...

Geroosterde preisoep met dille-olie

Geroosterde preisoep met dille-olie

preisoep

Herfst is by far mijn lievelingsseizoen wat koken betreft. Waar het in de zomer gaat om licht eten, snelle bereiding (want je wil weer lekker naar buiten) en afkoeling, willen we in de herfst juist compleet het tegenovergestelde. Volle kommen, zwaardere ingrediënten, warmte. En wat voldoet precies aan die eisen? Soep! Bij de allereerste regendruppels stond ik alweer een lekker soepje te pureren hoor. Héérlijk! (En ook niet onbelangrijk: in het najaar kan je die extra vitamines sowieso goed gebruiken.) Ik maakte een preisoep, die heel diep en zelfs een beetje zoet van smaak werd door de prei eerst te roosteren. Over de soep drizzelde ik ook een ontzettend krachtige kruidenolie, gemaakt van dille en ansjovis. Hiermee maakte ik van een simpel soepje een culinaire uitbarsting. Dikke aanrader!

preisoep

Preisoep met dille-olie (met ansjovis!)

De geroosterde preisoep op zich was al heerlijk smaakvol, maar de dille-olie on top maakte het helemaal compleet. Het is bovendien supermakkelijk te maken terwijl je soep staat te pruttelen: je hoeft alleen de dille, olijfolie en ansjovis even samen te pureren. Ik weet zeker dat nu veel lezers denken: ansjovis, gádverdamme, mij niet bellen. Maar ik ga nu toch proberen om je op andere gedachten te brengen want juist dat piepkleine visje zorgt voor superveel smaak. Chefkoks gebruiken ansjovis regelmatig als bijzondere zoute touch in bijvoorbeeld soepen, sauzen of dressings. De kans is groot dat je onbewust al eens zo’n sausje met ansjovis hebt geproefd (en dat vond je ongetwijfeld heerlijk). De smaak van ansjovis is gek genoeg niet per se vissig, maar heel zoutig (de visjes liggen maandenlang in zout, vandaar) en vet. Gebruik je ansjovis? Dan hoef je vaak geen zout meer toe te voegen aan het gerecht. Heb ik je met het verhaal hierboven nog steeds niet helemaal overtuigd, vervang de ansjovis in de kruidenolie voor bij deze preisoep dan gerust door zout. 

preisoep

preisoep

Nog meer herfstige soepen

preisoep

Geroosterde preisoep met dilleolie

Voedzaam en warm - dat is deze geroosterde preisoep! Versier 'm met een beetje dilleolie voor extra veel smaak.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 32 minuten
Gang Avondeten, Lunch
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr prei
  • 200 gr doperwten diepvries
  • 600 ml groentebouillon
  • 1 el appelazijn
  • 2 el zure room
  • 1 el sesamzaadjes geroosterd

Dilleolie

  • 75 ml olijfolie extra vierge
  • 5 gr verse dille zo'n 4 takjes + extra voor op de soep
  • 3 ansjovisfilets in olijfolie optioneel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd het kontje en het grootste gedeelte van het groen van de prei. Gooi dit niet weg, hiermee kun je lekkere groentebouillon maken! Halveer de prei en spoel hem schoon onder de kraan. Laat de prei even drogen en leg vervolgens op de bakplaat. Besprenkel de prei met olijfolie en rooster dit 25 minuten in de oven.
  • Breng in een grote pan de groentebouillon aan de kook. Voeg de doperwten toe en kook 5 minuten.
  • Maak ondertussen de dilleolie. Pureer met een staafmixer de dille en olijfolie (en eventueel ansjovis, wat wel écht een aanrader is). Gebruik je geen ansjovis? Breng de dilleolie dan op smaak met een snufje zout.
  • Voeg de geroosterde prei toe aan de pan met doperwten. Pureer met een staafmixer (of in je blender) tot een romige soep. Proef en voeg zwarte peper en zeezout toe naar smaak. Smaaktip: de dilleolie is ook een smaakmaker dus voeg niet te veel zout toe!
  • Is de soep te dik naar je zin? Voeg dan nog een scheutje water toe.
  • Garneer de soep voor het serveren met een klodder zure room, verse dille, geroosterde sesamzaadjes en een drizzle dilleolie.
  • Geniet!
Trefwoord Dille, Prei, Soep
Recept gemaakt? Deel hem op Instagram of Facebook@beaufood of gebruik #beaufood

preisoep

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade

Ceviche van zeebaars met bloedsinaasappelmarinade. Hoera, het is weer een uurtje langer licht! En dat betekend dat als ik gehéél onverwacht een knaller van een gerecht op tafel tover, ik er nog snel een foto van kan maken voor hier op de blog.. Want wauw, wat was deze...

Lees meer
Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter

Daar gaan we dan. Voor het eerst in mijn leven (moet ik me als foodblogger schamen als ik dit zeg?) ga ik zelf een paasstol maken! En geen gewone paasstol, maar een hartige paasstol met Honingtomaten en opgeklopte misoboter, gevuld met gekaramelliseerde sjalot.. Het...

Lees meer
Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (hartige Japanse pannenkoek)

Okonomiyaki (oftewel een hartige Japanse pannenkoek), waar was je heel mijn leven. Althans in mijn eigen keuken dan, want in restaurants eet ik okonomiyaki regelmatig. Alleen zelf maken had ik nog nooit gedaan, tot afgelopen weekend! Mike en ik vind het heerlijk om op...

Lees meer

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept