Geitenkaas cheesecake met dadelbodem

Geitenkaas cheesecake met dadelbodem, Gezonde taarten, Glutenvrije taarten, Hartige taarten, Glutenvrije foodblogs, Hartige cheesecake, Beaufood recepten

Speciaal voor alle geitenkaasliefhebbers heb ik vandaag een gru-we-lijk lekker recept. Deze geitenkaas cheesecake met dadelbodem is echt geweldig als dessert bij een etentje. In plaats van een kaasplateau bijvoorbeeld. De cheesecake is hartig,  maar toch ook weer zoet door de dennenhoning. Misschien dat ik hem binnenkort ook serveer als hartig hapje tijdens een borrel.. Of als onderdeel van een high tea :D Deze cheesecake is super makkelijk te maken en als je ook maar een beetje van geitenkaas houdt MOET je deze taart echt maken binnenkort. Ik liet hem aan mijn mams, Mike, een vriendin en mijn paps proeven en allemaal likten ze nog net niet hun bord schoon. Of eigenlijk deed mijn pa dat wel. Kortom: recept geslaagd!

Serveer je deze hartige geitenkaas cheesecake met dadelbodem als dessert? Schenk er dan een klein glaasje Beaumes de Venise bij van familie Perrin bij. Deze Muscat heeft intense aroma’s van onder andere honing en jasmijn. Heerlijk bij deze cheesecake!

 

Geitenkaas cheesecake met dadelbodem, Gezonde taarten, Glutenvrije taarten, Hartige taarten, Glutenvrije foodblogs, Hartige cheesecake, Beaufood recepten

Geitenkaas cheesecake met dadelbodem, Gezonde taarten, Glutenvrije taarten, Hartige taarten, Glutenvrije foodblogs, Hartige cheesecake, Beaufood recepten

Geitenkaas cheesecake met dadelbodem, Gezonde taarten, Glutenvrije taarten, Hartige taarten, Glutenvrije foodblogs, Hartige cheesecake, Beaufood recepten

Dit heb je nodig voor deze geitenkaas cheesecake met dadelbodem – 8 kleine puntjes

Voor de bodem

  • 150 gr zachte dadels – zo’n 7 stuks
  • 100 gr havermout
  • snuf zout

Voor de vulling

  • 300 gr zachte geitenkaas
  • 100 gr honing – een goede kwaliteit honing is een must. Hoe lekkerder de honing, hoe smaakvoller de taart. Ik gebruikte biologische dennenhoning en dat is een dikke aanrader!
  • 150 gr crème fraîche
  • 3 eieren
  • 2 takjes verse tijm + wat extra voor erop

 

Geitenkaas cheesecake met dadelbodem
Geitenkaas cheesecake met dadelbodem, Gezonde taarten, Glutenvrije taarten, Hartige taarten, Glutenvrije foodblogs, Hartige cheesecake, Beaufood recepten

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Bekleed de bodem van een kleine springvorm van 18 centimeter met bakpapier. Ik kocht ooit een setje van drie ronde springvormen van verschillende maten bij de Hema en deze was daar een van. Super handig wanneer je vaak quiches, taarten of cakes bakt maar je bijvoorbeeld niet perse een groot formaat wilt. Zoals met deze cheesecake.

Begin met de bodem. Ontpit de dadels en prak ze met een vork tot puree. Zijn de dadels die je gebruikt wat hard? Laat ze dan eerst een half uurtje weken in een kommetje water. Prak de havermout door de dadelpuree en kneed verder met de hand tot je een samenhangend deeg hebt. Verdeel het deeg over de bodem van de vorm en druk met de bolle kant van een lepel goed aan.

Mix de geitenkaas met de honing. Voeg de crème fraîche toe en mix verder. Voeg een voor een de eieren toe. Ris de blaadjes van twee takjes zijn meng de tijm door het beslag. Schenk alles in de taartvorm en bak de taart in 40 tot 50 minuten in het midden van de oven. De taart is klaar als alleen het midden nog licht wiebelig is.

Nu komt het moeilijkste.. laat de taart even afkoelen en zet hem vervolgens minimaal drie uur in de koelkast. En dan genieten maar! Serveer met extra honing on top en een takje tijm.

Geitenkaas cheesecake met dadelbodem, Gezonde taarten, Glutenvrije taarten, Hartige taarten, Glutenvrije foodblogs, Hartige cheesecake, Beaufood recepten

22 Comments
  1. Hallo Bo,

    Hoe lang moet de geitenkaas cheesecake ongeveer in de oven?
    Heb daar geen ervaring mee.
    Onze drie dochters zijn erg enthousiast over je recepten, dus ga ik ook maar eens aan de slag!

    Warme groet,
    Mia

    1. Hoi Mia! Wat leuk om te te horen. Zoals in het recept beschreven moet de taart zo’n 40 tot 50 minuten in het midden van de oven worden gebakken :)

  2. Hoi Bo, dit recept lijkt me heerlijk! Ik heb net een pot heerlijke tijmhoning gekocht, dus denkt ik dat ik de tijm maar weglaat uit je recept.
    Denk je dat ik een deel van de geitenkaas kan vervangen voor roomkaas? Bijvoorbeeld 200 gr geitenkaas en 100 gram roomkaas? Dit vraag ik omdat ik weet dat 1 van mijn gasten die ik dit als toetje wil voorschotelen wel van geitenkaas houdt, maar het ook snel overheersend vind.
    Óf zeg je dat de geitenkaassmaak van deze taart al redelijk subtiel is?
    En raadt je aan de taart warm, lauwwarm, koud of heel koud (direct uit de koelkast) te eten?
    Bedankt alvast voor de tips.
    Groetjes,
    Karen

    1. Hoi Karen! Als de honing al tijm bevat zou ik inderdaad minder of geen verse tijm gebruiken, zodat het niet gaat overheersen. Ik vind de taart subtiel naar geitenkaas smaken, maar dit is natuurljk een persoonlijke smaak. Je kunt een gedeelte van de geitenkaas inderdaad vervangen door roomkaas. Wat betreft de temperatuur, ik zou hem een half uurtje voor het serveren uit de koelkast halen. Geniet ervan!

  3. Hey Bo, Zou ik hiervoor ook de zelfgemaakte geitenkaas kunnen gebruiken? Van het recept wat je onlangs hebt geplaatst bedoel ik. Ga die komend weekend maken, maar weet niet of de structuur stevig genoeg is voor deze cheesecake. Hoor het graag. Liefs Laurien

    1. Hooi Laurien! In theorie wel, alleen heb je redelijk wat geitenkaas nodig voor de cheesecake en daarom zou ik zelf voor ‘kant en klare’ geitenkaas gaan. Maar in principe zou het wel kunnen! Liefs, Bo

  4. Hoi Bo,
    Welk formaat taartvorm gebruik je voor dit recept? Ik wil hem voor een diner in amuse vorm maken in cupcake vormpjes maar als ik deze verhoudingen gebruik op hoeveel cupcake vormpjes zou ik dan uitkomen? Ongeveer 12?
    Ik hoor het graag van je!
    Liefs

    1. Zoals in het recept beschreven gebruik ik een vorm van 18 cm :) Suuuper leuk idee om er een amuse van te maken! Tip: als je er amuses van maakt kun je misschien beter in een mini muffin vorm gebruiken, in plaats van cupcakeformaat. Het is een vrij machtige taart namelijk. Je koop zo’n vorm voor mini cakejes bij de Blokker of Action. Indien je er wel gewone cupcakes van maakt gok ik dat je er zo’n 8 tot 10 uithaalt. Liefs, Bo

    1. Je kunt de dadels eventueel vervangen door eenzelfde hoeveelheid gedroogde vijgen :) Die kun je het beste van te voren wel even weken in een kommetje water.

  5. Lijkt me heerlijk! Hij staat al een tijdje op mijn wensenlijstje en ik wil hem dit weekend maken, maar dan als hoofdmaaltijd in plaats van als toetje. Wat voor groenten/salade denk je dat er lekker bij is?

    1. Oef, ik denk dat hij wel héél machtig is als hoofdmaaltijd. Het is namelijk echt een compacte taart, geen quiche, en hij is meer zoet dan hartig :) Maar indien je hem toch als maaltijd wil serveren dan zou ik er een lichte salade bij maken van spinazie, veldsla, aardbeien, rode ui en een dressing van olijfolie, azijn en een drupje honing. Liefs, Bo

      1. Ik heb hem gemaakt, wat een bijzondere en lekkere taart! Toch maar als toetje/tussendoortje gedaan. Heb aan de bodem wat pecannoten toegevoegd en ben blij met die toevoeging, geeft wat meer crunch. Dank voor het lekkere recept!

  6. Gister heb ik deze taart gemaakt voor mijn vriend, schoonmoeder en schoonzus en vandaag hebben ik en een vriendin er nog een keer van genoten! Wat een heerlijke taart is dit. Ik had in de bodem het zout weggelaten en voor de “cheese” 50 gram minder creme fraiche gebruikt en hij was alsnog heerlijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet getoond

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.