Gezondere XXL chocolade tahin reep

Gezondere XXL chocolade tahin reep

Deze gezondere XXL chocolade tahin reep is echt een een must make voor iedere chocolade liefhebber. Het idee voor deze reep ontstond per toeval toen ik de losse ingrediënten van mijn favoriete tussendoortje door elkaar husselde. Ik word sinds mijn bevalling nogal snel flauw en op dat soort moment snack ik een handje (oké klein kommetje..) noten, rozijnen en pure chocolade. Dit is echt een súper lekkere combi en ook nog eens voedzaam. Toen ik weer eens een kommetje met deze ingrediënten aan het vullen was bedacht ik me dat ik hier net zo goed een reep van kon maken. En dan geen chocolade reep waarbij je moeten zoeken naar de nootjes, maar een reep die BARST van de nootjes, rozijnen en pompoenpitten. Dat idee resulteerde in deze awesome chocoladereep die ook nog eens een heel stuk gezonder is dan de kant en klare repen uit de supermarkt.

Gezondere XXL chocolade tahin reep

Gezondere XXL chocolade tahin reep

Je maakt deze XXL chocolade reep met pure chocolade, een berg noten, pompoenpitten, amandelschaafsel en rozijnen. En kies voor kwalitatieve chocolade he lieve mensen! Dit maakt of breekt deze reep. Ik varieer altijd met verschillende merken chocolade, maar er zijn altijd standaard een paar Original Happiness repen van Delicata in mijn keuken te vinden. Dit is een huismerk van de AH. Mijn favo smaken zijn de Costa Rica met 71% cacao, Puur met 85% cacao en de fleur de sel met 75% cacao en zeezout.

Het geheime ingrediënt waardoor deze chocolade reep net even anders wordt dan alle andere chocoladerepen die je ooit at is tahin. Oftewel sesampasta. En een snuf kaneel en zeezout! Pure chocolade, kaneel, zeezout en sesampasta zijn echt een éxtreem lekkere combi. Deze basis vul je vervolgens aan met een berg gemengde noten (bijvoorbeeld amandelen en walnoten), pompoenpitten en rozijnen. Niet te zuinig doen hoor! Deze chocoladereep moet barsten van de stukjes ;)

Gezondere XXL chocolade tahin reep

Dit heb je nodig voor deze gezondere XXL chocolade tahin reep

  • 300 gr pure chocolade – kies voor minstens 70% cacao
  • 100 gr gemengde noten – bijvoorbeeld 50 gr walnoten en 50 gr amandelen
  • 30 gr pompoenpitten
  • 40 gr rozijnen
  • 25 gr geschaafde amandelen
  • 1 flinke el kokosvet
  • 1 flinke el tahin
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl zeezout – laat het zout weg wanneer je chocolade met zeezout gebruikt!

 

Zo maak je het

Leg een stukje bakpapier op de bodem van een cakevorm. Hierdoor wip je de chocoladereep er straks makkelijk uit. Ik gebruikte een cakevorm van 30 bij 12 centimeter.

Hak de gemengde noten en pompoenpitten. Je hoeft dit niet super fijn te hakken, maar gewoon tot kleinere stukjes.

Smelt in een kleine pan de chocolade au bain marie samen met het kokosvet. (Ik moet eerlijk bekennen dat ik chocolade zelf nooit au bain marie smelt, maar gewoon direct in de pan zelf. Je moet in dat geval wel heeeeel goed blijven roeren en goed uitkijken dat de boel niet aanbrand.) Roer de tahin en kaneel erdoor.

Voeg vervolgens het notenmengsel, de rozijnen en geschaafde amandelen toe. Schep de boel goed door elkaar en stort het mengsel in de cakevorm. Strooi er als laatst wat korreltjes zeezout over. Schuif de vorm voor minstens twee uur in de koelkast. Een uurtje in de vriezer kan ook.

Haal de reep uit de koelkast of vriezer, laat hem even op kamertemperatuur komen en snijd er vervolgens met een scherp mes repen van. Breekt er een reep door de hoeveel stukjes in de chocolade? Geen probleem, dan heb je gewoon een chocolade brok ;) Smaakt minstens net zo goed.

Je kunt de chocoladereep bewaren in de koelkast of op een niet al te warme plek in de keuken buiten de koelkast.

Geniet ervan!

Gezondere XXL chocolade tahin reep

Print Friendly, PDF & Email
Nog geen reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.