...

Gepofte knolselderij met eekhoorntjesbrood saus

Gepofte knolselderij met eekhoorntjesbrood saus

Gepofte knolselderij met eekhoorntjesbrood saus, Vegetarische kerstrecepten, Veganistische kerst recepten, Beaufood recepten, Vegetarische hoofdgerechten

Vegetarisch eten is dé trend van 2019. Maar wat nou als je een gezellig etentje geeft en jij graag een lekker biologisch kippetje op tafel wil zetten, terwijl er iemand komt eten die vegetarisch of misschien zelfs veganistisch eet? Voor diegene zet je ook graag iets lekkers op tafel, maar stiekem wil je daar niet een uur extra voor in de keuken staan. Eerlijk is eerlijk ;) Deze smaakvol gepofte knolselderij uit de oven met eekhoortjesbrood saus is dan precies wat je zoekt! Makkelijk te maken én een plaatje op tafel.

Men neme twee kleine knolselderijen en die pof je vervolgens easy peasy in wat zilverfolie met knoflook en olijfolie in de oven. Een vegetarisch gerecht moet natuurlijk wel een beetje bite hebben (het gemis van vlees moet wel gecompenseerd worden vind ik), dus maakte ik er kruidig gebakken paddenstoelen bij. Inclusief wat eekhoorntjesbrood, want dat smaakt lekker zoutig en lichtjes naar gebakken spek. Gooi het water waarin je het eekhoorntjesbrood vooraf weekt zéker niet weg. Hier kun je namelijk een heerlijke saus van maken!

Gepofte knolselderij met eekhoorntjesbrood saus, Vegetarische kerstrecepten, Veganistische kerst recepten, Gezonde kerst gerechten, Beaufood recepten, Vegan kerst, vegetarisch hoofdgerecht, vegan kerst inspiratie

Gepofte knolselderij met eekhoorntjesbrood saus, Vegetarische kerstrecepten, Veganistische kerst recepten, Gezonde kerst gerechten, Beaufood recepten, Vegan kerst, vegetarisch hoofdgerecht, vegan kerst inspiratie

Culinaire tip: schenk er een scheut extra vierge olijfolie van goede kwaliteit over. Een kwalitatieve olijfolie is een echte toevoeging aan je gerecht. Niet alleen qua smaak, maar ook wat betreft gezondheid. Extra vierge olijfolie is de meest pure en natuurlijke olie onder de verschillende soorten die er bestaan. Deze olijfolie bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft een hoog gehalte aan vitamine E. Deze vitamine heeft een antioxiderende werking die ons lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Nu ik erover nadenk gaat er eigenlijk geen dag voorbij dat ik geen olijfolie gebruik. Gewone olijfolie voor het bakken van bijvoorbeeld groenteburgers en extra vierge olie over salades, een pastagerecht, in tapenades of pesto. En over deze gepofte kanjers dus!

Gepofte knolselderij met eekhoorntjesbrood saus, Vegetarische kerstrecepten, Veganistische kerst recepten, Gezonde kerst gerechten, Beaufood recepten, Vegan kerst, vegetarisch hoofdgerecht, vegan kerst inspiratie

Dit heb je nodig voor deze gepofte knolselderij met eekhoorntjesbrood saus / 2 personen

  • 2 kleine knolselderijen – zo’n 200/250 gr per stuk
  • 250 gr gemengde paddenstoelen
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • snufje kaneel
  • 2 el crème fraîche – vervang dit bijvoorbeeld door vegan kwark (of laat het weg) en je hebt een volledig vegan hoofdgerecht.
  • 1 tl balsamicoazijn
  • 2 takjes verse tijm – de blaadjes 
  • 2 el gerookte amandelen
  • scheutje Spaanse extra vierge olijfolie
  • klein handje verse peterselie – fijngehakt 

Voor de saus van eekhoorntjesbrood

  • 15 gr gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el dadelstroop
  • 1 tl maïzena

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vul een kom met 300 ml warm water en week het eekhoorntjesbrood hierin.

Spoel de kleine knolselderijen schoon onder de kraan. Snijd de robuuste bovenkant eraf met een scherp mes en wrijf ze in met olijfolie. Plet twee knoflookteentjes en leg ze met schil en al op de knolselderijen. Verpak de knollen goed in zilverfolie.

Pof ze één tot anderhalf uur in het midden van de oven. Dit ligt een beetje aan de grootte van de knollen. Controleer ze door één pakketje na een uur open te maken en er met een vork in te prikken. Prik je gemakkelijk in de knol? Dan zijn ze klaar!

Ga een half uur voor de eindtijd van de oven aan de slag met de paddenstoelen en de saus. Pers een knoflookteentje en fruit deze kort aan in een klein scheutje olie. Schenk het weekwater van het eekhoorntjesbrood erbij en voeg een eetlepel dadelstroop toe. Laat de saus zo’n 20 minuten inkoken (zonder deksel op de pan).

