Naast een goed glas wijn is er nog een element dat onmisbaar is tijdens mijn etentjes. Namelijk een heerlijke, zelfgemaakte saus. Deze gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus is één van mijn favorieten. Hij past geweldig bij flat iron steak, tournedos of kip. Het smaakgeheim van deze saus? Een mix van smaakvolle paddenstoelen én een theelepel basterd suiker. Daarover hieronder meer!
Paddenstoelen & bruine basterdsuiker
Voor deze paddenstoelen roomsaus kun je diverse paddenstoelen gebruiken. Ik verzamelde bijvoorbeeld (op de markt) een mix van oesterzwammen, shiitakes en beukenzwammetjes. Je kunt ook een gedeelte kastanjechampignons gebruiken, maar sla de witte champignons liever over. Deze hebben weinig smaak en slinken enorm tijdens het koken. Over smaak gesproken: je geeft deze saus extra veel smaak door de paddenstoelen eerst aan te bakken, samen met sjalot en knoflook. Nog een tip om de saus een mooie diepe smaak te geven is om geen maïzena te gebruiken om de saus te verdikken, maar deze een minuut of tien te laten inkoken. Hierdoor dikt de saus op een natuurlijke manier in én concentreer je de smaken. En vergeet vooral de bruine basterdsuiker niet. Hierdoor karamelliseer je de paddenstoelen roomsaus een beetje met als resultaat een héérlijk lichtzoet tintje.
Op zoek naar nog meer heerlijke sauzen?
Garnalen cocktail met goddelijke cocktailsaus
Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus
Gnocchi in romig geroosterde paprikasaus
Kip in parmezaan roomsaus met knoflook ciabatta
Dit heb je nodig voor deze gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus (met truffel) / 4 personen
- 350 gr gemengde paddenstoelen – bijvoorbeeld een mix van oesterzwammen, shiitake en beukenzwammetjes
- 1 sjalot
- 1 knoflookteen
- 250 ml room
- 1 tl bruine basterdsuiker
- 200 ml groente bouillon – of vervang de bouillon door droge witte wijn
- 1 takje rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 3 el balsamico azijn
Zo maak je het
Snipper de sjalot heel fijn en pers de knoflook. Snijd de paddenstoelen klein. Verhit een klontje roomboter in een diepe pan en bak hierin de sjalot en paddenstoelen tien minuten op medium vuur.
Ris de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn. Snijd ze klein en voeg samen met de bruine basterd suiker en knoflook toe aan de pan. Bak drie minuten en roer regelmatig.
Schenk de room, bouillon en balsamico azijn erbij. Laat de paddenstoelen roomsaus tot de gewenste dikte inkoken. Zeg zo’n tien minuten, op zacht vuur. Proef en voeg versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak toe.
Tip: je kunt deze gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus perfect een dag van te voren maken!
Tip 2: gek op truffel? Roer dan vlak voor het serveren een scheutje goede truffelolie door de saus.
vandaag gemaakt om morgen te eten met kip.
Smaakt nu al lekker
Ziet er heerlijk uit! Zou dit gerecht ook lekker zijn met risotto? Of wat raad jij aan?
Oehh dat denk ik zeker.. Of misschien bij een portie tagliatelle.