Toen ik besloot gezonder te gaan eten, ging ik automatisch steeds minder vlees eten. Wanneer je voedzamer wilt eten let je immers op de kwaliteit van de ingrediënten die je koopt. Zitten er geen toegevoegde suikers in of andere onnodige rommel? Welke producten koop je wel of niet biologisch? Onbewust ging ik steeds minder vlees eten. Waar ik vroeger koos voor het voordeligste kippetje, zo let ik nu op het Beter Leven Keurmerk en de herkomst. En ja, vlees van goede komaf is nu eenmaal prijziger, maar ik betaal graag voor een dier dat een beter leven heeft gehad en op natuurlijke wijze gegroeid is zonder bulkvoeding of andere gekkigheid.
Door de experimenteren met vegetarische gerechten kwam ik erachter dat je echt niet persé een vleesproduct nodig hebt om een maaltijd compleet te maken. Eigenlijk is dit zelfs een beetje ouderwets. Ik eet ongeveer één tot twee keer per week vlees of vis en dan vaak nog eerder vis. Ik vind het dan wel een pré dat een avondmaaltijd smaakvol is. Als in, niet zomaar het vlees skippen en alleen de groenten en de aardappelen overlaten (als ik dan toch op de ouderwetse toer ben), maar gebruikmaken van ingrediënten met een beetje bite. Om jou te inspireren vaker vegetarisch te eten start ik dit jaar met gezonde weekmenu’s vol met vegetarische gerechten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite, maar heeft een énorm positieve impact op de dieren en het milieu. Ik ben benieuwd, hoe vaak eet jij vis of vlees? En wat is jouw voornaamste reden om te minderen?
Gezond en vegetarisch weekmenu #1
Maandag: Gepofte zoete aardappel met doperwten en mozzarella
Altijd lekker, zo’n grote gepofte zoete aardappel uit de oven. Vul hem eens met een kruidig mengsel van sjalot. doperwten en mozzarella. Heerlijk!
Dinsdag: Vegetarische burgers met pesto mayonaise
Ik ben gék op vegetarische burgers. Ik maak vaak een extra portie zodat ik er de volgende dag eentje mee kan nemen als lunch. Koud zijn ze namelijk ook super lekker. Eet deze burgers op een broodje met rucola of serveer ze met gestoomde broccoli en gebakken krieltjes.
Woensdag: Risotto van bospeen met een gepocheerd eitje
Niven Kunz. Een creatief culinair brein van 33 jaar met al sinds zijn 24e een Michelin-ster op zijn naam. Ongelofelijk toch? Zijn restaurant NIVEN is voor de derde keer verkozen tot beste groenterestaurant van Nederland en het kon daarom ook niet anders dat hij dit jaar een geweldig nieuw kookboek uitbracht waarin groenten de hoofdrol spelen. Deze risotto uit zijn kookboek is by far een van mijn lievelingsgerechten.
Donderdag: Vegetarische pita’s met knoflooksaus
Pita broodjes zet ik niet vaak op tafel omdat de variant met gyros of shoarma en een berg knoflooksaus niet bepaald voedzaam is. Maar als we het vlees vervangen door gegrilde groenten en de knoflook saus zelf op een gezonde manier maken verandert dat de zaak!

Vrijdag: Geitenkaas quiche met zoete aardappel bodem
Op vrijdag eet ik regelmatig met vriendinnen. Soms kook ik uitgebreid en soms ga ik voor een lekker easy peasy gerecht zoals een quiche. Salade erbij, een goed glas wijn en chillen maar.
Zaterdag: Bang bang bloemkool
Dit gerecht zag ik voorbijkomen op Pinterest en besloot hem diezelfde dag nog na te maken. Ik kon letterlijk niet meer stoppen met eten, zó lekker was het. Deze bang bang bloemkool eet je als hapje, maar kan ook prima als avondeten met bijvoorbeeld gewokte groenten erbij.
Zondag: Jazzar: de allerlekkerste wortel-pompoen dip
Op zondag probeer ik altijd iets te eten waarvan ik extra porties kan maken voor de nieuwe week. Ik maak regelmatig wraps die ik vul met gegrilde groenten en een lekker smeerseltje. Zoals deze wortel-pompoen dip! Deze dip kun je makkelijk drie tot vier dagen bewaren en is heerlijk als lunch op crackers of een getoast broodje.
Zojuist jouw receptjes ontdekt, wat zien die er lekker uit. Ik vroeg mij ook af (in België) wat bospenen zijn. Heb hier al direct het antwoord gevonden. Ik ga er zeker enkele proberen. Kan ik op een nieuwsbrief abonneren en zo nieuwe recepten ontdekken ?
Hoi Chris! Leuk om horen. Ik heb veel lezers uit België en je bent niet de enige die af en toe moet googlen naar bepaalde ingrediënten :) Ik ben op dit moment bezig met een (nieuwe) nieuwsbrief. Vanaf woensdag kun je je daar op inschrijven. Groetjes, Bo
Ziet er goed en erg lekker uit allemaal. Maar waar vind ik de recepten ? Hoor het graag van je
Als je op de titel klikt of op de foto kom je bij het desbetreffende recept :)
super idee een weekmenu ! En terug zo een zalige recepten.
Een fan uit België (die ondertussen ook al door heeft dat bospenen wortelen zijn ;-) )
Haha! Zo wist ik niet dat jullie ‘kaas’ bij ons ‘kwark’ is :D