Gezonde ontbijtrecepten. Love it! Al moet ik héél eerlijk bekennen dat sinds ik moeder ben ik het een iets grotere uitdaging vind om elke ochtend gezond te ontbijten.. (hallo ochtendrun). Maar omdat ik gewoon echt zóveel lekker ga op een voedzaam ontbijt dan op een broodje kaas in de ochtend, gun ik mezelf die paar minuten extra tijd voor een gezonde start. Als ik echt heel veel haast heb dan ga ik voor een snelle gezonde smoothie (die ik soms al de avond van te voren maak) en als ik wat langer de tijd heb (lees: 10 minuten) dan ga ik bijvoorbeeld liever voor een gezonde omelet met appel & kaneel of havermout pannenkoekjes met daarop plakjes banaan & granola. Vooral die gezonde omelet met appel en kaneel is een echte aanrader! Bomvol eiwitten, makkelijk te maken en met de smaak van appeltaart. Heer-lijk. Ook ben ik gróót fan van ontbijtcakes. Ik schuif regelmatig op zondag een gezonde cake in de oven waar ik dan de aankomende drie dagen mee ontbijt. Althans, dat is de bedoeling. Vaak is de cake na twee dagen al op, want Louen (2) vindt het ook heerlijk om met een plak gezonde cake te ontbijten. En ja, daar verstoppen we natuurlijk stiekem groenten in ;) Net zoals bij mijn roze pannenkoekjes van biet en de gezonde wortel pancakes!
Hieronder vind je een lijst met mijn favoriete gezonde ontbijtrecepten. Van gezonde cakes tot aan smoothies, crumbles, voedzame pannenkoeken en makkelijke broodjes gemaakt van havermout. Geniet ervan!
1. Gezonde cake met bieten en chocolade
Een voedzame chocolade cake met een flinke portie biet erin verstopt.. (En nee, dat proeven we niet!)
2. Gezonde havermoutpannenkoekjes (basisrecept)
Deze gezonde pannenkoekjes zijn naast voedzaam en lekker vullend (hallo havermout!) ook nog eens heel makkelijk en snel te maken. Nog handiger: ik maak vaak zelfs meteen een dubbele portie zodat ik de volgende dag weer een lekker ontbijtje of een goede lunch heb. (Of Louen, want die vindt ze ook fantastisch!)
3. Vegan koffie smoothie
Als ik een kickstart nodig heb drink ik graag deze super romige vegan koffie smoothie. Gemaakt met koffie, havermelk, banaan, een snufje cacaopoeder en dadel. Heer-lijk. Voor een extra vullende smoothie doe ik er soms ook nog drie eetlepels havermout door. Echt een aanrader!
4. Gebakken havermout met appel en kaneel uit de oven
Door de havermout te bakken in de oven, krijgt het een spongy textuur. Een beetje als een cake. Met de appel en kaneel is het dan net een warm appeltaartje, superlekker! En wat ook handig is: de oven doet het werk, dus jij kan ondertussen douchen/je make-up doen/je lunch klaarmaken. Win win!
5. Gezonde rode bieten pannenkoeken
Deze rode bieten pannenkoeken zijn een grote hit hier thuis. Ze zitten bomvol groenten én zijn supersnel gemaakt. Ik gooi alles in de blender, giet ze in de pan en binnen no time heb ik een hele stapel!
6. Glutenvrij appel amandelbroodje
Een heerlijk en gezond amandelbroodje met rozijnen en stukjes appel. Ook heerlijk als tussendoortje!
7. Vegan bananenbrood muffins met blauwe bessen
Deze muffins zitten bomvol goede vezels door de havermout, boekweit en bananen én vullen daardoor supergoed. In mijn recepten zie je regelmatig boekweitmeel voorbij komen. Boekweit is van nature glutenvrij, licht verteerbaar, heeft een lekkere nootachtige smaak en bevat veel meer plantaardige eiwitten dan andere granen.
8. Glutenvrije broodjes met Italiaanse kruiden
Deze glutenvrije broodjes met Italiaanse kruiden zijn echt geweldig als ontbijt. Ze zijn ontzettend makkelijk te maken en ze hoeven maar twintig minuutjes in de oven. De basis van het beslag bestaat uit yoghurt, boekweitmeel en ei!
