Toen ik – nu iets meer dan twee jaar geleden – begon met mijn gezonde eetstijl schrapte ik als eerste pasta, aardappelen en kant en klare sauzen uit mijn eetpatroon. Niet dat aardappelen slecht voor je zijn, maar ik wilde het standaard verhaaltje groente, aardappelen & vlees doorbreken. Om mezelf gezond te voelen en iets af te vallen besloot ik om minstens 300 gram groenten per dag eten, er is nu eenmaal meer ruimte in je buik over wanneer je vullende ingrediënten als vlees en aardappelen weglaat. Ik leerde steeds creatiever omgaan met groenten en kwam erachter dat je er zoveel meer mee kunt doen dan alleen simpelweg koken. Door je groenten bijvoorbeeld te stomen behouden ze hun bite én vitamines en door een bouillon blokje aan het water toe te voegen krijgen ze een licht zoutige smaak.
Ik krijg vaak de vraag ‘mag ik dan geen lekkere sausjes meer als ik gezonder wil eten?’. Jawel hoor! Maar GEEN kant en klare sauzen lieve mensen. Die zitten vol troep. Ik ben zelf gek op sausjes maar ik maak deze vrijwel altijd zelf. Teriyaki saus hoeft namelijk helemaal niet slecht voor je te zijn als je hem zelf maakt met sojasaus, honing en een teentje knoflook. Sterker nog, knoflook is juist hartstikke gezond. Laat de zalmfilet even marineren in de teriyaki saus, serveer er gestoomde groenten als broccoli en spruitjes bij en je hebt binnen no time een heerlijke en gezond maaltijd op tafel.
Dit heb je nodig voor de gestoomde groenten met zalm (1 persoon)
- 1 zalmfilet – zo’n 150 gr
- 150 gr broccoli – in roosjes
- 100 gr spruitjes
- 1 tl bouillon poeder
- 1 el geroosterde sesamzaadjes
- 1 lente ui – in ringetjes
Voor de teriyaki saus
- 3 el sojasaus
- 1 el honing
- 1 teentje knoflook – geperst
Zo maak je het
Begin met de zalm. Meng in een kom de ingrediënten voor de teriyaki saus door elkaar en wrijf de zalm ermee in. Dek de kom af en laat de zalm even marineren.
Ga verder met de groenten. Voor iedereen die een stoompan heeft, zet deze aan en stoom de groenten in een minuut of acht beetgaar.
Voor iedereen die niet over een stoompan beschikt: Breng een pan met water en een theelepel bouillon aan de kook. Neem een vergiet en zet deze in de pan. Zorg dat het vergiet het water niet raakt. Leg de groenten in het vergiet, zet een deksel op de pan en stoom de groenten in een minuut of tien beetgaar. Als er een beetje stoom ontsnapt zal dit iets langer duren dus laat de groenten net zolang stomen totdat ze gaar zijn.
Verhit een koekenpan (zonder olie) en leg de zalm erin. Schenk de saus erover heen. Bak de zalm aan beide kanten 2 minuten aan. Ik vind het altijd lekker als de binnenkant nog wat rauw is, maar voor een meer gare zalm bak je hem een paar minuten langer.
Schep de groenten op een bord, leg de zalm erbij en sluit af met sesamzaadjes en lente ui.
Eet smakelijk!
Ziet er erg lekker uit!