Herfst is by far mijn lievelingsseizoen wat koken betreft. Waar het in de zomer gaat om licht eten, snelle bereiding (want je wil weer lekker naar buiten) en afkoeling, willen we in de herfst juist compleet het tegenovergestelde. Volle kommen, zwaardere ingrediënten, warmte. En wat voldoet precies aan die eisen? Soep! Bij de allereerste regendruppels stond ik alweer een lekker soepje te pureren hoor. Héérlijk! (En ook niet onbelangrijk: in het najaar kan je die extra vitamines sowieso goed gebruiken.) Ik maakte een preisoep, die heel diep en zelfs een beetje zoet van smaak werd door de prei eerst te roosteren. Over de soep drizzelde ik ook een ontzettend krachtige kruidenolie, gemaakt van dille en ansjovis. Hiermee maakte ik van een simpel soepje een culinaire uitbarsting. Dikke aanrader!
Preisoep met dille-olie (met ansjovis!)
De geroosterde preisoep op zich was al heerlijk smaakvol, maar de dille-olie on top maakte het helemaal compleet. Het is bovendien supermakkelijk te maken terwijl je soep staat te pruttelen: je hoeft alleen de dille, olijfolie en ansjovis even samen te pureren. Ik weet zeker dat nu veel lezers denken: ansjovis, gádverdamme, mij niet bellen. Maar ik ga nu toch proberen om je op andere gedachten te brengen want juist dat piepkleine visje zorgt voor superveel smaak. Chefkoks gebruiken ansjovis regelmatig als bijzondere zoute touch in bijvoorbeeld soepen, sauzen of dressings. De kans is groot dat je onbewust al eens zo’n sausje met ansjovis hebt geproefd (en dat vond je ongetwijfeld heerlijk). De smaak van ansjovis is gek genoeg niet per se vissig, maar heel zoutig (de visjes liggen maandenlang in zout, vandaar) en vet. Gebruik je ansjovis? Dan hoef je vaak geen zout meer toe te voegen aan het gerecht. Heb ik je met het verhaal hierboven nog steeds niet helemaal overtuigd, vervang de ansjovis in de kruidenolie voor bij deze preisoep dan gerust door zout.
Nog meer herfstige soepen
- Broccoli-courgettesoep met gebakken eekhoorntjesbrood
- Zoete aardappelsoep met gebakken knoflookcroutons
- Wortel-preisoep met ricotta ravioli
Geroosterde preisoep met dilleolie
Ingrediënten
- 500 gr prei
- 200 gr doperwten diepvries
- 600 ml groentebouillon
- 1 el appelazijn
- 2 el zure room
- 1 el sesamzaadjes geroosterd
Dilleolie
- 75 ml olijfolie extra vierge
- 5 gr verse dille zo'n 4 takjes + extra voor op de soep
- 3 ansjovisfilets in olijfolie optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd het kontje en het grootste gedeelte van het groen van de prei. Gooi dit niet weg, hiermee kun je lekkere groentebouillon maken! Halveer de prei en spoel hem schoon onder de kraan. Laat de prei even drogen en leg vervolgens op de bakplaat. Besprenkel de prei met olijfolie en rooster dit 25 minuten in de oven.
- Breng in een grote pan de groentebouillon aan de kook. Voeg de doperwten toe en kook 5 minuten.
- Maak ondertussen de dilleolie. Pureer met een staafmixer de dille en olijfolie (en eventueel ansjovis, wat wel écht een aanrader is). Gebruik je geen ansjovis? Breng de dilleolie dan op smaak met een snufje zout.
- Voeg de geroosterde prei toe aan de pan met doperwten. Pureer met een staafmixer (of in je blender) tot een romige soep. Proef en voeg zwarte peper en zeezout toe naar smaak. Smaaktip: de dilleolie is ook een smaakmaker dus voeg niet te veel zout toe!
- Is de soep te dik naar je zin? Voeg dan nog een scheutje water toe.
- Garneer de soep voor het serveren met een klodder zure room, verse dille, geroosterde sesamzaadjes en een drizzle dilleolie.
- Geniet!
0 reacties