...

Gevulde Vietnamese pannenkoeken (Banh xeo)

Gevulde Vietnamese pannenkoeken (Banh xeo)

door | jan 5, 2016 | Hoofdgerecht, Recepten, Vlees | 2 reacties

Gevulde Vietnamese pannenkoeken (Banh xeo)

Na jarenlang te hebben gewerkt op zaterdag is de tijd daar dat ik vanaf nu VRIJ ben op deze heerlijke dag. Afgelopen zaterdag heb ik daarom ook lekker uitgeslapen, een ontbijtje gemaakt, opgegeten met mijn liefste onder het genot van een Netflixje en daarna zijn we naar de stad gegaan. Vriendinnetje S. staat daar elk weekend met haar notenkraam en ik kom er steevast vandaan met twee volle tassen met lekkers. Niet super handig als je daarna niet direct naar huis gaat (maar naar de wijnbar), maar ach! En als je aan de borrel gaat is het vaak wel zo fijn om een bodempje te leggen en die bodem leg ik graag bij Kimmade. Eerder schreef ik al over dit piepkleine Vietnamese restaurantje en ik ben nog steeds groot fan. Ik dwing mezelf om niet altijd voor mijn lievelingsgerecht te kiezen, rijstnoedels met kip in citroengras, maar om ook onbekende gerechten uit te proberen. En dit keer waren dat gevulde Vietnamese pannenkoeken (Banh xeo).

De Vietnamese keuken blijft me verrassen want ohhh die pannenkoek! ZO lekker. Het is een hartig gevulde pannenkoek van rijstmeel (dus glutenvrij) gevuld met gebakken kip, lente ui, taugé en ander lekkers. Ik heb hem die dag daarna thuis nagemaakt en helaas kan ik niet zeggen dat hij precies hetzelfde was, maar hij komt wel heel erg in de buurt. Nu is het zo dat je wel even langs de toko moet om een zakje rijstmeel te halen. Misschien verkopen ze dit ook in de supermarkt, maar ik heb hem bij ons nog niet kunnen vinden. Het is wel echt de moeite waard om een zakje rijstmeel te kopen (het kost maar €2,-) want ik ben van plan er nog meer lekkere recepten mee te maken..

 

Nodig voor twee personen / twee pannenkoeken

voor de pannenkoeken

 • 60 gr rijstmeel
 • 180 ml water
 • snufje kurkuma
 • snufje zout

voor de vulling

 • 2 kleine kippendij filets – in stukjes gesneden
 • 1/2 rode ui – gesnipperd 
 • 2 handjes tauge
 • 1 lente ui – in ringetjes 
 • klein bosje verse koriander
 • 1/2 rode peper – fijn gesneden
 • scheutje vissaus
 • 2 handen ijsbergsla

 

Gevulde Vietnamese pannenkoeken (Banh xeo)

 

Zo maak je het

Verhit wat kokosvet in een koekenpan en bak hierin de helft van de ui en de kip gaar samen met een scheutje vissaus.

Meng ondertussen de ingrediënten voor de pannenkoek tot een beslag. Het beslag hoort een beetje waterig te zijn. Schenk de helft van het beslag in de pan over de kip heen. Bak de pannenkoek in ongeveer 4 minuten gaar.

Leg daarna de helft van de taugé op de pannenkoek en bak dit nog 2 minuten mee. Leg eventueel een grote deksel op de pan. Hoe langer je de pannenkoek bakt, hoe knapperiger hij zal worden. Je hoeft hem niet om te draaien. Is hij klaar? Herhaal dit proces nog een keer met de andere helft van de ingrediënten.

Leg beide pannenkoeken op een (diep) bord en garneer ze af met rode peper, lente ui, ijsbergsla, koriander en vissaus.

 

 

Banh xeo wordt in Vietnam gevarieerd gevuld. Neem bijvoorbeeld ook eens garnalen, inktvis, beef of maak een vegetarische versie met shiitakes of champignons

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

2 Comments

2 Reacties

 1. Mariëlle

  Wat een feest!! Net gegeten, echt heeeeerlijk!! Ik heb wel de pannekoeken apart in een koekenpan gebakken en heb ze gewoon lekker allebei opgegeten :-)
  As zaterdag weer naar de echte vietnamees (Little V in Rotterdam) maar dit kwam wel heeel dichtbij, zo lekker! Dank je wel voor het recept!!

  Antwoord
  • Bo

   Waaauw wat een fijne reactie! Super leuk om te horen dat het zo lekker smaakte. Als ik in Rotterdam ben zal ik zeker eens langs Little V gaan. Liefs, Bo

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *