Puntpaprika’s. Ik vind ze gewoon veel lekkerder dan gewone rode paprika’s. Ze zijn wat zoeter en voller van smaak ofzo, heb jij dat ook? Soms zijn er van die dagen dat je niet toe komt aan een gezonde maaltijd of genoeg groenten en op zo’n dag knabbel ik gewoon een rode puntpaprika weg. Liefst gedipt in hummus of guacamole. Maar het allerlekkerst vind ik ze uit de oven. Gevuld en met flink wat verse munt. Mijn nieuwste creatie is deze gevulde puntpaprika met een kruidig quinoa-noten mengsel en harissa yoghurt. Super simpel te maken – as always – en smaakvol. En vegetarisch! Heb je toch zin in vlees of vis? Doe er dan gebakken biefstukpuntjes, kip of blokjes witvis doorheen. Maar geloof mij, je zult geen vlees of vis missen want dit gerecht zit bómvol smaak.
Geen zin om zelf harissa te maken? Neem dan gewoon kant en klare harissa. Dit is echter wel een wereld van smaak (maar dan ook echt) en ik raad je dus aan hem zelf te maken. Helemaal omdat het binnen 4 minuten gepiept is :D
Dit heb je nodig voor deze gevulde puntpaprika met quinoa en harissa yoghurt / 2 personen
- 3 rode puntpaprika’s
- 75 gr quinoa
- 4 takjes verse munt
- 1 tl honing
- 2 el rozijnen
- 1 flinke tl gedroogde oregano
- klein scheutje balsamico azijn
- klein handje gemengde noten – of noten naar keuze
- optioneel: ik ben geen fan van lange verlanglijstjes dus dit ingrediënt kun je eventueel skippen, maar mocht je toch uit willen pakken strooi dan 30 gr parmezaanse kaas blokjes of snippers over de paprika’s!
Voor de harissa yoghurt
- 2 tomaten
- 1 rode puntpaprika
- 3 knoflooktenen
- 1 tl gerookt paprikapoeder – gewoon paprikapoeder kan ook maar de gerookte variant is intens en heeft een fantastische geur en smaak
- 2 rode pepers
- flinke scheut olijfolie
- 1 el appelazijn
- 2 el volle kwark
- aanrader, maar optioneel: 1 tl komijn zaadjes en 1 tl korianderzaadjes
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de paprika’s (ook de paprika van de harissa), verwijder de zaadlijsten en leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat. Besprenkel ze met olijfolie, een snuf peper en zout. Bak de paprika’s 10 minuten in de oven.
Kook de quinoa volgens de bereidingswijze.
Neem een grote kom. Hak de noten en de munt fijn. Houd een klein beetje munt over voor garnering. Doe alle ingrediënten voor de vulling samen met de quinoa in de kom en meng door elkaar. Breng op smaak met balsamicoazijn, een snuf peper en zout.
Haal de paprika’s uit de oven en leg de paprika voor de harissa apart. Vul de rest met het quinoa mengsel en doe ze vervolgens nog 10 minuten in de oven.
Maak ondertussen de harissa yoghurt. Verwijder de zaadlijsten van de rode pepers (laat ze zitten indien je van pittig houdt) en pel de knoflooktenen. Snijd de tomaten in kwarten. Doe de puntpaprika samen met de tomaten, knoflook, rode pepers, gerookt paprika poeder, appelazijn en olijfolie in je keukenmachine en pureer tot je een mooie saus hebt. Breng op smaak met een snuf zout en peper.
Neem een klein kommetje en meng 4 eetlepels harissa met 2 eetlepels volle kwark. Haal de paprika’s uit de oven en verdeel over twee borden. Sluit af met nog wat verse munt en een flinke lepel harissa yoghurt.
Geniet ervan!
Bewaar de overgebleven harissa in een schone pot afgedekt in de koelkast. Je kunt er ook heerlijk chips in dippen, zoals bijvoorbeeld deze chips van zoete aardappel!
0 reacties