Sinds ik een vakantie boekte naar Ibiza ben ik helemaal in de zomerse sferen. Gelukkig begint het zonnetje hier ook steeds meer door te breken en voel ik af en toe een zomervlinder door mijn buik fladderen. The summer of 2016 is gonna be a-ma-zing! Naast vliegtickets naar Ibiza kochten Mike en ik samen met vrienden kaartjes voor Lowlands (je moet er ooit een keer geweest zijn, toch?) en pakken we in april of mei een stedentrip naar Berlijn of Lissabon. Ik voel een hoop nieuwe hotspots aankomen, jullie ook?! Dus heb je een niet te missen restaurant, wijnbar of lunchtent, laat het me dan vooral hieronder weten in een comment.
Anyhow, een zomergevoel dus. Zon, gezelligheid, vrienden, hapjes.. Gamba’s! Geroosterde gamba’s wel te verstaan, op smaak gebracht met knoflook en honing. Leuk om op tafel te zetten en gezellig met z’n allen gamba’s van de plaat te pellen. Als je daar geen zin in hebt kun je natuurlijk ook gewoon gepelde gamba’s gebruiken, maar juist dat pellen maakt het juist zo gezellig. Je kunt ze ook in een koekenpan bereiden maar ik vind de oven effectiever, omdat je tussendoor dan wijn in kunt schenken of iets anders nuttigs kan doen. En de kans dat je pan super stickey wordt van de honing is groot! En zo’n bakpapiertje gooi je daarna zo in de prullenbak. Serveer er prikkertjes bij, een cupje honing om te dippen en servetjes om je handen aan af te vegen. Praktische tip ;)
Dit heb je nodig voor deze geroosterde honing gamba’s / 3 tot 4 personen
- 450 gr ongepelde gamba’s of reuzengarnalen – gepeld kan dus ook
- 2 teentjes knoflook
- scheutje olijfolie
- scheutje sojasaus
- 4 el honing
- voor de liefhebber: een kleine rode peper in ringetjes
Zo maak je het
Ontdooi de gamba’s in een beetje lauw water. Leg ze in een schaal en pers de knoflook erin uit, schenk er wat sojasaus, olijf olie en 3 eetlepels overheen en hussel de gamba’s goed om. Zet weg en laat een paar minuten intrekken. Hoe langer, hoe lekkerder.
Verwarm je oven voor op 220 graden (grillstand) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Geen aluminiumfolie gebruiken! Er bleven bij mij kleine stukjes folie aan de gamba’s kleven en dat vindt niemand leuk.
Leg de gamba’s op de ovenplaat en lepel er de overgebleven honing overheen. Zet de plaat 10 minuten in de oven of tot de gamba’s een mooie roze kleur hebben. Draai ze tussendoor een keertje om.
Serveer de gamba’s direct. Je kunt de ovenplaat op tafel zetten of de gamba’s in een leuk schaaltje leggen. Zet er een leeg schaaltje bij voor de velletjes.
Serveertip: de gamba’s zijn ook heerlijk in combinatie met glutenvrije/spelt/gewone spaghetti. Breng de spaghetti op smaak met verse kruiden als bieslook en basilicum, een rood pepertje, zout en olijfolie. Gamba’s erdoor en je hebt een feestmaal! Lekker met een pittige rucola erdoor
Doe je geen snufje zout op de gamba´s?
In dit recept kies ik voor sojasaus en dat vond ik al zout genoeg, maar je kunt naar eigen smaak natuurlijk altijd een snuf zout toevoegen. Liefs, Bo