Glutenvrij bananenbrood met dadels en noten

Dit recept mag hier natuurlijk niet ontbreken. Een hype in healthy foodland, bananenbrood! Al lijkt het meer op een cake. Ik heb een aantal keer geknutseld met verschillende ingrediënten en in dit recept voor glutenvrij bananenbrood met dadels en notengebruik ik boekweit. Je kunt ook amandelmeel gebruiken waardoor de structuur van het brood luchtiger is, maar omdat amandelmeel wat prijzig is koos ik voor boekweit.

Het eerste resultaat? Een prachtig uitziende cake. Maar na het eerste hapje was ik een kleeein beetje teleurgesteld want.. ik verwachte de smaak van zoete cake. Maar dat is denk ik ook precies de reden waarom bananenbrood ‘ bananenbrood’  heet en niet bananencake. Poging twee pakte beter uit, want met rozijnen, dadels, noten en chocoladestukjes maak je dit brood écht lekker.  Ik bak sinds kort elke week een (je kunt hem een week bewaren in de koelkast) en elke dag neem ik twee plakken als tussendoortje of ontbijt met daarop bijvoorbeeld notenpasta en plakjes banaan of cacaoboter. Yum!

 

Ingrediënten voor één glutenvrij bananenbrood met dadels en noten (10 a 12 plakken)

 • 150 gram boekweit
 • 3 middelgrote bananen
 • 3 eieren
 • 1,5 tl bakpoeder
 • 2 el palmsuiker
 • 1 el kaneel
 • Snufje zout
 • 1 tl kokosvet om de vorm mee in te vetten
 • een hand ongezouten noten
 • een stuk of 6 grote dadels, ontpit

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe alle ingrediënten, behalve dadels en de noten, in een blender en blend dit in 1 minuut tot een glad beslag. Schep daarna de noten en dadels door het beslag.

Vet een cakevorm in met een beetje kokosvet en leg eventueel een stuk bakpapier op de bodem. Zo krijg je het brood er makkelijker uit.

Schenk het beslag in de vorm en zet weg in de oven voor 30 tot 40 minuten.

 Je kunt het brood afgedekt een weekje bewaren in de koelkast.
Je kunt de cake nog lekkerder maken door er gedroogd fruit aan toe te voegen. En ben je een chocolade fan? Voeg dan een eetlepel cacaopoeder toe
Print Friendly, PDF & Email
14 Comments
 1. Hi Bo, ik heb de glutenvrij bananenbrood gemaakt mijn vraag is of het juist is als ik 1.5 eetlepel bakpoeder toevoeg want de cake was heerlijk van smaak maar ontzettend vast van structuur houd dat in dat ik het bakpoeder moet minderen of niet ???

  Groet,
  Mariella lubbers

  1. Hoi Mariella, de structuur van dit brood is inderdaad vrij vast. Als je hem wat zachter wilt kun je dit veranderen door minder bakpoeder toe te voegen inderdaad en hem ietsje minder lang in de oven te laten. Hierdoor wordt hij wat smeuïger! Liefs, Bo

 2. Ik was van plan dit recept morgen te maken, nu is mijn vraag: is het mogelijk om palmsuiker te vervangen door agavesiroop en in welke verhouding? En wat is lekker i.p.v. noten? Ik heb een ernstige notenallergie en weet niet zo goed wat een goede hartige vervanging voor noten kan zijn (ik wil niet nog meer zoetige dingen toevoegen)?

  1. Hoi Pam! Palmsuiker is prima te vervangen door agave. Proef zelf even wat je lekker vindt, ik zelf zou twee a drie eetlepels doen. In plaats van noten kun je zaden en/of pitten gebruiken, bijvoorbeeld zonnebloem, pompoen of pijnboompitten. Eet smakelijk!

 3. Dag Bo,

  Wat een ontzettend lekker recept! Ik kan helaas niet zo goed tegen bananen. Heb je toevallig andere tips of ideeën om de bananen te vervangen?

  1. Hoi Janneke, tot mijn verbazing kwam ik erachter dat ik in elke cake die ik bak een banaan doe. Ik ga dus binnenkort aan de slag om een lekkere cake te maken zonder banaan!:)

 4. mm deze ga ik zo maken! die 150 gram boekweit kan je gewoon vervangen door 150 gram amandelmeel? En palmsuiker kan je dat ook 1 op 1 vervangen door kokosbloesemsuiker?
  En de laatste vraag; als je de cacao toevoegt wordt het echt een soort chocolade bananenbrood neem ik aan?
  Alvast bedankt voor het antwoorden :)

  1. Hoi Annemarie, je kunt de ingrediënten inderdaad vervangen door de door jou genoemde varianten. En met een beetje cacao erdoor krijg je een heel lekker chocolade bananenbrood :) Liefs, Bo

 5. Ik maakte het ook met boekweit waardoor ik wat teleurgesteld was, als alternatief gebruik ik nu speltmeel! Ook gezond, en een veel minder heftige smaak dan boekweit :-)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.