...

Glutenvrije rabarbertaart met vanille room

Glutenvrije rabarbertaart met vanille room

door | jul 14, 2018 | Desserts, Recepten, Zoetigheden | 2 reacties

Glutenvrije rabarbertaart met vanille room, Glutenvrije taarten, Gezonde taarten, Gezonde verjaardagstaarten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Zweedse taart recepten

Een paar weekjes geleden ging ik op mini vakantie naar Zweden. Wát een super fijn land is dat. We verbleven met een stel vrienden in een zomerhuis dat recht aan de zee lag en de dagen bestonden uit luieren, wandelen door natuurgebieden en.. lekker eten! Van dat laatste heel veel ;) Ik plukte zo’n dertig oesters uit de zee voor ons huisje die we aten met een homemade vinaigrette. We barbecueden erop los met kakelverse zalm, mais met zeezout en ongepelde garnalen in knoflook. Zweedse mensen hebben naast seafood een grote liefde voor zoete baksels. Zo stond er bij aankomst een heerlijke geurende rabarber crumble voor onze neus die we aten met een soort dikke ongeklopte room. Het deed me een beetje denken aan gecondenseerde melk. De zoete room combineert fantastisch bij de zure rabarber. Nu zou ik Beaufood niet zijn als ik niet direct thuis aan de slag zou gaan met een meer gezonde (en glutenvrije) versie so here it is! Mijn glutenvrije rabarber crumble met vanille room. Geniet ervan!

Glutenvrije rabarbertaart met vanille room, Glutenvrije taarten, Gezonde taarten, Gezonde verjaardagstaarten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Zweedse taart recepten

Glutenvrije rabarbertaart met vanille room, Glutenvrije taarten, Gezonde taarten, Gezonde verjaardagstaarten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Zweedse taart recepten

Dit heb je nodig voor deze glutenvrije rabarbercrumble met vanille room / een kleine taart voor vier personen

Voor de bodem

  • 175 gr zelfrijzend glutenvrij meel
  • 1/2 ei
  • 125 gr roomboter
  • 45 gr kokosbloesemsuiker

Voor de vulling

  • 4 tot 5 stengels rabarber – zo’n 375 gr     250 gr + 120
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 2 tot 3 el kokosbloesemsuiker

voor de crumble

  • 30 gr zelfrijzend glutenvrij bakmeel
  • 30 gr havermout
  • 1 el kokosbloesemsuiker
  • 40 gr roomboter

Voor de vanilleroom

  • 150 ml slagroom
  • merg van 1 vanillestokje

 

Glutenvrije rabarbertaart met vanille room, Glutenvrije taarten, Gezonde taarten, Gezonde verjaardagstaarten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Zweedse taart recepten
Glutenvrije rabarbertaart met vanille room, Glutenvrije taarten, Gezonde taarten, Gezonde verjaardagstaarten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Zweedse taart recepten

Glutenvrije rabarbertaart met vanille room, Glutenvrije taarten, Gezonde taarten, Gezonde verjaardagstaarten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Zweedse taart recepten

Glutenvrije rabarbertaart met vanille room, Glutenvrije taarten, Gezonde taarten, Gezonde verjaardagstaarten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Zweedse taart recepten

Glutenvrije rabarbertaart met vanille room, Glutenvrije taarten, Gezonde taarten, Gezonde verjaardagstaarten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Zweedse taart recepten

Zo maak je het

Begin met de bodem. Kneed de ingrediënten door elkaar tot een samenhangend deeg. Maak er een bal van, pak hem in met folie en leg een half uurtje tot een uur in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling. Snijd 250 gram van de rabarber in grove stukken. Stoof de rabarber in een laagje water samen met het kaneelstokje en de citroen in 6 minuten zacht. Voeg in de laatste minuut de suiker toe. Snijd de overgebleven rabarber in kleine blokjes. Deze doe je rauw in de taart. Zeef de rabarber en laat goed uitlekken. Gooi het vocht niet weg, daar kun je straks siroop van maken.

Verwarm je oven voor op 180 graden en vet een taartvorm (18 cm) in. Wanneer je een springvorm gebruikt, bekleed de bodem dan met bakpapier. Neem het deeg uit de koelkast en rol uit tot een ronde dunne plak. Ik deed dit op een stuk bakpapier, aangezien glutenvrij deeg nogal breekbaar is.

Draai het vel bakpapier met daarop het deeg om op de taartvorm. Dit hoeft niet super netjes, je kunt de stukjes deeg die gescheurd zijn gewoon weer dichtplakken. Het wordt een robuuste taart ;) Druk de bodem en de zijkanten goed aan. Bestrooi de bodem met twee eetlepels havermout.

Schep de rabarber in de vorm en sluit af met de rauwe rabarber. Maak de crumble door de ingrediënten door elkaar te kneden tot een kruimelig deeg. Verdeel de kruimels over te taart en heb hem in het midden van de oven in 50 tot 50 minuten gaar. Houd de taart de laatste tien minuten goed in de gaten.

Je kunt siroop voor over de taart maken (aanrader!) van het overgebleven rabarbersap. Kook het sap met twee eetlepels kokosbloesemsuiker in tot siroop. Je kunt er ook een theelepel maïzena aan toevoegen zodat het sneller dik wordt

Maak voor het serveren  de vanilleroom. Klop de room lobbig en meng het vanillemerg erdoor. Haal de taart uit de oven en laat hem een paar minuten afkoelen. Serveer de taart met de room en een scheutje rabarbersiroop. De volgende dag is hij misschien wel nog lekkerder!

Genieten!

Glutenvrije rabarbertaart met vanille room, Glutenvrije taarten, Gezonde taarten, Gezonde verjaardagstaarten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Zweedse taart recepten

Glutenvrije rabarbertaart met vanille room, Glutenvrije taarten, Gezonde taarten, Gezonde verjaardagstaarten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs, Zweedse taart recepten

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Whipped tahin (luchtig opgeklopte sesampasta)

Move over whipped feta, hallo whipped tahin! Oftewel: luchtig opgeklopte sesampasta. Sesampasta wordt ook wel tahin of tahini genoemd en wordt gemaakt van (je raadt het al) sesamzaadjes. Wist je dat je sesampasta op kunt kloppen tot een luchtige dip? Héérlijk als...

Lees meer
Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever

Dit lieve mensen, is het ultieme hapje voor echte visliefhebbers. Rogge toastjes met mousse van kabeljauwlever. Ik weet het, dit klinkt wellicht een beetje vreemd maar geloof mij, wil je proeven! In een vorig artikel vertelde ik je al dat ik kabeljauwlever ontdekte....

Lees meer
Coq au vin met witte wijn

Coq au vin met witte wijn

Herinneren jullie je mijn Chef's Line avontuur op tv nog? In deze kookwedstrijd nam ik het op tegen de chefs van Frans restaurant Bistrot Neuf. Één van de gerechten die ik maakte was coq au vin met witte wijn. Súper malse kip in een kruidige saus van witte wijn, verse...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

  1. Emma

    Ziet eruit om te smullen! Denk je dat het mogelijk is om het zelfrijzende bakmeel te vevangen door amandelmeel met wat bakpoeder? Liefs, Emma

    Antwoord
    • Bo

      Hooi Emma, amandelmeel heeft een totaal andere structuur en samen met de overige ingrediënten zul je hier nooit een werkbaar deeg van krijgen voor de bodem. Ik raad je dan ook aan (glutenvrije) meel te gebruiken. De crumble kun je echter wel van amandelmeel maken! Liefs, Bo

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *