...

Glutenvrije sinaasappel amandelcake

Glutenvrije sinaasappel amandelcake

door | mrt 21, 2020 | Recepten, Zoetigheden | 17 reacties

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Ik ben altijd extreem blij wanneer een baksel goed gelukt is. Ik ben namelijk niet zo’n held in het bakken van taarten, cakes of koekjes. Ik kook altijd op gevoel en dat werkt bij het bakken van taarten gewoon niet. En dan bedoel ik, gewoon écht niet. Iets te veel van dit of juist te weinig van dat, kan je cake (waarvan het beslag veelbelovend is) compleet doen instorten. Maar met deze overheerlijke glutenvrije sinaasappel amandelcake kan het gewoon niet misgaan :D Mits je je aan de juiste hoeveelheden houdt natuurlijk.

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Deze sinaasappelcake is zo luchtig als een wolkje en gezoet met sinaasappel en kokosbloesemsuiker. Het geheime ingrediënt voor een súper lekker, citrustachtig zoetje zijn kardemompeulen. Ik ben echt mega gek op deze frisse zaadjes en ik doe ze vaak door een kom havermout of ik breng er warme chocolademelk mee op smaak. Je koopt de peultjes meestal gewoon bij de supermarkt. Ik heb het dus echt over de peultjes en niet over het kant en klare kardemompoeder. Geloof mij, dit is echt een wereld van verschil in smaak. Verder maak je van deze cake helemaal een feest door er warme sinaasappelsiroop overheen te schenken. Dit maak je simpelweg van sinaasappelsap, rasp en wat kokosbloesemsuiker. Het enige wat deze cake nog nodig heeft zijn vervolgens alleen nog wat gehakte nootjes, stukjes pure chocolade en genieten maar :D

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Dit heb je nodig voor deze glutenvrije sinaasappel amandelcake

Voor de glutenvrije amandelcake

 • 175 gr amandelmeel
 • 1 sinaasappel
 • 7 eieren
 • 100 gr kokosbloesemsuiker
 • 100 ml zonnebloemolie
 • 10 kardemompeulen

Voor de sinaasappelsiroop

 • 1 sinaasappel
 • 50 gr kokosbloesemsuiker

Voor erop

 • klein handje gehakte walnoten
 • 50 gr pure chocolade
 • optioneel: een snuf poedersuiker (want dat staat zo mooi)

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van een bakvorm (van 23 cm) met bakpapier. Vet de randen licht in.

Haal de pitjes uit de kardemompeulen en vijzel ze fijn. Splits de eieren. Verzamel de eiwitten in een grote kom en zet even apart. Meng met een garde in een andere kom de eidooiers met de kokosbloesemsuiker, amandelmeel, kardemom, zonnebloemolie en de rasp en het sap van één sinaasappel.

Klop (met een handmixer) de eiwitten in de andere kom tot stijve pieken. Dit duurt een paar minuten. Kun je de kom ondersteboven houden zonder dat de eiwitten eruit vallen? Dan ben je good to go! Vouw de eiwitten met een spatel door het amandelmengsel.  Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake in 55 minuten goudbruin in het midden van de oven.

Haal de cake uit de vorm en leg hem op zijn kop (!) op een rooster om af te koelen. Maak ondertussen de sinaasappelstroop. Doe de rasp en het sap van de tweede sinaasappel in een kleine pan en roer de kokosbloesemsuiker erdoor. Breng zacht aan de kook en laat de siroop tien minuten zacht inkoken. Verdeel de warme siroop vervolgens over de cake.

Garneer met gehakte pure chocolade, gehakte walnoten en (optioneel) een snuf poedersuiker voor de finishing touch.

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Glutenvrije sinaasappel amandelcake, Glutenvrije taart, Glutenvrije cake, Glutenvrije biscuitbodem, Beaufood recepten, Taart zonder bloem

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Perfecte Franse citroen madeleines

Perfecte Franse citroen madeleines

Toegegeven: ik ben geen kei in bakken. In koken dan weer wel, maar bij bakken komen de hoeveelheden nogal nauw en ik doe alles liever uit de losse pols ;) Daarom was ik ook zéér verrast toen deze Franse madeleines uit de oven kwamen. Ze waren per-fect gelukt. Heerlijk...

Lees meer
Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue

Gerookte sinaasappel zalm van de barbecue. Ik vind dit altijd zó'n prachtig gerecht voor op de barbecue, zo'n super grote verse zalmfilet op de huid. Door de zalm op de huid te bakken blijft hij zo lekker sappig. Ik maakte er een frisse marinade bij gemaakt van...

Lees meer
Aziatische miso garnalen van de barbecue

Aziatische miso garnalen van de barbecue

Als je bij een van mijn barbecue avondjes belandt, dan zal dit gerecht sowieso op je bord belanden: Aziatische miso garnalen van de barbecue! Zó lekker. Echt een van mijn lievelings barbecue recepten. Gemaakt met een eenvoudige, maar super smaakvolle marinade gemaakt...

Lees meer

17 Comments

17 Reacties

 1. FREDDY

  ik vond een geweldige dessert om bij de koffie te geven

  Antwoord
 2. Marije

  Ziet er heel lekker uit! Ik ben van plan deze voor mijn verjaardag te maken, maar vraag me af hoe je de taart het beste kunt bewaren. En is de cake het lekkerst wanneer je deze op de dag zelf maakt of kan dat ook prima een dag eerder? Alvast bedankt voor je reactie.

  Antwoord
 3. Jennifer

  Goedenmorgen Bo wil graag je cake proberen maar wat wordt bedoelt met de rasp? En mag ik ook olijfolie gebruiken, mag nl geen zonnebloem olie?
  Groetjes Jennifer

  Antwoord
  • Bo

   Daarmee bedoel ik de rasp van de sinaasappelschil! En je kunt ook prima olijfolie gebruiken :)

   Antwoord
 4. Jessy Vos

  De cake is heel goed gelukt alleen wat aan de donkere kant. Kan ik de volgende keer wanneer hij na 40 min al bruin is folie op de taart doen? Of misschien de temperatuur wat lager?

  Antwoord
  • Bo

   Yes, ik zou een stukje folie op de bovenkant leggen als hij te bruin dreigt te worden :)

   Antwoord
 5. Marieke

  Hi Beau, ik wil deze cake eens gaan proberen maar heb geen kardemom peulen in huis. Kan ik die ook gewoon weglaten denk je? Groetjes, marieke

  Antwoord
  • Bo

   Yes die kun je weglaten! Al zijn ze wel écht een toevoeging voor de algehele smaak van de amandelcake :)

   Antwoord
 6. Astrid

  Hoi,

  Ik heb fijngemalen kardemom in huis en vroeg me af of je een inschatting hebt van hoeveel ik daarvan nodig heb om 10 peulen te vervangen? Dankjewel!

  Antwoord
  • Wieske

   Hoi,
   Zou het mogelijk zijn deze cake zonder eieren te maken?
   Dank je wel!

   Antwoord
   • Bo

    Je zou het kunnen proberen met flax eggs, maar dit heb ik zelf nog niet geprobeerd :)

    Antwoord
 7. Sanne

  Hoi Bo,
  Wat een onwijs origineel recept! Ik heb m vandaag uitgeprobeerd en de cake is heel luchtig geworden. Ik vind wel de kardemom vrij heftig, dus daar neem ik volgende keer iets minder van. Verder zeker eentje die ik nog eens ga maken :-)

  Antwoord
  • Bo

   Hihi dan kan kloppen, ik HOUD van kardemom.. Maar voeg vooral de volgende keer iets minder toe :) Fijn om te horen dat hij lekker was en zo goed gelukt!

   Antwoord
   • V

    Hoi Bo, wow dat ziet er echt heerlijk uit. Helaas geen eieren voor mij. Zou het werken met flax-eggs? 7 is wel veel he. :) Groetjes

    Antwoord
    • Bo

     Oehhh ik denk het niet.. Nog niet geprobeerd, maar flax-eggs zijn echt stukken minder luchtig dan gewoon ei en juist die luchtigheid maakt deze cake zo lekker :)

   • Judith Huber

    Hallo Bo,
    Dit lijkt me een heerlijke cake die ik echt een keer ga maken. Ik heb wel één vraagje: heb je dit in een elektrische of in een heteluchtoven gebakken. Ik heb begrepen dat de temperatuur in een heteluchtoven iets lager moet worden ingesteld en ik wil hem in een heteluchtoven bakken.

    Judith

    Antwoord
 8. Janny

  Ik heb deze cake gisteren gemaakt, wij vinden hem superlekker!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *