Sinds een paar weken publiceer ik elke maandag een vegetarisch weekmenu met gezonde en makkelijke recepten. Ze worden ontzettend goed gelezen, leuk!! Nu kreeg ik van veel van jullie de vraag of ik niet ook weekmenu’s kan maken die grotendeels vegetarisch zijn, maar waar ook een aantal gerechten met vlees of vis in te vinden zijn. Ik eet zelf zo’n een á twee keer per week een biologisch kippetje of verse vis dus eigenlijk is dat een super goed idee. Bij deze dus! Een weekmenu vol vegetarische avondmaaltijden plús een heeeerlijk gerecht met gegratineerde asperges, gerookte zalm & peterselie olie en Indonesische sateetjes van bio kippendij.
Fijne week :D
Maandag: zoete aardappelsoep met toast en yoghurt dip
Ik trap deze week af met wederom een lekkere soep. Eentje met zoete aardappel, linzen en kikkererwten. Kortom: een lekkere dikke en vullende soep. Extra lekker met getoast brood erbij en yoghurt dip!
Dinsdag: gegratineerde asperges met parmezaanse kaas en peterselie olie
Kaas en asperges gaan super goed samen. Daarom topte ik deze witte asperges af met gegratineerde parmezaanse kaas met daarover heen een eenvoudige zelfgemaakte peterselie olie. Die maak je simpelweg door verse peterselie door olijfolie te pureren. That’s it! Serveer de gegratineerde asperges met vis naar keuze. Zalmfilet, gamba’s, zeebaars of kreeft als je in een culinaire bui bent.
Woensdag: tofu met avocado chimichurri
Dit tofu gerecht met avocado chimichurri was eigenlijk bedoeld voor op de barbecue als vleesvervanger. Een soort vegetarische tofu steak moest het worden, maar bij nader inzien was de tofu iets te kwetsbaar om op het rooster van de barbecue te bereiden. Gelukkig hebben we nog de grillpan! En ohhhh wat is dit lekker.. De tofu marineer je in een pittige homemade marinade van soja, honing en sriracha. Eet deze tofu steak met gestoomde groenten en bijvoorbeeld gebakken aardappeltjes.
Donderdag: orzo risotto met groene doperwten pesto
Ik zag laatst een pak orzo in de winkel staan. Ondanks dat Orzo niet glutenvrij is wilde ik het wel graag een keer proberen. Orzo is Italiaans voor gerst en deze gedroogde pastasoort heeft de vorm van grote rijstkorrels. Perfect om een heerlijke risotto te maken van te maken dacht ik zo! Met pasta in plaats van rijst dus. Maak daar een pesto van doperwten en parmezaanse kaas bij, gebakken shiitakes, geroosterde pijnboompitten.. Jum!
Vrijdag: glutenvrije pizza met halloumi en rucola pesto
Ik duik graag de keuken in om te experimenteren met nieuwe glutenvrije pizzabodems. Spoiler alert: ik kan je alvast verklappen dat ik extreem tevreden ben met het resultaat. Mijn bodems van havermout zijn gezond, maar stiekem niet zo stevig als een ‘echte’ pizzabodems.. Deze glutenvrije bodem is dat wel! Ik belegde hem met halloumi en romige rucola pesto met crème fraîche.
Zaterdag: Indonesische sateetjes
Bij de borrel of bij een lekker bord nasi goreng. I loveee sateetjes! Wanneer ik saté maak kies ik altijd voor kippendij, omdat dat zo lekker mals is. Het lekkerst worden ze wanneer je de kippendij een nacht laat marineren, maar wanneer je dit recept leest en er het liefst nu al je tanden in wilt zetten volstaat een uurtje ook. Ik maakte de saté voor bij mijn nasi goreng van bloemkoolrijst (aanrader!) en wat ik overhad serveerde ik de volgende dag als borrelhapje. Ze waren binnen één minuut op ;)
Ik vind het ontzettend leuk dat er tegenwoordig steeds meer tropische ingrediënten in de supermarkt te vinden zijn. Bijzondere fruitsoorten als dragon fruit bijvoorbeeld. En mocht je denken ‘hee dat is een gekke dikke groene banaan’ dan is dat dus een bakbanaan :D Bakbananen lijken op gewone bananen maar hebben één groot verschil en dat is de hoeveelheid zetmeel. Bananen lijken qua zetmeelgehalte meer op aardappels en daardoor (je voelt hem al aankomen) kun je daar dus héle lekkere frieten van maken. Ze hebben nog wel dat lekkere zoetje dat bananen hebben en daardoor matchen ze heerlijk met pittige kruiden en een frisse avocado-yoghurt dip. Je bakt ze gewoon in de oven dus ze zijn ook nog eens lekker gezond omdat je geen frituurvet gebruikt.
Schitterende recepten