...

Gezond en vegetarisch weekmenu #1

Gezond en vegetarisch weekmenu #1

door | jan 3, 2019 | Gezonde weekmenu's, Recepten, Vega | 6 reacties

Gezond en vegetarisch weekmenu #1, Beaufood recepten, gezonde foodblogs, Vegetarisch avondeten

Toen ik besloot gezonder te gaan eten, ging ik automatisch steeds minder vlees eten. Wanneer je voedzamer wilt eten let je immers op de kwaliteit van de ingrediënten die je koopt. Zitten er geen toegevoegde suikers in of andere onnodige rommel? Welke producten koop je wel of niet biologisch? Onbewust ging ik steeds minder vlees eten. Waar ik vroeger koos voor het voordeligste kippetje, zo let ik nu op het Beter Leven Keurmerk en de herkomst. En ja, vlees van goede komaf is nu eenmaal prijziger, maar ik betaal graag voor een dier dat een beter leven heeft gehad en op natuurlijke wijze gegroeid is zonder bulkvoeding of andere gekkigheid.

Door de experimenteren met vegetarische gerechten kwam ik erachter dat je echt niet persé een vleesproduct nodig hebt om een maaltijd compleet te maken. Eigenlijk is dit zelfs een beetje ouderwets. Ik eet ongeveer één tot twee keer per week vlees of vis en dan vaak nog eerder vis. Ik vind het dan wel een pré dat een avondmaaltijd smaakvol is. Als in, niet zomaar het vlees skippen en alleen de groenten en de aardappelen overlaten (als ik dan toch op de ouderwetse toer ben), maar gebruikmaken van ingrediënten met een beetje bite. Om jou te inspireren vaker vegetarisch te eten start ik dit jaar met gezonde weekmenu’s vol met vegetarische gerechten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite, maar heeft een énorm positieve impact op de dieren en het milieu. Ik ben benieuwd, hoe vaak eet jij vis of vlees? En wat is jouw voornaamste reden om te minderen?

Gezond en vegetarisch weekmenu #1

Maandag: Gepofte zoete aardappel met doperwten en mozzarella

Altijd lekker, zo’n grote gepofte zoete aardappel uit de oven. Vul hem eens met een kruidig mengsel van sjalot. doperwten en mozzarella. Heerlijk!

Gepofte zoete aardappel met doperwten en mozzarella, Beaufood recepten, Gezonde recepten zoete aardappel, Gepofte aardappel oven, Glutenvrije foodblogs, Zoete aardappel vegetarisch, Zoete aardappel en blauwe kaas

Dinsdag: Vegetarische burgers met pesto mayonaise

Ik ben gék op vegetarische burgers. Ik maak vaak een extra portie zodat ik er de volgende dag eentje mee kan nemen als lunch. Koud zijn ze namelijk ook super lekker. Eet deze burgers op een broodje met rucola of serveer ze met gestoomde broccoli en gebakken krieltjes.

Vegetarische burgers met pesto mayonaise , Vegetarische hoofdgerechten, Burgers wortel biet, Gezonde foodblogs, Beaufood recepten, Gezonde burger recepten

Woensdag: Risotto van bospeen met een gepocheerd eitje

Niven Kunz. Een creatief culinair brein van 33 jaar met al sinds zijn 24e een Michelin-ster op zijn naam. Ongelofelijk toch? Zijn restaurant NIVEN is voor de derde keer verkozen tot beste groenterestaurant van Nederland en het kon daarom ook niet anders dat hij dit jaar een geweldig nieuw kookboek uitbracht waarin groenten de hoofdrol spelen. Deze risotto uit zijn kookboek is by far een van mijn lievelingsgerechten.

RISOTTO VAN BOSPEEN UIT HET KOOKBOEK VAN NIVEN KUNZ – GROENTE!

Donderdag: Vegetarische pita’s met knoflooksaus

Pita broodjes zet ik niet vaak op tafel omdat de variant met gyros of shoarma en een berg knoflooksaus niet bepaald voedzaam is. Maar als we het vlees vervangen door gegrilde groenten en de knoflook saus zelf op een gezonde manier maken verandert dat de zaak!

Vegetarische pita's met knoflooksaus, Gezonde broodjes bakken, Gezonde pita broodjes, Glutenvrije pita broodjes, Gezonde foodblogs, Glutenvrije foodblogs, Gezond en lekkere recepten avondeten, Recepten met groenten
Vrijdag: Geitenkaas quiche met zoete aardappel bodem

Op vrijdag eet ik regelmatig met vriendinnen. Soms kook ik uitgebreid en soms ga ik voor een lekker easy peasy gerecht zoals een quiche. Salade erbij, een goed glas wijn en chillen maar.

Geitenkaas quiche met zoete aardappel bodem

Zaterdag: Bang bang bloemkool

Dit gerecht zag ik voorbijkomen op Pinterest en besloot hem diezelfde dag nog na te maken. Ik kon letterlijk niet meer stoppen met eten, zó lekker was het. Deze bang bang bloemkool eet je als hapje, maar kan ook prima als avondeten met bijvoorbeeld gewokte groenten erbij.

Bang bang bloemkool, Vegetarische bang bang, Bloemkool recepten, Gezonde borrelhapjes, Gezonde verjaardagshapjes, Borrelhapjes groenten, Beaufood recepten, Gezonde foodblogs

Zondag: Jazzar: de allerlekkerste wortel-pompoen dip

Op zondag probeer ik altijd iets te eten waarvan ik extra porties kan maken voor de nieuwe week. Ik maak regelmatig wraps die ik vul met gegrilde groenten en een lekker smeerseltje. Zoals deze wortel-pompoen dip! Deze dip kun je makkelijk drie tot vier dagen bewaren en is heerlijk als lunch op crackers of een getoast broodje.

Jazzar: de allerlekkerste wortel-pompoen dip, Gezonde spreads, Gezond brooddbeleg, Gezonde hapjes, Spreads met groenten, Beaufood recepten, Gezonde fooblogs, Marokkaanse recepten

Gezond en vegetarisch weekmenu #1

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

6 Comments

6 Reacties

 1. Chris Van Steen

  Zojuist jouw receptjes ontdekt, wat zien die er lekker uit. Ik vroeg mij ook af (in België) wat bospenen zijn. Heb hier al direct het antwoord gevonden. Ik ga er zeker enkele proberen. Kan ik op een nieuwsbrief abonneren en zo nieuwe recepten ontdekken ?

  Antwoord
  • Bo

   Hoi Chris! Leuk om horen. Ik heb veel lezers uit België en je bent niet de enige die af en toe moet googlen naar bepaalde ingrediënten :) Ik ben op dit moment bezig met een (nieuwe) nieuwsbrief. Vanaf woensdag kun je je daar op inschrijven. Groetjes, Bo

   Antwoord
 2. Paulette

  Ziet er goed en erg lekker uit allemaal. Maar waar vind ik de recepten ? Hoor het graag van je

  Antwoord
  • Bo

   Als je op de titel klikt of op de foto kom je bij het desbetreffende recept :)

   Antwoord
 3. Isabel

  super idee een weekmenu ! En terug zo een zalige recepten.
  Een fan uit België (die ondertussen ook al door heeft dat bospenen wortelen zijn ;-) )

  Antwoord
  • Bo

   Haha! Zo wist ik niet dat jullie ‘kaas’ bij ons ‘kwark’ is :D

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *