Ik ben altijd extreem blij wanneer een baksel goed gelukt is. Ik ben namelijk niet zo’n held in het bakken van taarten, cakes of koekjes. Ik kook altijd op gevoel en dat werkt bij het bakken van taarten gewoon niet. En dan bedoel ik, gewoon écht niet. Iets te veel van dit of juist te weinig van dat, kan je cake (waarvan het beslag veelbelovend is) compleet doen instorten. Maar met deze overheerlijke glutenvrije sinaasappel amandelcake kan het gewoon niet misgaan :D Mits je je aan de juiste hoeveelheden houdt natuurlijk.
Deze sinaasappelcake is zo luchtig als een wolkje en gezoet met sinaasappel en kokosbloesemsuiker. Het geheime ingrediënt voor een súper lekker, citrustachtig zoetje zijn kardemompeulen. Ik ben echt mega gek op deze frisse zaadjes en ik doe ze vaak door een kom havermout of ik breng er warme chocolademelk mee op smaak. Je koopt de peultjes meestal gewoon bij de supermarkt. Ik heb het dus echt over de peultjes en niet over het kant en klare kardemompoeder. Geloof mij, dit is echt een wereld van verschil in smaak. Verder maak je van deze cake helemaal een feest door er warme sinaasappelsiroop overheen te schenken. Dit maak je simpelweg van sinaasappelsap, rasp en wat kokosbloesemsuiker. Het enige wat deze cake nog nodig heeft zijn vervolgens alleen nog wat gehakte nootjes, stukjes pure chocolade en genieten maar :D
Dit heb je nodig voor deze glutenvrije sinaasappel amandelcake
Voor de glutenvrije amandelcake
- 175 gr amandelmeel
- 1 sinaasappel
- 7 eieren
- 100 gr kokosbloesemsuiker
- 100 ml zonnebloemolie
- 10 kardemompeulen
Voor de sinaasappelsiroop
- 1 sinaasappel
- 50 gr kokosbloesemsuiker
Voor erop
- klein handje gehakte walnoten
- 50 gr pure chocolade
- optioneel: een snuf poedersuiker (want dat staat zo mooi)
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bodem van een bakvorm (van 23 cm) met bakpapier. Vet de randen licht in.
Haal de pitjes uit de kardemompeulen en vijzel ze fijn. Splits de eieren. Verzamel de eiwitten in een grote kom en zet even apart. Meng met een garde in een andere kom de eidooiers met de kokosbloesemsuiker, amandelmeel, kardemom, zonnebloemolie en de rasp en het sap van één sinaasappel.
Klop (met een handmixer) de eiwitten in de andere kom tot stijve pieken. Dit duurt een paar minuten. Kun je de kom ondersteboven houden zonder dat de eiwitten eruit vallen? Dan ben je good to go! Vouw de eiwitten met een spatel door het amandelmengsel. Schep het beslag in de bakvorm en bak de cake in 55 minuten goudbruin in het midden van de oven.
Haal de cake uit de vorm en leg hem op zijn kop (!) op een rooster om af te koelen. Maak ondertussen de sinaasappelstroop. Doe de rasp en het sap van de tweede sinaasappel in een kleine pan en roer de kokosbloesemsuiker erdoor. Breng zacht aan de kook en laat de siroop tien minuten zacht inkoken. Verdeel de warme siroop vervolgens over de cake.
Garneer met gehakte pure chocolade, gehakte walnoten en (optioneel) een snuf poedersuiker voor de finishing touch.
ik vond een geweldige dessert om bij de koffie te geven
Ziet er heel lekker uit! Ik ben van plan deze voor mijn verjaardag te maken, maar vraag me af hoe je de taart het beste kunt bewaren. En is de cake het lekkerst wanneer je deze op de dag zelf maakt of kan dat ook prima een dag eerder? Alvast bedankt voor je reactie.
Goedenmorgen Bo wil graag je cake proberen maar wat wordt bedoelt met de rasp? En mag ik ook olijfolie gebruiken, mag nl geen zonnebloem olie?
Groetjes Jennifer
Daarmee bedoel ik de rasp van de sinaasappelschil! En je kunt ook prima olijfolie gebruiken :)
De cake is heel goed gelukt alleen wat aan de donkere kant. Kan ik de volgende keer wanneer hij na 40 min al bruin is folie op de taart doen? Of misschien de temperatuur wat lager?
Yes, ik zou een stukje folie op de bovenkant leggen als hij te bruin dreigt te worden :)
Hi Beau, ik wil deze cake eens gaan proberen maar heb geen kardemom peulen in huis. Kan ik die ook gewoon weglaten denk je? Groetjes, marieke
Yes die kun je weglaten! Al zijn ze wel écht een toevoeging voor de algehele smaak van de amandelcake :)
Hoi,
Ik heb fijngemalen kardemom in huis en vroeg me af of je een inschatting hebt van hoeveel ik daarvan nodig heb om 10 peulen te vervangen? Dankjewel!
Hoi,
Zou het mogelijk zijn deze cake zonder eieren te maken?
Dank je wel!
Je zou het kunnen proberen met flax eggs, maar dit heb ik zelf nog niet geprobeerd :)
Hoi Bo,
Wat een onwijs origineel recept! Ik heb m vandaag uitgeprobeerd en de cake is heel luchtig geworden. Ik vind wel de kardemom vrij heftig, dus daar neem ik volgende keer iets minder van. Verder zeker eentje die ik nog eens ga maken :-)
Hihi dan kan kloppen, ik HOUD van kardemom.. Maar voeg vooral de volgende keer iets minder toe :) Fijn om te horen dat hij lekker was en zo goed gelukt!
Hoi Bo, wow dat ziet er echt heerlijk uit. Helaas geen eieren voor mij. Zou het werken met flax-eggs? 7 is wel veel he. :) Groetjes
Oehhh ik denk het niet.. Nog niet geprobeerd, maar flax-eggs zijn echt stukken minder luchtig dan gewoon ei en juist die luchtigheid maakt deze cake zo lekker :)
Hallo Bo,
Dit lijkt me een heerlijke cake die ik echt een keer ga maken. Ik heb wel één vraagje: heb je dit in een elektrische of in een heteluchtoven gebakken. Ik heb begrepen dat de temperatuur in een heteluchtoven iets lager moet worden ingesteld en ik wil hem in een heteluchtoven bakken.
Judith
Ik heb deze cake gisteren gemaakt, wij vinden hem superlekker!