...

Glutenvrij appel kaneel brood

Glutenvrij appel kaneel brood

door | jun 23, 2019 | Lunch, Ontbijt, Recepten, Tussendoor, Zoetigheden | 26 reacties

Glutenvrij appel kaneel brood, Gezonde tussendoortjes, Glutenvrije tussendoortjes, Gezonde brood recepten, Gezond ontbijten, Glutenvrije lunchen, Suikervrije cakes

Dit voedzame appel kaneel brood is perfect als ontbijt, lunch of als tussendoortje. Ik ben redelijk fan van amandelmeel, maar ik maakte dit glutenvrije brood eens een keer zonder notenmeel zodat iedereen die allergisch is voor noten hier ook van kan genieten. Ik krijg namelijk best veel vraag naar nootvrije tussendoortjes. Jullie vragen, ik lever :D

Oh, en waarom ik dit een brood noem en geen cake? Net als bij een snee brood smaakt een plak van dit appel kaneel brood extra goed met een lekkere topping erop. Bijvoorbeeld met een laag romige plantaardige variatie op boter. Wellicht hebben jullie het al voorbij zien komen op Instagram, maar ik ben enorm fan van de nieuwe 100% plantaardige variatie op boter van Becel. Nee dit is geen plat verkooppraatje, ik vind deze plantaardige spread echt héél erg lekker. Hij is super romig en bestaat uit een mix van plantaardige oliën die afkomstig zijn uit zaden van onder andere zonnebloemen, koolzaadbloemen en lijnzaadbloemen en uit shea- en kokosolie. Verder is Becel Pure vrij van palmolie, lactose, conserveermiddelen en kunstmatige smaakstoffen. Om verschillende redenen probeer ik steeds vaker plantaardige keuzes te maken. Een plantaardig voedingspatroon bestaat voornamelijk uit groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkorenproducten en plantaardige vetten en oliën. Nummer één is dat het simpelweg beter is voor het milieu en de dieren. Op nummer twee staat dat plantaardige voeding rijk is aan belangrijke voedingsstoffen, zoals goede onverzadigde vetten, en dus goed voor de gezondheid! Onverzadigde vetten, zoals Omega 3 en 6 dragen bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. Ik ga hier zeker niet roepen dat jullie allemaal veganist moeten worden (ben ik zelf namelijk ook niet), maar ik juich het vaker maken van plantaardige keuzes wél enorm toe. Ik zeg, maak dit appel kaneel brood eens, smeer er een lekkere laag plantaardige spread op en proef het zelf :)

Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden!

Glutenvrij appel kaneel brood, Gezonde tussendoortjes, Glutenvrije tussendoortjes, Gezonde brood recepten, Gezond ontbijten, Glutenvrije lunchen, Suikervrije cakes

Glutenvrij appel kaneel brood, Gezonde tussendoortjes, Glutenvrije tussendoortjes, Gezonde brood recepten, Gezond ontbijten, Glutenvrije lunchen, Suikervrije cakes

Dit heb je nodig voor dit glutenvrij appel kaneel brood

  • 200 gr havermeel – Vermaal hiervoor havermout tot meel in je blender of keukenmachine 
  • 100 gr boekweitmeel
  • 300 gr appelmoes – Suikervrij
  • 2 el psylliumvezels – Het geheime ingrediënt in glutenvrije baksels! Psylliumvezels zijn oplosbaar en kunnen twintig keer hun eigen gewicht aan water in zich opnemen. Deze eigenschap zorgt ervoor dat dit glutenvrije brood niet droog wordt. 
  • 150 ml havermelk
  • 3 eieren
  • 3 el kaneel

Voor de swirl

  • 100 gr appelmoes
  • 1 el kaneel

Voor erop

  • plantaardige variatie op boter – Becel Pure! 100%
    plantaardig, vrij van toevoegingen en kunstmatige smaakstoffen.
  • snuf kaneel
  • appelstroop

 

Glutenvrij appel kaneel brood, Gezonde tussendoortjes, Glutenvrije tussendoortjes, Gezonde brood recepten, Gezond ontbijten, Glutenvrije lunchen, Suikervrije cakes

Glutenvrij appel kaneel brood, Gezonde tussendoortjes, Glutenvrije tussendoortjes, Gezonde brood recepten, Gezond ontbijten, Glutenvrije lunchen, Suikervrije cakes

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bodem een cakevorm van 30 cm met bakpapier. Vet de randen van de vorm in.

Mix alle ingrediënten voor het appel kaneel brood door elkaar met een mixer. Schep het beslag in de vorm.

Meng voor de swirl de overige appelmoes en de kaneel. Schenk dit mengsel ook in de cakevorm en roer een paar keer met een spatel door het beslag. Hierdoor krijg je een mooie swirl. Daar zal je straks na het bakken niet veel meer van terug zien, maar wel qua smaak :D

Schuif de cake voor 45 tot 55 minuten in de oven. Leg eventueel een stuk zilverfolie op de cake wanneer de bovenkant te bruin wordt. Haal de cake uit de oven en laat hem volledig afkoelen voor je hem in plakken snijdt. Voor de finishing touch maak je de cake af met appelstroop.

Snijd een plak cake af, besmeer hem met een lekkere lik Becel Pure, een snuf kaneel en genieten maar!

Dit brood liever invriezen zodat hij langer houdbaar blijft? Geen probleem! Verpakt hem per een of twee plakken in zakjes en consumeer ‘m binnen een maand.

