Gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus

Gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus

Gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus

Naast een goed glas wijn is er nog een element dat onmisbaar is tijdens mijn etentjes. Namelijk een heerlijke, zelfgemaakte saus. Deze gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus is één van mijn favorieten. Hij past geweldig bij flat iron steak, tournedos of kip. Het smaakgeheim van deze saus? Een mix van smaakvolle paddenstoelen én een theelepel basterd suiker. Daarover hieronder meer!

Gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus

Paddenstoelen & bruine basterdsuiker

Voor deze paddenstoelen roomsaus kun je diverse paddenstoelen gebruiken. Ik verzamelde bijvoorbeeld (op de markt) een mix van oesterzwammen, shiitakes en beukenzwammetjes. Je kunt ook een gedeelte kastanjechampignons gebruiken, maar sla de witte champignons liever over. Deze hebben weinig smaak en slinken enorm tijdens het koken. Over smaak gesproken: je geeft deze saus extra veel smaak door de paddenstoelen eerst aan te bakken, samen met sjalot en knoflook. Nog een tip om de saus een mooie diepe smaak te geven is om geen maïzena te gebruiken om de saus te verdikken, maar deze een minuut of tien te laten inkoken. Hierdoor dikt de saus op een natuurlijke manier in én concentreer je de smaken. En vergeet vooral de bruine basterdsuiker niet. Hierdoor karamelliseer je de paddenstoelen roomsaus een beetje met als resultaat een héérlijk lichtzoet tintje.

 

Op zoek naar nog meer heerlijke sauzen?

Garnalen cocktail met goddelijke cocktailsaus

Kruidig gebakken zalmfilet met honing-mosterdsaus

Gnocchi in romig geroosterde paprikasaus

Kip in parmezaan roomsaus met knoflook ciabatta

Gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus

Dit heb je nodig voor deze gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus (met truffel) / 4 personen

  • 350 gr gemengde paddenstoelen – bijvoorbeeld een mix van oesterzwammen, shiitake en beukenzwammetjes
  • 1 sjalot
  • 1 knoflookteen
  • 250 ml room
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • 200 ml groente bouillon – of vervang de bouillon door droge witte wijn
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 3 el balsamico azijn

 

Zo maak je het

Snipper de sjalot heel fijn en pers de knoflook. Snijd de paddenstoelen klein. Verhit een klontje roomboter in een diepe pan en bak hierin de sjalot en paddenstoelen tien minuten op medium vuur.

Ris de blaadjes van de takjes tijm en rozemarijn. Snijd ze klein en voeg samen met de bruine basterd suiker en knoflook toe aan de pan. Bak drie minuten en roer regelmatig.

Schenk de room, bouillon en balsamico azijn erbij. Laat de paddenstoelen roomsaus tot de gewenste dikte inkoken. Zeg zo’n tien minuten, op zacht vuur. Proef en voeg versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak toe.

Tip: je kunt deze gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus perfect een dag van te voren maken!

Tip 2: gek op truffel? Roer dan vlak voor het serveren een scheutje goede truffelolie door de saus.

Gekaramelliseerde paddenstoelen roomsaus

Print Friendly, PDF & Email

Deze recepten vind je misschien ook lekker: 

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Crostini van de barbecue met burrata en biefstuk

Barbecueliefhebbers, eat your heart out! Dit is weer een párel van een barbecuerecept. Bij een barbecue denk je vast al snel aan grote stukken vlees, kipsateetjes, gepofte aardappelen en andere grote gerechten. Maar je kan natuurlijk ook prima borrelhapjes klaarmaken...

Lees meer
Poké bowl met sticky spicy tofu

Poké bowl met sticky spicy tofu

Het zal een jaar of 5, 6 geleden zijn dat poké bowls ineens raaaazend populair werden in Nederland. Daarvoor had ik geen idee wat dat was. Hoeveel ik er sindsdien heb gegeten? VEEL. Heel veel. Soms bestel ik ze, maar nog liever stel ik er zelf eentje samen, zoals deze...

Lees meer
Ananas van de barbecue met dulce de leche

Ananas van de barbecue met dulce de leche

You love it or you hate it: warm fruit. Zeker als het over ananas gaat, zijn er twee kampen. Dus we kunnen nu dus twee dingen doen: we kunnen een eindeloze discussie voeren met argumenten vóór en tegen heen en weer, óf ik ga gewoon dit fan-tas-tische dessert met je...

Lees meer

3 Comments

3 Reacties

  1. liesje

    vandaag gemaakt om morgen te eten met kip.
    Smaakt nu al lekker

    Antwoord
  2. Romy

    Ziet er heerlijk uit! Zou dit gerecht ook lekker zijn met risotto? Of wat raad jij aan?

    Antwoord
    • Bo

      Oehh dat denk ik zeker.. Of misschien bij een portie tagliatelle.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.