Gezonde frikandellen (speciaal)

Gezonde frikandellen (speciaal), Gezond fastfood, Zelf frikandellen maken, Frikandellen van kip, Frikandellen van zoete aardappel, Gezonde snack recepten, Gezonde foodblogs, Glutenvrije frikandellen, Frikandellen uit de pan, Gezonde foodblogs

Weet je wat ik echt hilarisch vind? Ik krijg altijd veel leuke reacties op mijn gezonde creaties, maar mijn telefoon ontplofte toen ik een foto van een frikandel plaatste haha. Stiekem blijven we toch allemaal oude snoeperds! Maar ik heb goed nieuws, want zoals ik op mijn social media kanalen al verklapte.. is deze frikandel gezond! Of in ieder geval een heel stuk gezonder dan een echte frikandel.

Het fijne is dat hij vrijwel hetzelfde ruikt en smaakt. En je hoeft er ook geen uur voor in de keuken te staan, want dan zou het natuurlijk geen fastfood meer heten. Dus hop, snel de zoete aardappelfriet in de oven, frikandellen rollen, ogen dicht en genieten van gezonde voeding die lekker ongezond smaakt!

 

Dit heb je nodig voor vier gezonde frikandellen (speciaal)

 •  1 zoete aardappel – zo’n 150 gram
 • 200 gram biologisch kipgehakt
 • 60 gram havermeel – je kunt havermeel kopen in de winkel, maar ik gebruik altijd havermout. Blend je havermout in een blender kort tot havermeel
 • snuf zout
 • snufje gerookt paprikapoeder
 • wat kokosvet/olie/boter om in te bakken

 

Gezonde frikandellen (speciaal), Gezond fastfood, Zelf frikandellen maken, Frikandellen van kip, Frikandellen van zoete aardappel, Gezonde snack recepten, Gezonde foodblogs, Glutenvrije frikandellen, Frikandellen uit de pan, Gezonde foodblogs

 

Zo maak je ze

Breng een pan water aan de kook en kook hierin de aardappel in 20 minuten zacht.

Haal de aardappel uit de pan en trek het velletje eraf. Prak hem daarna met een vork fijn tot een puree.

Schep de aardappelpuree samen met het kipgehakt in een kom en roer goed door elkaar. Voeg een snuf zout, het gerookte paprikapoeder en het havermeel toe en roer goed tot alles gemixt is.

Verwarm een klein klontje vet in een koekenpan. Verdeel het kipmengsel in vieren en draai er vier frikandellen van. Ik weet het, het is een beetje plakkerig maar oefening baart kunst ;)

Bak de frikandellen in een paar (ongeveer vier) minuten aan alle kanten gaar.

Eet smakelijk!

 

De koning onder de frikandellen is voor mij de frikandel speciaal. Dus snipper een (rood) uitje en dip je frikandel in wat ketchup en mayo. Wist je dat je zelf heel makkelijk mayo kunt maken? Het recept vind je hier. Oh, en kun je geen kipgehakt vinden? Je kunt ook een kipfilet van 200 gram pureren met je staafmixer en dat in plaats van gehakt gebruiken

Print Friendly, PDF & Email
30 Comments
 1. Heerlijk maar had alleen beter eerst de reacties kunnen lezen ?.
  Zoals het rollen in plastic en wat kruiden/specerijen toevoegen.
  De volgende ronde wordt het dus nog lekkerder.

 2. Net de frikandel op ik vond hem heerlijk ik heb wel paprikapoeder knoflook, uienpoeder peper en zout aan het kippengehakt toegevoegd. Zeker speciaal is een aanrader.

 3. Ook ik heb ze gemaakt, mini varianten voor bij de borrel, en ook ik vond er de echte frikadelsmaak niet echt in terug, maar lekker zijn ze zeker!! Ook bij de kinderen vielen ze in de smaak, zeker voor herhaling vatbaar.

  1. Fijn Jennifer! En inderdaad, als ik de echte frikandellensmaak erin wil laten terug komen moet ik er een hoop slechte ingrediënten in verwerken en dat wil ik natuurlijk niet, hihi.. Leuk idee om er mini’s van te maken! Liefs, Bo

 4. Ik heb ze gisteren klaargemaakt en ze waren een hit!
  De frikandellensmaak heb ik er wel niet echt in teruggevonden maar ze waren super lekker (en voor herhaling vatbaar!!)
  Maar in plaats van ze te rollen met mijn handen, heb ik een klein beetje van het mengsel op een vel vershoudsfolie gelegd. De folie dichtgerold en dan de folie heen en weer gerold.
  Zo heb je op het einde een worst en heb je niet het probleem dat alles aan je vingers blijft plakken.

 5. Sorry, maar ik vond het alles behalve naar frikandel smaken. Om het nog enigszins erop te laten lijken heb ik er nog heel wat kruiden aan toegevoegd. Uiteindelijk kon die het beste onder de naam kipcorn door. Wel leuk experiment.

 6. ik vraag me heel erg af of t echt naar frikandel smaakt, want ik kan het me gewoon niet voor stellen haha. maar ze lijken me iig wel heerlijk. ga het ook zeker een keer maken.

 7. Hoi Bo,
  Wat een leuk recept! Dank je wel!
  Misschien kun je voor het vormen een spuitzak gebruiken?
  Wat denk je?
  Groetjes, Gerrie

 8. Haha geniaal dit! Alleen nog zoete aardappel frietjes erbij en de snackbar is er niks bij!
  Leuk ik ga je recept zeker uit proberen, ziet er in ieder geval super goed uit!

 9. oei… die waren zeker lekker. Rollen is ff beetje pielen maar ze smaakte heerlijk!!
  Mayo ook geprobeerd maar had alleen olijfolie en dat vindt ik dan te overheersend….
  Anyway de fribeaudellen waren heerlijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.