Glutenvrij appel kaneel brood, Gezonde tussendoortjes, Glutenvrije tussendoortjes, Gezonde brood recepten, Gezond ontbijten, Glutenvrije lunchen, Suikervrije cakes

 

 

 

* Dit recept heb ik speciaal ontwikkeld voor Becel Pure!

 

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met honing en vijgen uit de oven

Gebakken feta met vijgen en honing uit de oven! Een warme borrelhap met zoutige feta, zoete vijgen, honing en knapperige pistachenoten. De perfécte borrelhap als je het mij vraagt voor op een herfstige namiddag. Lees: een lange wandeling door het bos in de frisse zon...

Lees meer
Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella met geroosterde tomaten en basilicum-salsa

Stracciatella kaas met geroosterde tomaten en basilicum-salsa. Ik weet niet wat het is, maar deze nazomerse temperaturen halen de Italiaanse chef in mij naar boven! De zon schijnt, mijn olijfboompjes staan er uiterst tevreden bij en ik heb spontaan zin om een...

Lees meer
Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus

Italiaanse kabeljauw in witte wijnsaus. Zomerser dan dit wordt het vandaag niet lieve mensen! Botermals gebakken kabeljauw, zwemmend in een smaakvolle saus gemaakt van witte wijn, verse basilicum en honingtomaatjes. Of gewoon cherry tomaatjes, maar honingtomaatjes...

Lees meer

26 Comments

26 Reacties

  1. Jessica van de Vooren

    Hoi! Kan ik hierin de eieren vervangen door baking soda met appelazijn? Of valt het dan uit elkaar;-)

    Antwoord
    • Bo

      Geen idee, dit heb ik nog nooit geprobeerd..

      Antwoord
  2. Kitty

    Hallo, ik mag ook geen havermeel, kan ik daarvoor in de plaats amandelmeel gebruiken of iets anders?

    Groetjes Kitty

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Kitty, je kunt ook gewoon meel gebruiken! Liefs, Bo

      Antwoord
  3. Hellen

    3 eetlepels kaneel klopt dit?
    Groeten Hellen

    Antwoord
    • Bo

      Jep! Hierdoor krijg je een heerlijk intense kaneelsmaak. Maar minder mag natuurlijk ook :)

      Antwoord
  4. Ilse

    Wat is de voedingswaarde van een plak hiervan?

    Antwoord
    • Bo

      Geen idee, die bereken ik niet :)

      Antwoord
  5. Tamara

    Is havermelk glutenvrij? Zo ja, welke gebruik jij altijd?

    Antwoord
    • Bo

      Ik gebruik de bio havermelk van het merk Dream. Die is geheel glutenvrij!

      Antwoord
  6. Christa

    Hoi, zou ik de psyllium vezels eventueel kunnen vervangen door (gebroken) lijnzaad? Dat heb ik namelijk wel standaard in huis.

    Groetjes, Christa

    Antwoord
    • Bo

      Hmm nee, dit heeft echt een ander soort werking :)

      Antwoord
  7. Lisette

    Hoi Bo,

    Het brood hoeft bij ons niet glutenvrij te zijn. Kan ik dan gewoon bloem/meel gebruiken i.p.v. boekweitmeel?

    Groetjes Lisette

    Antwoord
  8. Wendy

    Net gemaakt voor mijn dochter van 2, ze smult ervan! Ik zou er de volgende keer nog wel stukjes appel oid doorheen doen, dan ziet het er misschien ook wat smakelijker uit ;) Heb jij daar misschien nog tips voor?

    Antwoord
    • Bo

      Stukjes appel als toevoeging klinkt super lekker :D

      Antwoord
  9. Stefanie

    Hoi Bo,

    Het lijkt me een heerlijk recept en het brood ziet er prachtig luchtig uit. Waar kun je psylliumvezels kopen? Ze zitten veelal in capsules.

    Groetjes,
    Stefanie

    Antwoord
    • Bo

      Ik koop mijn potten psylliumvezels (in poedervorm) bij Ekoplaza :)

      Antwoord
  10. Melanie

    Hi Bo,

    Wordt het brood nog luchtiger als ik bakpoeder toevoeg? Of is een speciale reden dat je het weggelaten hebt?

    Groetjes Melanie

    Antwoord
    • Bo

      Nee hoor, je kunt prima een theelepel bakpoeder toevoegen :)

      Antwoord
    • Bo

      Je bent een woordje vergeten dus ik kan je vraag nu helaas niet beantwoorden ;) De..?

      Antwoord
  11. R.

    Hi, kunnen de psylliumvezels ook weggelaten worden? :)
    Groetjes Rosanne

    Antwoord
    • Bo

      Hoi Rosanne, beter van niet :) Deze vezels vervangen de functie van gluten in het recept en zorgen voor een luchtigere cake!

      Antwoord
    • Muriel

      Hallo, wat ziet dit brood er heerlijk uit! Als ik dit brood wel met gluten wil maken wat voor meelsoort zou je aanraden en hoeveel gram?

      Groetjes Muriël

      Antwoord
      • Karoline

        Hoi Bo,
        klinkt goed voor mijn zoontje die glutenvrij en koemelkvrij moet eten; maar zou je de 200gr havermeel en 100 gr boekweitmeel ook door iets anders kunnen vervangen? Ik bak vooral veel met (zelfrijzend)amandelmeel bijvoorbeeld? Dat zou mijn voorraadkast waarderen;)

        Antwoord
        • Bo

          Ik gok dat je dit ook prima kunt vervangen door zelfrijzend amandelmeel, maar ik heb dit zelf nog nooit geprobeerd.. Ik ben benieuwd hoe het uitpakt!:) Liefs, Bo

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *