Gezonde avondmaaltijd: geroosterde pompoen met miso roomsaus.. Haal de pompoenen maar in huis lieve mensen, want het is HERFST! Ik hou van de herfst. En dan met name de herfstzon, goudoranje kleuren, rode wijn en alle soorten groenten en fruit die verkrijgbaar zijn in dit seizoen. Zoals pompoen! En wist je dat.. geroosterde pompoen en miso echt héle dikke smaakvrienden zijn?
Geroosterde pompoen en miso
Miso pasta is niets iets wat de meeste mensen standaard in huis hebben. Maar als je eenmaal een bakje miso in huis hebt.. wil je niet meer zonder. Met deze umami smaakbom kun je álle kanten op. Zo maak ik er dressings, sauzen, marinades en mayonaise mee. Ook soepen, noodles en spaghetti bolognese (ja echt) worden héél blij van een lepeltje miso. En zo ook pompoen! De pompoen brengen we op smaak met kruiden en roosteren we vervolgens in de oven. Ondertussen maken we een romige smaakvolle saus van kokosmelk en miso. Serveer de geroosterde pompoen blokjes met een portie rijst en schenk daar voor het serveren de romige miso saus over. Ringetjes bos-ui en wat geroosterde pijnboompitjes on top.. Eet smakelijk :D
Zin in nog meer pompoen?
- Stoofpot met pompoen, kip en dadels (een van mijn favo’s!)
- Vegetarische pompoen burgers
- Gnocchi van pompoen met truffel
- Pompoen risotto met gebakken kabeljauw
- Pompoen pannenkoekjes met rozijnen (ge-wel-dig als ontbijt)
- Gebakken dumplings met pompoen vulling
- Herfstige kip-groenten schotel uit de oven (met jawel: pompoen)
Geroosterde pompoen met miso roomsaus
Ingrediënten
- 800 gr flespompoen - gebruik je kant en klaar gesneden pompoen? Neem dan 500 gr gesneden pompoen blokjes.
- 4 el olijfolie
- 2 el witte miso pasta
- 1 el honing
- ½ tl (gerookt) paprikapoeder
- kokosmelk
- 1 el sesampasta (tahin)
- ½ citroen - het sap
Voor erbij
- 150 gr rijst
- 2 el pijnboompitten
- 1 bos-ui
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de pompoen in kleine blokjes.
- Meng voor de pompoen marinade de olijfolie, 1 eetlepel (let op, dus geen 2!) miso pasta, honing en paprikapoeder. Verdeel de pompoen over de ovenplaat, schenk de marinade erover en meng goed zodat alle blokjes bedekt zijn.
- Bak de pompoen 30 minuten in het midden van de oven (of tot de pompoen mooi goudbruin is).
- Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing.
- Meng in een kleine pan op laag vuur de overige eetlepel miso pasta, citroensap en tahin. Schenk de kokosmelk erbij en roer met een garde tot een gladde saus. Laat 5 minuten zacht koken.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Snijd de bos-ui in ringetjes.
- Verdeel de rijst en geroosterde pompoen over twee diepe borden. Garneer met bos-ui en pijnboompitten. Schenk als laatste de miso roomsaus over het gerecht.
- Geniet ervan!
0 reacties