Geroosterde pastinaak met whipped feta. Een smaakvol en vegetarisch bij- of hoofdgerecht met geroosterde pastinaak uit de oven, croutons en feta. En niet zomaar feta, maar WHIPPED feta! Whipped feta maak je door feta samen met volle yoghurt, vers citroensap en een drupje honing op te kloppen tot een luchtige massa. Echt heer-lijk. Helemaal in combinatie met geroosterde groenten, in dit geval pastinaak. Je kan deze geroosterde pastinaak met whipped feta op twee manieren serveren. Als bijgerecht tijdens een etentje of als hoofdgerecht. Serveer je ‘m als hoofdgerecht? Bak er dan een kabeljauwfiletje bij. Of top het gerecht af met gerookte makreel, ook heerlijk. Liever een geheel vegetarisch gerecht? Bak er dan een portie paddestoelen in knoflook bij. En als we dan toch bezig zijn heb ik ook nog een suggestie voor de vleesliefhebber: een paar plakken parmaham on top. Ook een súper lekkere smaakcombinatie met geroosterde pastinaak en de whipped feta.
De whipped feta is trouwens ook heerlijk als dip voor bij de borrel. Bijvoorbeeld op een stokbroodje of om reepjes groenten in te dippen!
Robuuste cracker croutons
Even over die croutons. Dan zijn eigenlijk helemaal geen croutons, maar een in stukjes gebroken cracker. Je weet wel, die dikke robuuste crackers (waarvan er altijd veel te weinig in het pakje zitten) met zaden en pitten. Breek zo’n dikke cracker in stukjes en je hebt binnen 3 seconden een portie luxe croutons. Persoonlijk vind ik dat véél lekkerder (en knapperiger) dan de kant en klare croutons uit de supermarkt en het is een stuk minder werk dan zelf croutons maken van (oud) brood.
Geniet van dit lekkere gerecht :)
Deze vegetarische avondmaaltijden al gezien?
Geroosterde prei uit de oven met burrata
Vega burrito bowl met tomatensalsa en sriracha mayo
Plaattaart met gegrilde aubergine, feta en taggiasca olijven
Myrthe’s shakshuka met feta en taco’s
Pompoen quiche met oude kaas en gekarameliseerde shiitakes
Geroosterde pastinaken met whipped feta
- 3 pastinaken – 400 gr totaal
- kleine bosje verse peterselie – zo’n 15 gr
- 1 robuuste cracker met pitten & zaden – Bijvoorbeeld deze
Voor de whipped feta
- 150 gr feta
- 1/2 bio citroen – hiervan gebruik je 1 el vers citroensap + rasp van de halve citroen
- 3 el volle yoghurt
- 1 el honing
- 1 el olijfolie
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Spoel de pastinaken goed af onder de kraan en halveer ze in de lengte. Leg ze op de ovenplaat en besprenkel met olijfolie en een snuf peper en zout.
Rooster de pastinaken 30 tot 35 minuten in de oven, of tot ze mooi goudbruin zijn.
Maak ondertussen de whipped feta. Meng de feta, yoghurt en olijfolie in een keukenmachine. Mix in twee minuten tot een romig en glad geheel. Voeg daarna een snuf peper, de honing en het citroensap toe en mix nog een paar seconden.
Verdeel de whipped feta over twee borden en leg de geroosterde pastinaken erop. Sluit af met gehakte peterselie en de croutons.
PS. Heb je whipped feta over? Deze kun je tot drie dagen bewaren in de koelkast.
Gisteren gemaakt! Voor mijzelf een vega versie met wat extra noten en witte rozijnen en lijnzaad en voor mijn man met Parma ham. ik had ipv de volle yoghurt Optimel Kwark Citroen genomen….Erg lekker!!
Verrukkelijk!!