gnocchi tegenwoordig zo’n beetje in iedere supermarkt vindt, meestal tussen de spaghetti en macaroni of bij de verse pasta’s in de koeling. Maarrrr gnocchi maak je ook heel makkelijk zelf met aardappel, bloem (of meel), ei en zout. That’s it. Kind kan de was doen.
Voor dit recept ging ik met de gnocchi uit de winkel aan de slag, die vind ik ook heerlijk. Ik liet ze garen in vegetarische bolognesesaus, in de oven, waardoor ze de saus als het ware opzogen. Superlekker en rete makkelijk – extra fijn op een doordeweekse dag!
Meer recepten met gnocchi
- Gnocchi met geroosterde pompoen, kruidenolie en ricotta
- Gnocchi in romige geroosterde paprikasaus
- Of maak zelf: (glutenvrije) gnocchi van zoete aardappel!
Vegetarische gnocchi ovenschotel met bolognesesaus
Ingrediënten
- 200 gr gnocchi - kant en klaar
- 1 aubergine
- 1 ui
- 3 bospeentjes - 180 gr totaal
- 1 teentje knoflook
- 10 cherrytomaatjes
- 200 gr tomatenblokjes
- 1 el tomatenpuree
- 100 ml melk
- 1 el honing
- 2 takjes verse oregano
- 1 laurierblaadje
- 75 gr geraspte kaas
- paar blaadjes verse basilicum
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snijd de aubergine en bospeen in hele kleine blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook.
- Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui, wortel en aubergine toe en breng op smaak met zout en peper. Bak 10 minuten. Voeg in de laatste 2 minuten de knoflook toe.
- Halveer de cherrytomaatjes. Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, cherrytomaatjes, melk, fijngehakte oregano, het laurierblaadje en de honing toe aan de pan. Laat de saus 15 minuten sudderen of tot hij is ingedikt.
- Breng een pan met water aan de kook en kook de gnocchi 2 minuten. Verwijder het laurierblaadje uit de bolognesesaus en schep de gnocchi erdoor. Nu kun je twee dingen doen:
- 1 - Heb je een ovenbestendige pan? Bestrooi de boel dan rijkelijk met geraspte kaas en schuif het gerecht met pan en al 15 minuten de oven in of tot je een mooi goudbruin kaaskorstje hebt.
- 2 - Indien je geen ovenbestendige pan hebt, schep je het gerecht uit de pan over in een ovenschaal, sluit je ook hier af met geraspte kaas en zet je de ovenschaal 15 minuten in de oven.
- Garneer de gnocchi ovenschotel met bolognesesaus voor het serveren met verse basilicum.
Het was erg lekker!
Wauw dit klinkt zo ongelooflijk lekker! Dit ga ik vanavond maken :)
Groetjes,
Carla