9. Chocolade bieten smoothie (bowl)
Deze smootgie is voedzaam, heeft een intense chocoladesmaak en is lekker romig. Haak vooral niet af bij het woord biet want geloof mij, die proef je amper terug. Gekookte bieten hebben een volle zoete smaak en zijn daardoor perfect om door een smoothie te doen!
10. Glutenvrije boekweit pannenkoeken
Deze glutenvrije boekweit pannenkoeken zijn heerlijk als ontbijt met (bijvoorbeeld) notenpasta en banaan, blauwe bessen en volle kwark.
11. Koolhydraatarm notenpasta brood (zonder banaan)
Dit heerlijke zoete brood maak je zonder meel (jep, glutenvrij dus) en is koolhydraatarm. Eet een paar plakken als ontbijt met Hüttenkäse en verse jam erop of als tussendoortje met een laagje chocoladepasta.
12. De avocado bieten smoothie van Doutzen Kroes
Een heerlijk zoete smoothie gemaakt van bieten, dadels en avocado.
13. Overnight oats met banaan en speculaaskruiden
Ik ben gewoon zó gek op havermout in de ochtend. Het is makkelijk, snel klaar, voedzaam en je kunt oneindig variëren met toppings als fruit, noten en zaden.
14. Appel kaneel ontbijt crumble
Een warme crumble gemaakt van appeltjes (of peer!) havermout en amandelmeel. Heerlijk met een klodder volle biologische yoghurt erop!
15. Omelet roll met guacamole en feta
Deze omelet roll met guacamole zit bomvol eiwitten en goede vetten uit avocado. De feta geeft een lekker zoutje af en je geeft dit gerecht een kruidig tintje door een snuf ras el hanout door het eibeslag te roeren.
16. Gebakken havermout met kiwi en kokosroom
Ik weet niet wat jouw routine is, maar ik vind het altijd fijn om eerst te douchen en daarna als ik helemaal klaar ben pas te ontbijten. Jullie ook? Dan is dit ontbijt echt perfect. Wanneer je uit bed komt zet je de oven aan, schuif je deze ovenschaal met kiwi en havermout erin en als je klaar bent met douchen is deze gebakken havermout ready to eat. Hij heeft iets weg van een smeuïge gebakken cake. Héél lekker!
17. Honing pannenkoeken van amandelmeel
Nóg zo’n lekker en voedzaam pannenkoekenrecept. Dit keer niet gemaakt van havermout, maar van amandelmeel!
18. Wortel pancakes met kokossiroop
Glutenvrije pannenkoekjes gemaakt van.. wortel! Ze zijn lekker fluffy en smaken extra goed met een klodder volle biologische kwark en ahornsiroop erop!
19. Broccoli frittata met gerookte zalm
Zin in een hartig ontbijt! Dan is deze frittata met broccoli, kiemen en gerookte zalm helemaal iets voor jou.
20. Banaan uit de pan met honing en kaneel
Ik vind het heeerlijk om te ontbijten met banaan. Liefst in een kommetje romige havermout, maar zelfs bij mij komt de havermout me af en toe de neus uit. Gelukkig kun je nog heel veel meer lekkere dingen doen met banaan! Zoals hem halveren en even bakken in een grillpan samen met wat honing en snuf kaneel..
21. Perencrumble uit de oven met kaneelroom
22. Gebakken eitje met spinazie en shiitakes
Zeekraal is te vinden in het vissschap van de meeste supermarkt. Het is een plantje met een lekkere zoutige smaak én zit vol goede voedingsstoffen. Ik serveer het regelmatig als bijgerecht bij sushi, gewokt met asperges of boontjes, maar je kunt het dus ook prima serveren bij een gebakken eitje!
23. Pompoen pannenkoekjes met rozijnen
In Curaçao kon ik er niet vanaf blijven. Arepa di pampuna, oftewel kleine pannenkoekjes met pompoen en rozijnen. Zó lekker! Eenmaal weer thuis in Nederland besloot ik ze meteen te maken, maar dan glutenvrij en zonder drie kilo suiker erin ;)
Zo, dit was een (hele grote) greep uit mijn favoriete ontbijtrecepten! Ik ben heel benieuwd waar jij graag mee ontbijt.. Laat je het me weten hieronder?
Liefs!
Bo
0 reacties