Vaste lezers onder jullie weten dat ik gek ben op groenteburgers. In plaats van vlees bij het avondeten of op een lekker (glutenvrij) broodje als hamburger. In dit recept maak ik er een gezonde hamburger van, maar je kunt de burgers bijvoorbeeld ook eten bij een portie rozemarijn frietjes uit de oven en een lekkere salade. Dit recept ontstond eigenlijk per ongeluk (zoals vaker het geval is bij moi) toen ik twee rode paprika’s en een restje kikkererwten in de keuken had. De paprika’s krijgen een heerlijk geroosterd smaakje wanneer je ze 20 minuutjes in de oven doet en samen met wat verschillende kruiden tover je binnen no time een heerlijke én gezonde burger op tafel!
Maak een portie homemade citroenmayo voor bij de burgers. Gegrilde paprika en citroen gaan fantastisch goed samen
Dit heb je nodig voor deze gegrilde paprikaburgers met citroenmayo / vier grote burgers
- 4 glutenvrije burgerbroodjes
- 2 rode paprika’s
- 200 gr kikkererwten – gekookt
- 150 gr glutenvrij meel – gewoon meel kan ook
- een kleine ui
- 1 ei
- teentje knoflook
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl gerookt paprikapoeder – gewoon paprikapoeder kan ook maar gerookt is echt héél lekker
- scheutje balsamicoazijn
- optioneel voor op de burger: veldsla, rode ui, cheddar en kiemen.
Voor de citroenmayo
- 2 el mayo
- 3 el yoghurt
- sap van 1/2 citroen
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Snijd ze in grove stukken en rooster ze 20 minuten in de oven.
Pel de ui en snijd fijn. Doe hetzelfde met de knoflook. Giet de kikkererwten af en spoel ze met water. Verzamel alle ingrediënten behalve het meel voor de burger in je keukenmachine. Stop ook de paprika’s erbij als deze uit de oven komen (laat eerst een paar minuten afkoelen) en pureer daarna tot een een samenhangend geheel. Het mag best nog een beetje grof zijn, het hoeft niet helemaal glad gepureerd te zijn. Breng op smaak met een snuf peper en zout en schep vervolgens met een spatel het meel erdoor.
Verhit een grillpan (gebruik een beetje olie als je geen goede antiaanbaklaag hebt) en schep hoopjes van het burgerbeslag in de pan. Smeer ze uit tot rondjes (klopt, het is een beetje plakkerig) en bak de burgers aan beide kanten in tien minuten gaar. Het is belangrijk om de burgers op laag/medium vuur te bakken zodat de buitenkant en de binnenkant langzaam garen. Wanneer het vuur te hoog staat is de buitenkant al gaar en de binnenkant nog klef.
Gebruik je cheddar? Leg de plakjes dan in de laatste twee minuten op de burgers.
Maak ondertussen de citroenmayo door de ingrediënten te mengen. Breng op smaak met een snufje peper en zout.
Serveer de burgers op een bolletje en maak naar wens af met veldsla, ringetjes rode ui, kiemen en cheddar.
heb je burgers over? Bewaar deze dan maximaal twee dagen in de koelkast of vries ze los van elkaar in
0 reacties