...

Gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus

Gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus

Gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus

Naast een goed glas wijn is er nog een element dat onmisbaar is tijdens mijn etentjes. Namelijk een heerlijke, zelfgemaakte saus. Deze gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus is één van mijn favorieten. Hij past geweldig bij flat iron steak, tournedos of kip. Het smaakgeheim van deze saus? Een mix van smaakvolle paddenstoelen én een theelepel basterd suiker. Daarover hieronder meer!

Gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus

Paddenstoelen & bruine basterdsuiker

Voor deze paddenstoelen roomsaus kun je diverse paddenstoelen gebruiken. Ik verzamelde bijvoorbeeld (op de markt) een mix van oesterzwammen, shiitakes en beukenzwammetjes. Je kunt ook een gedeelte kastanjechampignons gebruiken, maar sla de witte champignons liever over. Deze hebben weinig smaak en slinken enorm tijdens het koken. Over smaak gesproken: je geeft deze saus extra veel smaak door de paddenstoelen eerst aan te bakken, samen met sjalot en knoflook. Nog een tip om de saus een mooie diepe smaak te geven is om geen maïzena te gebruiken om de saus te verdikken, maar deze een minuut of tien te laten inkoken. Hierdoor dikt de saus op een natuurlijke manier in én concentreer je de smaken. En vergeet vooral de bruine basterdsuiker niet. Hierdoor karamelliseer je de paddenstoelen roomsaus een beetje met als resultaat een héérlijk lichtzoet tintje.

 

Op zoek naar nog meer heerlijke sauzen?

Garnalen cocktail met goddelijke cocktailsaus

Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Gnocchi in romig geroosterde paprikasaus

Kip in parmezaan roomsaus met knoflook ciabatta

Gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus

Dit heb je nodig voor deze gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus (met truffel) / 4 personen

  • 350 gr gemengde paddenstoelen – bijvoorbeeld een mix van oesterzwammen, shiitake en beukenzwammetjes
  • 1 sjalot
  • 1 knoflookteen
  • 250 ml room
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 200 ml groente bouillon – of vervang de bouillon door droge witte wijn
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 3 el balsamico azijn

 

Zo maak je het

Snipper de sjalot heel fijn en pers de knoflook. Snijd de paddenstoelen klein. Verhit een klontje roomboter in een diepe pan en bak hierin de sjalot en paddenstoelen tien minuten op medium vuur.

Ris de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn. Snijd ze klein en voeg samen met de bruine basterd suiker en knoflook toe aan de pan. Bak drie minuten en roer regelmatig.

Schenk de room, bouillon en balsamico azijn erbij. Laat de paddenstoelen roomsaus tot de gewenste dikte inkoken. Zeg zo’n tien minuten, op zacht vuur. Proef en voeg versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak toe.

Tip: je kunt deze gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus perfect een dag van te voren maken!

Tip 2: gek op truffel? Roer dan vlak voor het serveren een scheutje goede truffelolie door de saus.

Gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus

Print Friendly, PDF & Email

Lieve foodie, welkom op beaufood.nl! Ik ben Bo en mijn grootste passie is lekker en gezond eten. Aan mijn keukentafel met vrienden, op een foodfestival in het buitenland of in een bijzonder restaurant. Eten is iets wat we elke dag doen en ik maak het liefst van iedere maaltijd een feestje. Veel kookplezier en geniet ervan!

Ultieme Thuisdiners - Beaufood

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes

Chocolade karameltaart met truffelkruidnootjes. Een echte winner op tafel tijdens Sinterklaasavond! En ik kan het weten, want deze taart was amper vijf minuten nadat ik hem aansneed verorberd door mijn gasten. Dit jaar vierden we voor het eerst Sinterklaas bij ons...

Lees meer
Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Sinterklaastoetje: chocolademousse met truffelkruidnoten

Vandaag deel ik een lekker sinterklaastoetje met jullie want het is weer die tijd van het jaar: de Sint is in het land. Mijn zoontje Louen (2) vindt die man met de lange witte baard vooralsnog doodeng (geef 'm eens ongelijk ;) maar dat mag de pret niet drukken. Op 5...

Lees meer
Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Italiaanse steak tartaar met basilicummayonaise

Thuis kook ik eigenlijk bijna alleen maar vegetarisch, zoals je ook wel ziet aan de recepten die hier online komen. Maar buiten de deur maak je me helemaal gelukkig met een goede steak tartaar. Zo'n mooie klassieke, met zure augurk en kappertjes, uitjes en een...

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

  1. liesje

    vandaag gemaakt om morgen te eten met kip.
    Smaakt nu al lekker

    Antwoord
  2. Romy

    Ziet er heerlijk uit! Zou dit gerecht ook lekker zijn met risotto? Of wat raad jij aan?

    Antwoord
    • Bo

      Oehh dat denk ik zeker.. Of misschien bij een portie tagliatelle.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *