Eindelijk! Ik heb een uitstekende broodvervanger gevonden. Er zijn heel veel producten om brood te vervangen, denk aan crackers of wraps, maar soms heb je gewoon zin in een lekker bammetje. Crackers zijn vrij licht verteerbaar dus ze zullen je niet snel een langdurig verzadigd gevoel geven. Een jaar geleden stopte ik met brood eten om verschillende redenen. Ik had regelmatig buikpijn, voelde me energieloos na mijn lunch en ik wilde wat afvallen. Even geen brood meer dus! Dat bevalt me echter zo goed dat ik heb besloten daarmee door te gaan. Als ik toch eens zin heb in een lekker broodje maak ik deze glutenvrije broodjes van havermout of van boekweit, zoals hieronder. Je mixt de ingrediënten, schuift de bakplaat een half uurtje de oven in en klaar is kees :D
Dit heb je nodig voor vier glutenvrije broodjes van boekweit / 4 broodjes voor 2 personen
- 150 gram boekweitmeel
- 4 el yoghurt of hüttenkäse
- 4 eieren
- 2 tl wijnsteenbakpoeder
- snuf zout
- optioneel: sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten etc.
Zo maak je ze
Verwarm je oven voor op 175 graden.
Meng in een kom het boekweitmeel, wijnsteenbakpoeder, zout en de huttenkase.
Splits de eieren en voeg het eiwit toe. Meng alles goed door elkaar (met een machine met deeghaken, een garde, een lepel etc. leef je uit!) tot je deeg hebt.
Bedek een bakplaat met bakpapier. Schep het deeg in vier bolletjes op de bakplaat en strijk ze plat met een lepel. Het kan een beetje plakkerig zijn dus maak de lepel steeds even nat. Bestrooi de broodjes met pompoenpitten, sesamzaad of zonnebloempitten.
Bak de broodjes 20 tot 30 minuten in de oven. Check ze na 15 minuten regelmatig want elke oven is anders!
Beleg je boekweit broodjes met lekkere en gezonde ingrediënten. Denk aan:
Kaas, tomaat en een gekookt eitje
Komkommer, rosbief, zwarte peper
Ham, avocado en huttenkase
Mozzarella, tomaat en pesto
Veldsla, geitenkaas, noten en honing
Zalm, rucola met een dressing van yoghurt en dille
Gerookte kip, avocado en rucola
Net gemaakt! Echt super lekker! Alleen hoe en hoelang kan je de broodjes bewaren en kan je ze ook invriezen?
Groet
Mies
Leuk om te horen! Ze zijn het lekkerst binnen drie dagen. Ik weet niet hoe ze smaken nadat je ze hebt ingevroren, maar in theorie zou het kunnen :)
Hoi Bo, heb je ook nog een tip wat ik met de 4 eigeel kan doen?
Hoi Bo,
Ik wil deze broodjes vanavond maken voor bij mijn soepie en heb nog een hele bak kwark staan. Kan het ook met kwark ipv yoghurt of huttekase? Of is het dan gedoemd te mislukken?
Ze zien er in ieder geval super lekker uit :)
Hoi Marika, dat kan zeker! Eet smakelijk vanavond :)
Hoi!
Met 4 yoghurt/huttenkase bedoel je dan vier eetlepels? :)
X
Dat klopt! Sorry ik pas het meteen aan :)
Hallo Bo,
Je gebruikt het eigeel niet in deze broodjes?
lies
Nee, dat klopt :) Alleen het eiwit.
Hoi Beau, maakt het nog verschil als ik ipv wijsteenbakpoeder backing soda gebruik? En zijn het echt twee eetlepels? Alvast bedankt voor je reactie!
Hoi Laura, backing soda is sterker dan bakpoeder. Wijnsteenbakpoeder is een natuurlijke variant op gewone bakpoeder. Je kunt backing soda gebruiken als je je baksel wil laten rijzen. Neem als je soda gebruikt 1 eetlepel in plaats van 2 :)
Hoi hoi, kan de huttenkase ook vervangen worden door wat anders? Groetjes, Joyce
Ja hoor! Toevallig had ik vandaag geen huttenkase in huis dus gebruikte ik yoghurt :)