Snijd de paddenstoelen klein en snipper de ui. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen, ui, tijm en het eekhoorntjesbrood in een kwartiertje gaar. Breng het geheel op smaak met een snuf kaneel, zwarte peper en balsamico azijn.  Voeg eventueel naar smaak zout toe. Schep op het laatste moment de peterselie erdoor.

Meng in een klein kommetje een eetlepel van de saus met een theelepel maïzena. Meng het maïzena mengsel door de saus en kook twee tot drie minuten in, of tot de saus de gewenste dikte heeft.

Pak er twee borden bij. Smeer op elk bord een streep crème fraîche (sla deze stap oven voor een geheel vegan gerecht) en drizzle hier wat extra vierge olijfolie naast. Haal de knolselderijen uit de oven en leg deze op de crème fraîche. Sluit af met de paddenstoelen, amandelen en eventueel nog wat verse peterselie. Schenk er (aan tafel) als laatst de saus van eekhoortjesbrood over.

Eet smakelijk :D

Gepofte knolselderij met eekhoorntjesbrood saus, Vegetarische kerstrecepten, Veganistische kerst recepten, Gezonde kerst gerechten, Beaufood recepten, Vegan kerst, vegetarisch hoofdgerecht, vegan kerst inspiratie

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Miso toast met perfect gepocheerde eieren

Miso toast met perfect gepocheerde eieren

Perfect gepocheerde eieren maken? Dat is een fluitje van een cent met deze tips! Ik ben gék op gepocheerde eitjes. Ik heb dan ook braaf véél verschillende tips uitgeprobeerd voor het perfecte resultaat: een stevige buitenkant met daarin een mooie lopende dooier. Die...

Lees meer
Romige burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven

Romige burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven

Ohhhh lieve mensen, ik heb toch wel zó'n overheerlijk burrata recept voor je. En wel in de vorm van een heerlijke borrelhap! Deze burrata met warme tomaatjes en druiven uit de oven is alles wat je wil van een hapje voor bij de borrel. Kruidig, zoet, fris, bomvol smaak...

Lees meer
Pitabroodjes met kipgehaktballetjes en yoghurtsaus

Pitabroodjes met kipgehaktballetjes en yoghurtsaus

Zin in een makkelijke, voedzame en héle lekkere avondmaaltijd? Dan zijn deze pitabroodjes met bimi broccoli, kipgehaktballetjes en yoghurtsaus perféct. Vers afgebakken pitabroodjes met zelfgemaakte sappige kipgehaktballetjes, knapperige bimi met daarbij een romig...

Lees meer

10 Comments

10 Reacties

  1. Marjan

    Waar koop ik dadelstroop? Kan ik die evt vervangen door wat anders?
    Leuk recept!
    Marjan

    Antwoord
    • Bo

      Je kunt dadelstroop ook vervangen door ahornsiroop of honing :)

      Antwoord
  2. Jan

    Prachtig recept en heel smaakvol. Ben benieuwd of je de selderijknol puur als versiering hebt gebruikt en of je hem ook wat hebt uitgehold?

    Antwoord
    • Bo

      Bedankt voor je compliment! De knolselderij dient zeker niet als versiering, je poft hem in zijn geheel in de oven en eet hem daarna op. Het vruchtvlees is zo zacht geworden dat je het er gewoon uit kunt lepelen.

      Antwoord
      • Isa

        Is het de bedoeling dat de hele knol ‘geschild` wordt of snij je alleen de boven en onderkant eraf?

        Antwoord
        • Bo

          Nee je hoeft hem niet te schillen. Alleen de bovenkant zoals ik in het recept beschrijf: “Snijd de robuuste bovenkant eraf met een scherp mes en wrijf ze in met olijfolie.”

  3. Lisanne

    Begrijp ik goed dat je 1 knolsederij eet pp als hoofdgerecht?

    Antwoord
    • Bo

      Yes! Maar het gaat dan wel om kleine knolselderijen van zo’n 200-250 gr per stuk (zie ingrediëntenlijstje), want een grote knolselderij per persoon is natuurlijk érg veel :)

      Antwoord
  4. Justa van Ryssen

    Mooi recept,
    Met robuuste bovenkant van de knolselderij heb je het eigenlijk over de onderkant volgens mij..
    De bovenkant is namelijk mooi rond en de onderkant onregelmatig gevormd door de wortels.
    Groet!

    Antwoord
    • Bo

      Tja, het ligt er maar net aan hoe je hem neergelegd ;) Maar laten we het vanaf nu de onderkant noemen, zoals hij uit de grond komt. Liefs, Bo

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *