Deze glutenvrije chocolade donuts zijn echt ge-wel-dig om te maken voor Valentijn. Voor jezelf, je lover, je mams of misschien wel voor een vriendin. Verpak een paar chocolade donuts in een klein doosje en je hebt een súper leuk eetbaar cadeautje. De donuts zijn heerlijk smeuïg van binnen en hebben een superlekkere topping van gesmolten chocolade en knapperige stukjes gedroogd fruit.
De chocolade donuts zijn mega eenvoudig te maken en het beslag is een stuk gezonder dan de klassieke donut. Ook helemaal heerlijk hoor, maar jullie kennen me, ik pak het graag iets gezonder aan. Zo zijn deze chocolade donuts botervrij en gezoet met appelmoes! Het meel vervangen we door een mix van glutenvrij meel en amandelmeel. Hierdoor krijgen de donuts een lekkere nootachtige touch én zijn ze vrij van gluten. Eet je niet glutenvrij? Dan kun je het glutenvrije meel weglaten en dat vervangen door gewoon meel.
Smeuïge glutenvrije donuts
Ik ben trouwens normaliter niet zo van de valentijnrecepten, maar ik dook dit jaar toch maar even de keuken in om aan de slag te gaan met typische valentijn ingrediënten als chocolade en rood fruit. Met als resultaat deze luchtige, smeuïge chocolade donuts en glazuur van pure chocolade. Ik twijfelde nog even om red velvet chocolade te gebruiken (voor een mooie roze kleur), maar ik koos uiteindelijk toch voor extra pure chocolade met 85% cacao, omdat ik dat het lekkerst vind. Maar mocht je wel graag een roze topping willen voor Valentijn, dan kun je de donuts dus ook in gesmolten roze ruby chocolade dippen.
Na het dippen komt het leukste gedeelte en dat is het versieren van de donuts. (Op het opeten na dan). Hiervoor gebruiken we gedroogd rood fruit. Vaak gewoon te koop in de supermarkt (bij het havermoutschap) en anders bij de Turkse winkel bijvoorbeeld. Gedroogde aardbeien en frambozen hebben naast een lekker knalkleurtje ook een heerlijk friszoete smaak. Een perfecte gezondere vervanger van suikerdecoratie.
Geniet van deze heerlijke donuts. Laten jullie me weten wat jullie ervan vonden?
Dit heb je nodig voor deze glutenvrije chocolade valentijn donuts / 6 stuks
- 100 gr glutenvrij meel – of gebruik gewoon meel als je niet glutenvrij eet
- 30 gr amandelmeel
- 1 flinke el cacaopoeder
- 1 groot ei
- 1 tl bakpoeder
- 1/4 tl bakingsoda
- 20 gr (kokos)suiker
- 30 gr appelmoes
- 60 ml (plantaardige) melk
Voor het chocoladeglazuur
- 100 gr pure chocolade – 80%
- 2 el kokosvet
- 1 el honing
- topping: 10 gr gedroogd rood fruit
Zo maak je ze
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet zes holtes van de donut bakvorm in met bakspray.
Meng in een kom de droge ingrediënten. Amandelmeel, (glutenvrij) meel, een snuf zout, bakpoeder, bakingsoda, cacaopoeder en de kokossuiker.
Meng in een andere kom het ei, de appelmoes en de (plantaardige) melk tot een gladde massa. Schenk dit bij de droge ingrediënten en spatel de boel tot een egaal beslag.
Schep het beslag in een spuitzak (of stevig boterhamzakje) en knip een puntje eraf. Vul de zes holtes van de donutvorm met het beslag.
Bak de donuts 15 minuten in het midden van de oven.
Smelt ondertussen de chocolade au bain marie, samen met het kokosvet en de honing. Roer tot de chocolade gesmolten is.
Tip: voor een extra smaakvolle chocolade glazuur voeg je twee theelepels espressopoeder toe aan de chocolade glazuur!
Zijn de chocolade donuts gaar? Laat ze dan een paar minuutjes afkoelen en haal ze vervolgens uit de vorm. Dip de donuts een voor een in het chocolade glazuur. Heb je chocolade glazuur over? Dubbeldip de donuts dan nog een keer in de chocolade. Versier de glutenvrije chocolade donuts met verkruimeld gedroogd fruit.
Eeeeet smakelijk! Je kunt de donuts maximaal drie dagen bewaren in een afgesloten bak buiten de koelkast.
Ik wil deze volgende week gaan maken. Bedoel je met het kokosvet kokosolie of het dikke laagje bij een blikje kokosmelk?
Yes met kokosvet bedoel ik kokosolie!:)
Hmmmm zien er heerlijk uit!! Heb alleen geen donut vorm. Zou je ze ook als muffins kunnen maken?
Ziet er heerlijk uit! Ik wil ze graag proberen. Welk type glutenvrij meel kun je het beste gebruiken? Kan dat ook met amandelmeel dat je extra amandelmeel gebruikt? En heb je nog een idee hoe te maken als je niet zo’n donutvorm hebt?
Ik gebruik glutenvrij meel van Schär, maar je kunt natuurlijk ook een ander merk gebruiken! Als je dit vervangt door amandelmeel worden de donuts te ‘kruimelig’. Ik heb nog geen truc gevonden om deze donuts te maken zonder donutvorm helaas..