Glutenvrije sinaasappel amandelcake

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Ik ben altijd extreem blij wanneer een baksel goed gelukt is. Ik ben namelijk niet zo’n held in het bakken van taarten, cakes of koekjes. Ik kook altijd op gevoel en dat werkt bij het bakken van taarten gewoon niet. En dan bedoel ik, gewoon écht niet. Iets te veel van dit of juist te weinig van dat, kan je cake (waarvan het beslag veelbelovend is) compleet doen instorten. Maar met deze overheerlijke glutenvrije sinaasappel amandelcake kan het gewoon niet misgaan :D Mits je je aan de juiste hoeveelheden houdt natuurlijk.

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Deze sinaasappelcake is zo luchtig als een wolkje en gezoet met sinaasappel en kokosbloesemsuiker. Het geheime ingrediënt voor een súper lekker, citrustachtig zoetje zijn kardemompeulen. Ik ben echt mega gek op deze frisse zaadjes en ik doe ze vaak door een kom havermout of ik breng er warme chocolademelk mee op smaak. Je koopt de peultjes meestal gewoon bij de supermarkt. Ik heb het dus echt over de peultjes en niet over het kant en klare kardemompoeder. Geloof mij, dit is echt een wereld van verschil in smaak. Verder maak je van deze cake helemaal een feest door er warme sinaasappelsiroop overheen te schenken. Dit maak je simpelweg van sinaasappelsap, rasp en wat kokosbloesemsuiker. Het enige wat deze cake nog nodig heeft zijn vervolgens alleen nog wat gehakte nootjes, stukjes pure chocolade en genieten maar :D

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Dit heb je nodig voor deze glutenvrije sinaasappel amandelcake

Voor de glutenvrije amandelcake

  • 175 gr amandelmeel
  • 1 sinaasappel
  • 7 eieren
  • 100 gr kokosbloesemsuiker
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 10 kardemompeulen

Voor de sinaasappelsiroop

  • 1 sinaasappel
  • 50 gr kokosbloesemsuiker

Voor erop

  • klein handje gehakte walnoten
  • 50 gr pure chocolade
  • optioneel: een snuf poedersuiker (want dat staat zo mooi)

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van een bakvorm (van 23 cm) met bakpapier. Vet de randen licht in.

Haal de pitjes uit de kardemompeulen en vijzel ze fijn. Splits de eieren. Verzamel de eiwitten in een grote kom en zet even apart. Meng met een garde in een andere kom de eidooiers met de kokosbloesemsuiker, amandelmeel, kardemom, zonnebloemolie en de rasp en het sap van één sinaasappel.

Klop (met een handmixer) de eiwitten in de andere kom tot stijve pieken. Dit duurt een paar minuten. Kun je de kom ondersteboven houden zonder dat de eiwitten eruit vallen? Dan ben je good to go! Vouw de eiwitten met een spatel door het amandelmengsel.  Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake in 55 minuten goudbruin in het midden van de oven.

Haal de cake uit de vorm en leg hem op zijn kop (!) op een rooster om af te koelen. Maak ondertussen de sinaasappelstroop. Doe de rasp en het sap van de tweede sinaasappel in een kleine pan en roer de kokosbloesemsuiker erdoor. Breng zacht aan de kook en laat de siroop tien minuten zacht inkoken. Verdeel de warme siroop vervolgens over de cake.

Garneer met gehakte pure chocolade, gehakte walnoten en (optioneel) een snuf poedersuiker voor de finishing touch.

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Print Friendly, PDF & Email
7 Comments
  1. Goedenmorgen Bo wil graag je cake proberen maar wat wordt bedoelt met de rasp? En mag ik ook olijfolie gebruiken, mag nl geen zonnebloem olie?
    Groetjes Jennifer

  2. Hoi Bo,
    Wat een onwijs origineel recept! Ik heb m vandaag uitgeprobeerd en de cake is heel luchtig geworden. Ik vind wel de kardemom vrij heftig, dus daar neem ik volgende keer iets minder van. Verder zeker eentje die ik nog eens ga maken :-)

    1. Hihi dan kan kloppen, ik HOUD van kardemom.. Maar voeg vooral de volgende keer iets minder toe :) Fijn om te horen dat hij lekker was en zo goed gelukt!

        1. Oehhh ik denk het niet.. Nog niet geprobeerd, maar flax-eggs zijn echt stukken minder luchtig dan gewoon ei en juist die luchtigheid maakt deze cake zo lekker :)

      1. Hallo Bo,
        Dit lijkt me een heerlijke cake die ik echt een keer ga maken. Ik heb wel één vraagje: heb je dit in een elektrische of in een heteluchtoven gebakken. Ik heb begrepen dat de temperatuur in een heteluchtoven iets lager moet worden ingesteld en ik wil hem in een heteluchtoven bakken.

        Judith

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

De nieuwste recepten in je mail? Ontvang eenmaal per week de gratis nieuwsbrief met de nieuwste recepten!
Volg Bo op Instagram!
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No posts found.

Make sure this account has posts available on instagram.com.

KERST RECEPTEN!
Hasselback gratin

Hasselback gratin

Jullie vroegen massaal om bijgerechten de afgelopen dagen en tot…

Print Friendly, PDF & Email
Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Lieve mensen, ik heb vandaag wederom een heerlijk kerstrecept voor…

Print Friendly, PDF & Email
Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi-saus

Ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus

Deze ossenhaas tataki met sushirijst en unagi saus is echt…

Print Friendly, PDF & Email
Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Papadum pizza met tonijn sashimi en soja-mayonaise

Het allereerst kerstrecept dit jaar op beaufood.nl is een feit!…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige tompouce a la garnalen cocktail, Originele kerst voorgerechten, Voorgerechten garnalen, leuke voorgerechten, Beaufood recepten

Hartige tompouce a la garnalen cocktail

Eerlijk, hoe culinair zien deze hartige tompouces eruit? Spoiler alert:…

Print Friendly, PDF & Email
Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten, Originele kersthapjes, Hapjes uit de oven, Beaufood recepten, Mooie kersthapjes, Bladerdeeg hapjes kerst, Kerstkrans bladerdeeg, Makkelijke kerst recepten

Hartige kerstkrans met honing-geitenkaas en walnoten

Daar is hij dan :D Het recept waar ik alleen…

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie,
welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje.

Veel kookplezier en geniet ervan!

Like Beaufood op Facebook en ontvang nieuwe recepten op je tijdlijn!