Een paar weekjes geleden ging ik op mini vakantie naar Zweden. Wát een super fijn land is dat. We verbleven met een stel vrienden in een zomerhuis dat recht aan de zee lag en de dagen bestonden uit luieren, wandelen door natuurgebieden en.. lekker eten! Van dat laatste heel veel ;) Ik plukte zo’n dertig oesters uit de zee voor ons huisje die we aten met een homemade vinaigrette. We barbecueden erop los met kakelverse zalm, mais met zeezout en ongepelde garnalen in knoflook. Zweedse mensen hebben naast seafood een grote liefde voor zoete baksels. Zo stond er bij aankomst een heerlijke geurende rabarber crumble voor onze neus die we aten met een soort dikke ongeklopte room. Het deed me een beetje denken aan gecondenseerde melk. De zoete room combineert fantastisch bij de zure rabarber. Nu zou ik Beaufood niet zijn als ik niet direct thuis aan de slag zou gaan met een meer gezonde (en glutenvrije) versie so here it is! Mijn glutenvrije rabarber crumble met vanille room. Geniet ervan!
Dit heb je nodig voor deze glutenvrije rabarbercrumble met vanille room / een kleine taart voor vier personen
Voor de bodem
- 175 gr zelfrijzend glutenvrij meel
- 1/2 ei
- 125 gr roomboter
- 45 gr kokosbloesemsuiker
Voor de vulling
- 4 tot 5 stengels rabarber – zo’n 375 gr 250 gr + 120
- sap van 1/2 citroen
- 1 kaneelstokje
- 2 tot 3 el kokosbloesemsuiker
voor de crumble
- 30 gr zelfrijzend glutenvrij bakmeel
- 30 gr havermout
- 1 el kokosbloesemsuiker
- 40 gr roomboter
Voor de vanilleroom
- 150 ml slagroom
- merg van 1 vanillestokje
Zo maak je het
Begin met de bodem. Kneed de ingrediënten door elkaar tot een samenhangend deeg. Maak er een bal van, pak hem in met folie en leg een half uurtje tot een uur in de koelkast.
Maak ondertussen de vulling. Snijd 250 gram van de rabarber in grove stukken. Stoof de rabarber in een laagje water samen met het kaneelstokje en de citroen in 6 minuten zacht. Voeg in de laatste minuut de suiker toe. Snijd de overgebleven rabarber in kleine blokjes. Deze doe je rauw in de taart. Zeef de rabarber en laat goed uitlekken. Gooi het vocht niet weg, daar kun je straks siroop van maken.
Verwarm je oven voor op 180 graden en vet een taartvorm (18 cm) in. Wanneer je een springvorm gebruikt, bekleed de bodem dan met bakpapier. Neem het deeg uit de koelkast en rol uit tot een ronde dunne plak. Ik deed dit op een stuk bakpapier, aangezien glutenvrij deeg nogal breekbaar is.
Draai het vel bakpapier met daarop het deeg om op de taartvorm. Dit hoeft niet super netjes, je kunt de stukjes deeg die gescheurd zijn gewoon weer dichtplakken. Het wordt een robuuste taart ;) Druk de bodem en de zijkanten goed aan. Bestrooi de bodem met twee eetlepels havermout.
Schep de rabarber in de vorm en sluit af met de rauwe rabarber. Maak de crumble door de ingrediënten door elkaar te kneden tot een kruimelig deeg. Verdeel de kruimels over te taart en heb hem in het midden van de oven in 50 tot 50 minuten gaar. Houd de taart de laatste tien minuten goed in de gaten.
Je kunt siroop voor over de taart maken (aanrader!) van het overgebleven rabarbersap. Kook het sap met twee eetlepels kokosbloesemsuiker in tot siroop. Je kunt er ook een theelepel maïzena aan toevoegen zodat het sneller dik wordt
Maak voor het serveren de vanilleroom. Klop de room lobbig en meng het vanillemerg erdoor. Haal de taart uit de oven en laat hem een paar minuten afkoelen. Serveer de taart met de room en een scheutje rabarbersiroop. De volgende dag is hij misschien wel nog lekkerder!
Genieten!
Ziet eruit om te smullen! Denk je dat het mogelijk is om het zelfrijzende bakmeel te vevangen door amandelmeel met wat bakpoeder? Liefs, Emma
Hooi Emma, amandelmeel heeft een totaal andere structuur en samen met de overige ingrediënten zul je hier nooit een werkbaar deeg van krijgen voor de bodem. Ik raad je dan ook aan (glutenvrije) meel te gebruiken. De crumble kun je echter wel van amandelmeel maken! Liefs, Bo